Με τον πλέον επίσημο τρόπο θα γιορταστεί η επέτειος συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης.
Συνολικά κυκλοφορήσουν 743.000 συλλεκτικά νομίσματα των 2 ευρώ για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.
Στο συλλεκτικό κέρμα των 2 € απεικονίζεται ο γρύπας έμβλημα των Αβδήρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα συμμετέχει στο «World Money Fair 2020» στο Βερολίνο, παρουσιάζοντας το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 με 13 προϊόντα.
Ανάμεσα σε αυτά και επετειακά νομίσματα για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών.
Η επέτειος των 2.500 χρόνων από την μάχη των Θερμοπυλών τιμάται με ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας δέκα ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των δύο ευρώ.
Ο γρύπας των Αβδήρων
Είχε σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού. Επίσης σε μερικές αναπαραστάσεις του φαίνεται πως έχει και ουρά φιδιού. Ο μύθος του θεωρείται ότι προέρχεται από την Μεσοποταμία. Η μικτή μορφή του γρύπα έδινε έκφραση των τριών σφαιρών του κόσμου, της ουράνιας, της επίγειας και της υποχθόνιας, με το αετίσιο του κεφάλι, το λιονταρίσιο σώμα και την φιδίσια ουρά, συμβόλιζε δε την βασιλική και θεία ισχύ. Ο Γρύπας ήταν το έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων.