room-to-grow-bnner

Αγωνιούν και καταθέτουν προτάσεις οι γονείς στην ΑΜΘ για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ

Γονείς και κηδεμόνων παιδιών που φοιτούν στα σχολεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αγωνιούν για τα παιδιά τους, με φόντο την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και (επανα)καταθέτουν τις προτάσεις τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε -έστω και την ύστατη στιγμή- να γίνουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο αναλυτικά, ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜΘ με στην οποία σημειώνει: «Εδώ και πολλούς μήνες όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας κατέθεσαν συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις απαιτώντας από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσουν έγκαιρα συγκεκριμένο σχέδιο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αντί για αυτό, κυβέρνηση και Υπουργείο, εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, ελάχιστοι μόνιμοι διορισμοί κλπ.). Επιπλέον, χωρίς ντροπή, προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά εν μέσω πανδημίας ενώ όλοι οι επιστήμονες ειδικοί πρότειναν το ακριβώς αντίθετο».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους γονείς η δέσμη μέτρων που έγινε γνωστή από το Υπουργείο «διακατέχεται από την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στους εκπαιδευτικούς, κατά κύριο λόγο, τους μαθητές και τους γονείς».

Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας
Η Ομοσπονδία καταθέτει τα αιτήματά της, με κορωνίδα την ανάγκη αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών με λιγότερα παιδιά ανά τάξη, με τους ίδιους να λένε χαρακτηριστικά πως «η αποφυγή του συγχρωτισμού και η προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές».
Η Ομοσπονδία:

  • Απαιτεί επισκευή σχολείων και εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών (ενοικίαση), που πληρούν τις προϋποθέσεις. Εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού. Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on–line μετάδοση των μαθημάτων.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο