room-to-grow-bnner

Ανακατωσούρα με τα κονδύλια του «Φιλόδημου»

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν ένα από τα καλύτερα, τόσο από άποψη χρηματοδότησης, όσο και ευελιξίας.

Βασίλης Μαυρίδης
Πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜΘ

Σε μία καταγγελία-βόμβα, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους Δημάρχους πολλών Δήμων της χώρας, προχώρησε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Όπως ανέφερε από το βήμα της ΚΕΔΕ, η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ, «φέσωσε» το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με πιστώσεις περίπου 1 δις ευρώ, οι οποίες, όμως, δεν υπάρχουν! 

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, ότι ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, όπως είπε, έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ενημέρωσε για αυτή την κατάσταση τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο και «η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ,  επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης, και μόνη απειλή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Σημείωσαν ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος αντί να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι «καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Και πρόσθεσαν για τον υπουργό Εσωτερικών : «Αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια περνάει το χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση ή βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται».

Καθησυχαστικός ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων

Όπως εξηγεί ο πρώην Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης σε δήλωσή του,  ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος Φιλόδημος ήταν 2 δισ. ευρώ και αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής των Δήμων κυρίως της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες ελλείψεις βασικών υποδομών.

«Το κάθε δάνειο-πλαίσιο της ΕΤΕπ, που χρηματοδοτεί πακέτα έργων, ξεκινά με ένα συντηρητικό ύψος προϋπολογισμού, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την ωρίμανση αυτών των έργων και επεκτείνεται μέσω παρατάσεων και αυξήσεων της δανειακής σύμβασης.

Αυτή η διαδικασία για την συνέχιση και αύξηση του υφιστάμενου προγράμματος είναι σε εξέλιξη αφού έχουν εκπληρωθεί οι όροι και προϋποθέσεις γι αυτό.

Επομένως, η δανειοδότηση της ΕΤΕπ θα αυξάνεται όσο τα έργα θα συμβασιοποιούνται και θα υλοποιούνται. Επομένως εξαρτάται από τους Δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί η χρηματοδότηση στο σύνολο του προγράμματος. Αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική και έχει συμβεί άλλωστε και με άλλο δάνειο που είχαν συνάψει διαδοχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για έργα του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα στήθηκε με τέτοια ευελιξία ώστε κάθε φορά που απαιτούνται χρήματα για την υλοποίηση των έργων, αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα είτε από το ΠΔΕ είτε από την ΕΤΕπ είτε και από ίδιους πόρους του Ταμείου, λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει, είτε και με συνδυασμό όλων των ανωτέρω. Αυτό επιτρέπει την γρήγορη ωρίμανση και υλοποίηση των έργων» σημείωσε ο κ. Βαρλαμίτης.

Προβληματισμός, αλλά και αισιοδοξία στην ΑΜΘ

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης σημειώνει πως το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν ένα από τα καλύτερα, τόσο από άποψη χρηματοδότησης, όσο και ευελιξίας. Όπως είπε, είμαστε τυχεροί γιατί πολλοί δήμοι της ΑΜΘ ενέταξαν πολλές προτάσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ κάποιες άλλες είναι σε φάση υλοποίησης, με πολύ καλά ποσοστά απορροφητικότητας σε αρκετούς από τους 22 Δήμους.

«Μας προκάλεσε ανησυχία η τοποθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου. Εγώ θέλω να είμαι αντικειμενικός, προτού βγάλω τα τελικά μου συμπεράσματα. Ετοιμάζω σήμερα μία επιστολή για τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις για τα έργα που ήδη έχουν ενταχθεί, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι για το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τις απαντήσεις των προηγούμενων αρμόδιων και το σχόλιο του πρώην προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνου Βαρλαμίτη, ο οποίος έδωσε κάποιες εξηγήσεις αναφορικά με την απορροφητικότητα και το ποσό του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του κ. Θεοδωρικάκου».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, αν ισχύει αυτή η «τρύπα» στη χρηματοδότηση του προγράμματος, τότε η μεταφορά πολλών έργων στα προγράμματα της περιφέρειας, όπως προανήγγειλε και ο Υπουργός, θα είναι όντως μονόδρομος, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό ότι αν γίνει αυτό, μπορεί μεν να διασφαλιστεί η εκτέλεση των έργων, όμως θα απορροφηθούν, που προορίζονταν για άλλα έργα και άλλες ανάγκες των δήμων.

«Θέλω να κρατήσω την αισιοδοξία μου, ότι δεν θα χαθεί κανένα από τα έργα του Φιλόδημου, κι αν εγώ, ευτυχώς, ως δήμαρχος Ορεστιάδας, έχω δρομολογήσει όλα τα έργα, υπάρχουν άλλες πολλές προτάσεις σε άλλους δήμους που είναι στη φάση ένταξης και δεν θέλω να διακινδυνεύσουν την απένταξή τους. Επίσης, είναι αντιφατικό να λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, την στιγμή που βγήκε έργο για προμήθεια απορριμματοφόρων, που είναι πολύ θετικό και αποτελεί αίτημα δεκαετίας για τους δήμους, αλλά προκαλεί προβληματισμό, όταν λέμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ήδη ενταγμένα έργα».

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο