Σημαντικές αλλαγές για τη Σαρία στην Θράκη ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Με μία ομιλία που άγγιξε τη 1,5 ώρα έκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κομοτηνή. Η πλέον σημαντική είδηση που έδωσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σχετίζονται με την εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη.

Νωρίτερα, είχε ανέβει στο βήμα ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για δίκαιη ανάπτυξη, η οποία όπως είπε, για να είναι πραγματικά δίκαιη, θα πρέπει να είναι ισόρροπη και χωρικά και να αφορά και την περιφέρεια. Τόνισε ακόμη πως το διήμερο συνέδριο γέννησε προσδοκίες, αλλά και επιφυλακτικότητα, η οποία ωστόσο δεν σημαίνει αμφισβήτηση των καλών προθέσεων της κυβέρνησης, αλλά οφείλεται στο γενικότερο κλίμα. «Μοιάζουμε με τον ποδηλάτη που βρήκε το δρόμο, αλλά τού σκούριασε το ποδήλατο», σημείωσε ο κ. Πετρίδης, αναφερόμενος στην σκουριασμένη δημόσια διοίκηση και στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, ώστε να ανατραπούν αυτές οι παθογένειες που κρατούν τη χώρα πίσω.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, σε μία ομιλία που κατέληξε να είναι επεισοδιακή. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στον απολογισμό του τελευταίου έτους της θητείας του, ανέλυσε τα προβλήματα και κατέθεσε σειρά προτάσεων για πολλά ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Εκτίμησε ότι «απέχουμε πολύ από την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας», μία αναφορά εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτές που έκαναν τις δύο μέρες του συνεδρίου τα κυβερνητικά στελέχη περί πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στα κονδύλια που έχει διαθέσει η Περιφέρεια για την επιχειρηματικότητα (70 εκ ευρώ), για τον αναπτυξιακό νόμο (15 εκ ευρώ), για την πολιτιστική διαδρομή της αρχαίας Εγνατίας οδού (55 εκ ευρώ) αλλά και τα 32 εκ ευρώ για τη σύνδεση έξι πόλεων της ΑΜΘ με φυσικό αέριο. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική για τις επόμενες εκλογές, καθώς εκτίμησε ότι έτσι η αυτοδιοίκηση θα καταστεί δυσλειτουργική αι δεν θα υπηρετήσει σωστά το ρόλο της. Η συνολική διάρκεια της τοποθέτησης Μέτιου έφτασε τα 30 λεπτά και περίπου στα τελευταία 10 λεπτά μερίδα του κόσμου που βρίσκονταν στην αίθουσα του ξενοδοχείου άρχισε να αντιδρά έντονα, ζητώντας του να κατέβει από το βήμα. Ωστόσο, ο Περιφερειάρχης συνέχισε κανονικά την ομιλία του, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες διαμαρτυρίες. Σημειώνεται πως ενώ η εκδήλωση λήξης του συνεδρίου είχε προγραμματιστεί για τις 6.30 άρχισε στις 8.

Η πλέον σημαντική είδηση που έδωσε ο πρωθυπουργός αφορούσε στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και σχετίζονται με την εφαρμογή της Σαρία στη Θράκη.

Για τη Σαρία

Για το θέμα της Σαρία στη Θράκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Σήμερα οι Έλληνες πολίτες που είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν έχουν το δικαίωμα να πάνε στα αστικά δικαστήρια για θέματα προσωπικού και κληρονομικού δικαίου» και συνέχισε: «Γνωρίζετε όλοι τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες αναφέρουν ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας για τις κληρονομικές τους υποθέσεις, δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν διαθήκες, όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες.  Εμείς σήμερα σπάμε τα δεσμά του παρελθόντος. Ανοίγουμε το δρόμο του μέλλοντος καταργώντας την υποχρέωση και δίνοντας το δικαίωμα της επιλογής. Μετατρέπουμε τα δεσμά σε δικαίωμα. Ένα δικαίωμα, ένα προνόμιο, που βασίζεται στο σεβασμό μας προς την ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας».

Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα υπηρετήσει, όπως τόνισε, πέντε στόχους:

* Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, τη δικαιοδοσία του μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. «Σε διαφορετική περίπτωση η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια» υπογράμμισε.

* Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

* Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

* Τέταρτον, θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. «Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει τη δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα, οπότε μόνο αυτή θα ισχύει» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

* Πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Επιπλέον επισήμανε την ανάγκη να εξασφαλιστούν ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες για τα παιδιά που πηγαίνουν σε μειονοτικά σχολεία. «Οι αλλαγές που επιδιώκουμε είναι αξιακού χαρακτήρα και δίνουν τη δυνατότητα οι αξιακοί κώδικες της πλειονότητας και της μειονότητας να βρουν ακόμα περισσότερα κοινά στοιχεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. «Κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε σε όσα μας ενώνουν, τόσο πιο ισχυροί γίνονται η κοινωνική συνοχή και οι δεσμοί που εγγυώνται ότι πορευόμαστε μαζί και ισότιμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους» κατέληξε.

Σύσκεψη με υπουργούς λίγα λεπτα πριν την ομιλία

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης»

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο πολιτικό τοπίο με τις περιπτώσεις της φοροδιαφυγής, των φορολογικών παραδείσων και των offshore. «Ο καθένας άλλωστε που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως «αν βρεθήκαμε σε αυτό το σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα, δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες, ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό το τόπο συνυπήρχαν δυο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής. Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική. Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί, με την Ελλάδα της κρίσης. Δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει».

Απαντώντας σε ένα σχόλιο που έκανε ο δήμαρχος Κομοτηνής καλωσορίζοντάς τον, σχετικά με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Θα έρθω ακόμα πολλές φορές εδώ μέχρι το φθινόπωρο του 2019 που θα γίνουν οι εκλογές. Δεν φταίω εγώ αν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί θυμόντουσαν την ΑΜΘ μόνο πριν τις εκλογές». Άλλωστε, όπως είπε αργότερα, η συγκεκριμένη ομιλία του στην ΑΜΘ ήταν η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια από όσες είχε πραγματοποιήσει ως σήμερα στα υπόλοιπα 5 περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές, γεγονός που καταδεικνύει, όπως ανέφερε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιφέρεια αυτή.

«Στήριξη νέων αγροτών, βιομηχανίας και μεταποίησης»

«Η νέα γενιά των αγροτών πρέπει να ηγηθεί της παραγωγικής διαδικασίας. Και θα την ενισχύσουμε με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο. Η επιλογή ενίσχυσης των νέων αγροτών και επιστημόνων του αγροτικού τομέα θα είναι αποτυπωμένη σε όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που ακολουθούν», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι βασικός στόχος ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για την περιφέρεια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενημέρωσε ότι στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για την Περιφέρεια, ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 17 με συνολικό ύψος 99 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, είπε, υπάρχουν εδώ θέματα προς αντιμετώπιση, τα οποία δεν είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά μακρόχρονης κακοδιαχείρισης που έχει οδηγήσει βιώσιμες επιχειρήσεις στην κατάρρευση. Αναφέρθηκε στις εμβληματικές περιπτώσεις των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, της Βιομηχανίας Ζάχαρης και της ΕΝΚΛΩ.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, τόνισε ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν, απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία».

«Εμείς, τόνισε, θα συνεχίσουμε με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή και να ενισχύσουμε τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανίας».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως το μεγάλο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τον τομέα της αγροδιατροφής αποτυπώνεται και στις υποβολές που είχαμε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. «Το 46,2% των αιτήσεων της Περιφέρειας αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά έχουν υποβληθεί 24 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 33,4 εκατ. ευρώ. Με κύρια κατεύθυνση την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής δραστηριότητας».

Γεμάτη η αίθουσα του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της ομιλίας

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ε.Ε. για το Φυσικό Αέριο»

«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τα βασικά σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Φυσικό Αέριο», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε τον κεντρικό ρόλο που παίζει στο σχέδιο αυτό ο TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Τόνισε ότι παρότι έχει ήδη κατασκευαστεί το 50% του αγωγού, παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του μέχρι το 2020.

Πρόσθεσε ότι προχωρούν παράλληλα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του IGB, που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον TAP στο δίκτυο της Βουλγαρίας.

Τον ενεργειακό χάρτη της Περιοχής, συμπληρώνουν δύο εθνικά έργα που θα τροφοδοτούν την εγχώρια, καθώς και τις αγορές των Βαλκανίων -και δυνητικά της Ευρώπης- με φυσικό αέριο: Η κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του υπό εξάντληση κοιτάσματος Καβάλας, ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού.

Εντός του 2018 το τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα

«Οι υποδομές είναι το κλειδί για να μετασχηματιστεί η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, από μια ακριτική περιοχή της χώρας σε ένα σταυροδρόμι παραγωγής, εμπορίου και πολιτισμού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού, είπε ότι «ολοκληρώσαμε τον Κάθετο άξονα της Ροδόπης από την Κομοτηνή – Νυμφαίο – μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα» και πως σε λίγες ημέρες, παραδίδεται το τμήμα «Τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες» και εντός του 2018 το «Τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα». «Επιτέλους ο Έβρος θα αποκτήσει έναν ασφαλή κάθετο άξονα», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μέσα στο χρόνο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων και η Εγνατία οδός θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίο θα εγκατασταθεί. «Ήταν μια δέσμευση αυτής της κυβέρνησης που γίνεται πράξη», επισήμανε.

Ειδικότερα:

«τα διόδια που θα λειτουργήσουν στον ενδιάμεσο χρόνο θα έχουν χρέωση 0,030 ευρώ ανά χιλιόμετρο και θα υπάρχουν προβλέψεις για απαλλαγή των μετακινήσεων των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ σε όλο το οδικό δίκτυο και των μόνιμων κατοίκων ανά περιοχή».

Για τα σιδηροδρομικά έργα που θα ενταχθούν στο όραμα της «σιδηροδρομικής Εγνατίας», τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια.

Η διπλή η πρόκληση στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας

Όσον αφορά στον τομέα της Παιδείας και της Έρευνας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η πρόκληση είναι διπλή: «να βρούμε τρόπο ώστε οι ερευνητές να παραμείνουν στη χώρα, αλλά και να συνδεθεί η έρευνα και η καινοτομία με την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία».

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, είπε ότι δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 21 επιχειρήσεων της Περιφέρειας και προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 2,33 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς έχουν υποβληθεί προτάσεις προϋπολογισμού 54,4 εκατ. ευρώ, με 269 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 30,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».

17 Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν σχεδιαστεί 17 Τοπικές Μονάδες Υγείας, και ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές: 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα.

Είπε ακόμη ότι στην Περιφέρεια υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης, που αφορά τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Σημείωσε ότι είναι εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της ΑΜΘ είναι η χρηματοδότηση, μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

«Η επόμενη μέρα και ο σχεδιασμός της βρίσκονται ήδη εδώ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2018 «θα ξεκλειδώσουμε τις καγκελόπορτες που ήταν κλεισμένη η χώρα για 7 χρόνια».

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο