«Αυξητική η τάση διασποράς και των θανάτων λόγω κορονοϊού τις επόμενες εβδομάδες»

Τις συνέπειες της αυξανόμενης διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας τα υψηλά ποσοστά πληρότητας στις ΜΕΘ της χώρας από ασθενείς με Covid-19. Επίσης, επισήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση διασωληνωμένων ασθενών, αλλά και θανάτων.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό, η Βάνα Παπαευαγγέλου περιέγραψε με μάλλον μελανά χρώματα την κατάσταση όσον αφορά την πανδημία, επισημαίνοντας ότι παρά τα αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται και το lockdown, καταγράφονται τα εξής:

  • αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με κατά μέσο όρο 1.500 κρούσματα την ημέρα
  • αυξητική τάση της διασποράς του κορονοϊού
  • καταγράφονται κατά μέσο όρο 260 νέες νοσηλείες την ημέρα
  • το 53% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας άνω των 65, αλλά ένας στους τρεις στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 45 έως 65 ετών
  • λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων, αναμένεται αύξηση διασωληνώσεων και θανάτων τις επόμενες εβδομάδες
  • αύξηση της διασποράς του ιού καταγράφεται στον Πειραιά
  • σημαντικά επιβαρημένος είναι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής, είναι ότι καταγράφονται πολλές μικρές εξάρσεις και συρροές κρουσμάτων σε πολλές περιοχές. Αυτό το γεγονός προβληματίζει διότι δεν επιτρέπει τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Οι ειδικοί ανησυχούν διότι παρά τα μέτρα, δεν είχαμε ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως εκτίμησε, σε μεγάλο βαθμό για τους υψηλούς ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων, ευθύνονται οι μεταλλάξεις που έχουν φτάσει τις 1.000 στην επικράτεια και μεταδίδονται ευκολότερα από το αρχικό στέλεχος της Covid-19.

«Το lockdown δεν έχει αποδώσει», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, και τόνισε ότι στο μέλλον θα πρέπει να βρεθούν «έξυπνες λύσεις» για να αντιμετωπιστεί η μετάδοση του ιού χωρίς να ληφθούν περαιτέρω μέτρα που θα μπορούν να αυξήσουν την πίεση στους πολίτες που έχουν επηρεαστεί αρνητικά και αισθάνονται κόπωση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο