efhmerida1

“Αναζητώντας τα ίχνη της πόλης”: Το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Αλεξανδρούπολη

Από τις 16 έως τις 18 Μαΐου 2025, με τη συνεργασία 20 φορέων. Συνεργασία πανεπιστημιακών και πολιτιστικών φορέων με επίκεντρο τις μεταβολές στην ταυτότητα της πόλης.  Θέμα του θα είναι τα «στιγμιότυπα και οι άνθρωποι που μετασχημάτισαν την πορεία της πόλης»

Το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας «Alexandroupolis Encomium» πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη από τις 16 έως τις 18 Μαΐου 2025, με τη συνεργασία είκοσι φορέων. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Ένωση Θρακών.

Η φετινή θεματική φέρει τον τίτλο «Στιγμιότυπα και άνθρωποι που μετα-σχημάτισαν την πορεία της Αλεξανδρούπολης», επικεντρώνοντας στην ιστορική διαδρομή της πόλης και στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στη διαμόρφωσή της. Το συνέδριο φιλοξενείται στον χώρο της Αποθήκης 2, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις, θα παρουσιαστεί θεματική έκθεση τεκμηρίων στην Αποθήκη 1, με αντικείμενα και υλικό που σχετίζεται με τα ιστορικά πρόσωπα που αναφέρονται στο επιστημονικό πρόγραμμα. Την επιμέλεια έχει η Χρύσα Αργυρακάκη.

Το Alexandroupolis Encomium (Αλεξανδρούπολης Εγκώμιο) αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο θεσμό στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2025, με επίκεντρο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Φέτος, το 3ο Συνέδριο εστιάζει σε Στιγμιότυπα και ανθρώπους που μετα-σχημάτισαν την πορεία της Αλεξανδρούπολης, φωτίζοντας κρίσιμες ιστορικές στιγμές και πρόσωπα που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της ταυτότητας της πόλης.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Ένωση Θρακών με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης και θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαΐου 2025.

Η Αλεξανδρούπολη, από τη συγκρότησή της ως μικρός αλιευτικός οικισμός έως την ανάδειξή της σε σύγχρονο αστικό κέντρο με αναπτυσσόμενους κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς, ακολουθεί μια ιστορική διαδρομή μόλις ενάμιση αιώνα. Οι διαρκείς μετασχηματισμοί που υπέστη στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων και των κοινωνικών δυναμικών τη διαφοροποιούν ουσιωδώς από άλλες πόλεις του ελληνικού χώρου. Η συλλογική μνήμη, η πολιτισμική κληρονομιά και το ανθρώπινο κεφάλαιο συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες που συνεχίζουν να επηρεάζουν την φυσιογνωμία της. Η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης αναδεικνύει, με χαρακτηριστικό τρόπο, τη συνύφανση ιστορικών, γεωγραφικών και κοινωνικών παραμέτρων στην οικοδόμηση της ταυτότητας ενός σύγχρονου αστικού σχηματισμού.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του συνεδρίου θα είναι επισκέψιμη θεματική έκθεση τεκμηρίων και αντικειμένων, τα οποία συνδέονται με τα ιστορικά πρόσωπα που αναδεικνύονται στις εισηγήσεις. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στον χώρο της Αποθήκης 1.

Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Αργυρακάκη

Συμμετέχοντες και συνεργαζόμενοι Φορείς και Σύλλογοι:

Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως, Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ, Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας Αλεξανδρούπολης (Δ.Υ.Π.Α.), 3ο Δημοτικό Σχολείο «Άγγελος Ποιμενίδης», Αρμενική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης, Ένωση Θρακών, Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης (Κ.Ο.Α.), Μουσικογυμναστικός Σύλλογος «Εθνικός» Αλεξανδρούπολης, Προσκοπικό Σώμα Ελλάδας – Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, Σύλλογος Ελληνογαλλικής φιλίας το Σπίτι της Αντουανέττας, Σύλλογος «Ελληνομουσείον Αίνου», Σύλλογος Καππαδοκών Ν. Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες», Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων, οι Ποντιακοί Σύλλογοι («Αλέξιος Κομνηνός», Πεύκων, Παλαγίας, Νίψας), Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Μέριμνα» Αλεξανδρούπολης, Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπολιτών Ορεστιάδας.

Πρόεδρος της Επιστημονικής επιτροπής: Θανάσης Β. Κούγκουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Σημειωτικής: Λογοτεχνική ανάλυση και πολιτισμική ερμηνεία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής

Μανώλης Γ. Βαρβούνης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ

Βασίλειος Δαλκαβούκης, Καθηγητής με αντικείμενο «Εθνογραφία του Ελλαδικού χώρου»,

Κατερίνα Μάρκου, Αναπλ. Καθηγήτρια με αντικείμενο «Κοινωνική και ιστορική ανθρωπολογία του βαλκανικού χώρου»,

Βασιλική Κράββα, Αναπλ. Καθηγήτρια, με αντικείμενο «Κοινωνική Ανθρωπολογία»,

Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, Αναπλ. Καθηγήτρια, με αντικείμενο «Λαογραφία: Λαϊκή Τέχνη»

Ανέστης Γιαννακόπουλος, E.E.Π. ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ

Οργανωτική Επιτροπή

Θεοφάνης Ισαακίδης, πρόεδρος Συλλόγου Καππαδοκών Ν. Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες»

Κατερίνα Κάλτσου, υποψ. Διδάκτωρ δημογραφίας Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Μιχάλης Νικολαϊδης, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων, «Οι Ρίζες», Μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου,

Σταυρούλα Παπαχατζίδου, υποψ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Τζούλια Φανφάνη-Μαλακόζη, Αντιπρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης 

Γραμματεία

Σινέμ Αλήμπαση, φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Δημοσθένης Γκαμπράνης, μέλος Ένωσης Θρακών, συγγραφέας

Ευδοξία Κυριζάκη, μέλος Ένωσης Θρακών

Βαγγέλης Μπετσίδης, μέλος Ένωσης Θρακών

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr