Ανακοινώνονται μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Hold στην υποχρέωση της Ελλάδας να πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως ήταν η υποχρέωση της στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, έβαλε χθες στο Eurogroup όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «πέρασε» να μην μετρούν στο τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για φέτος οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση του ιού και του μεταναστευτικού. Όπως ανέφερε ο Υπουργός  νωρίτερα στο Mega, φέτος μιλάμε για μηδενική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοινώνει σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου το μεσημέρι πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το βαρύ πλήγμα στην οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το πακέτο αναμένεται να αφορά 700.000 εργαζόμενους και  να προβλέπει :

  • αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ ανά μήνα για τους εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποζημίωση αναμένεται να δοθεί κατ αναλογία για τον μήνα Μάρτιο – ανάλογα με το χρονικό διάστημα για το οποίο έμεινε κλειστή η επιχείρηση με κρατική εντολή – και ολόκληρη για τον μήνα Απρίλιο. Για την καταβολή της θα απαιτηθούν αιτήσεις από εργοδότες και εργαζόμενους σε δύο πλατφόρμες στο σύστημα «Εργάνη». Ο εργαζόμενος θα δηλώνει στην υπό διαμόρφωση νέα πλατφόρμα της «Εργάνης» τα προσωπικά του στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται. Τα στοιχεία των εργαζομένων που θα υποβάλλουν την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ δηλώνοντας ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
  • ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα μπαίνουν στις προβλέψεις των ειδικών ενισχύσεων ως μέτρο για την ανάσχεση των απολύσεων. Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου και παρά το προσωρινό “λουκέτο” με εντολή του κράτους στη διάρκεια της κρίσης θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η δέσμη ενισχύσεων προς τους εργοδότες να συνδεθεί και με την υποχρέωση της καταβολής του μισθού.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο