Ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» υποστηρίζει ότι, λόγω της πολυετούς εμπειρίας του στη διαχείριση της Εγνατίας Οδού, έχει υποχρέωση να σχολιάζει τις εξελίξεις μετά την ιδιωτικοποίησή της. Καταγγέλλει την ουσιαστική διάλυση της εταιρείας και την απομάκρυνση του έμπειρου προσωπικού της από την εποπτεία της παραχώρησης, ενώ υποστηρίζει ότι η τροπολογία της 31ης Ιουλίου 2026 δεσμεύει τα αποθεματικά της εταιρείας, ύψους 240 εκατ. ευρώ, για την καταβολή δημόσιου χρήματος στον ιδιώτη παραχωρησιούχο έως το 2030 (δείτε σχετικό link).

Αναφερόμενοι στο χρονικό ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας Οδού, που ξεκινάει ως υποχρέωση του 1ου Μνημονίου το 2011 μέχρι και την επίσημη έναρξη της παραχώρησης το 2026, καταγγέλλει πως το σχέδιο του σχετικού νόμου ψηφίστηκε με διαδικασίες fast track την Τετάρτη 10/12/2025, ενώ οι όροι της σύμβασης τροποποιήθηκαν κατόπιν λήξης του διαγωνισμού.

«Η πλέον σημαντική τροποποίηση ήταν η ανάθεση στον παραχωρησιούχο της εν λευκώ επανεκκίνησης των διαδικασιών πιστοποίησης όλων των σηράγγων (αδειοδοτημένων και μη) τη στιγμή που η διαδικασία αδειοδότησης από το Δημόσιο (Εγνατία Οδός Α.Ε. και Υπουργείο Υποδομών) ήταν σε στάδιο ολοκλήρωσης κατά 90%. Κατά συνέπεια, η τροποποίηση της σύμβασης παρέχει στον παραχωρησιούχο με ασαφείς όρους τη δυνατότητα να προβεί εκ νέου σε εργασίες και μέτρα και να αποζημιωθεί αρχικώς με 180 εκ.€, ακολούθως με εξασφαλισμένα 240 εκ.€ από τα αποθεματικά της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τυχόν αδιευκρίνιστο επιπλέον  ποσό χωρίς οροφή. Η τροποποίηση μεταβάλλει ουσιωδώς το αρχικό αντικείμενο της σύμβασης, καθώς προστίθενται νέα τεχνικά αντικείμενα τα οποία δεν είχαν τεθεί υπόψη των συμμετεχόντων κατά τη διαδικασία υποβολής των προσφορών τους. Η μεταβολή αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα ως προς την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Αυτό που συμφώνησε το Υπουργείο με τον Παραχωρησιούχο είναι να του αναθέσει εν λευκώ, χωρίς κριτήρια και με αδρή αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ την πλήρη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό όλων ανεξαιρέτως των σηράγγων, παρότι στην αρχική σύμβαση ορίζονταν ότι ο παραχωρησιούχος παραλαμβάνει την οδό ως έχει. Οι εργασίες αυτές παρότι δεν αποτελούσαν προϋπόθεση για την αδειοδότηση των σηράγγων (και φυσικά πριν την παραχώρηση σε διαδοχικές επιθεωρήσεις του έργου από το Υπουργείο ουδέποτε είχαν ζητηθεί από την “Εγνατία Οδός Α.Ε.”), μετά από τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ Υπουργείου και Παραχωρησούχου, μετονομάστηκαν και βαφτίστηκαν ως εργασίες απαραίτητες για την αδειοδότηση των σηράγγων, ώστε να παρακαμφθεί  ο σκόπελος των όρων της αρχικής σύμβασης, όπου ήταν σαφές ότι  όποιες μελλοντικές εργασίες απαιτηθούν θα αποτελούσαν οικονομικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου.

Το Υπουργείο λοιπόν αποφάσισε να κάνει απευθείας ανάθεση έργου στον παραχωρησιούχο, για εργασίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παρότι οι εργασίες θα εκτελεστούν με 100% δημόσια χρηματοδότηση, δεν προβλέφθηκε δημόσια επίβλεψή τους αφού ο έλεγχος θα γίνεται από τον ενδιάμεσο «Ανεξάρτητο Μηχανικό» ο οποίος πληρώνεται από τον παραχωρησιούχο.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο παραχωρησιούχος έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο επτάμηνο (από την 1η Ιανουαρίου 2026),  λειτουργίας συντήρησης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Με αυτή την ευκαιρία και παρατηρώντας τα τεκταινόμενα, παραθέτουμε τις απόψεις/σχόλιά μας για τα επιμέρους ζητήματα λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου από τον παραχωρησιούχο αλλά και τα οικονομικά μεγέθη της σύμβασης παραχώρησης.»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Εγνατίας Οδού συνεχίζει επισημαίνοντας ότι, κατά το πρώτο επτάμηνο της παραχώρησης, έχουν ήδη γίνει αισθητές σημαντικές επιβαρύνσεις για τους χρήστες και το Δημόσιο. Βασικό ζήτημα αποτελεί η δραστική αύξηση των διοδίων, η οποία έως το 2028 αναμένεται να προσεγγίσει το 170%, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν εκπτωτικά προγράμματα για τακτικούς χρήστες και δωρεάν διελεύσεις ανέργων, με τις απαλλαγές κατοίκων παραμεθόριων περιοχών να διατηρούνται προσωρινά.

Εξέλιξη κόστους  χρήσης Εγνατίας Οδού (657χλμ) με τη Σύμβαση Παραχώρησης

  2023 2024* 2025 2026 ** 2027*** 2028+
Χρέωση διοδίων ανά χλμ €/χλμ 0,03 0,04 0,04 0,05 0,05 (0,063+0,017) 0,08
Συνολικά διόδια 657χλμ Επιβατικών € 19,30 24,45 24,45 30,45 32,20€ 52,20
Συνολικά διόδια 657χλμ Φορτηγών – Λεωφορείων € 67,50 86,70 86,70 107,55 113,65€ 183,80
*          Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης, αύξηση χρέωσης ανά χλμ 0,03€ -> 0,04€ (+33%)
**        Έναρξη Σύμβασης, αύξηση χρέωσης ανά χλμ -> 0,05€ (+67%)
***      Έναρξη Σταθμού Διοδίων Πλατάνου Ημαθίας
+         4η προθεσμία Σύμβασης, αύξηση χρέωσης ανά χλμ -> 0,063€ (+111%)
+         Τιμαριθμική αναπροσαρμογή με έτος βάσης το 2019 (συνολική αύξηση +170% περίπου)

Παράλληλα, ο Σύλλογος εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την ασφάλεια των σηράγγων, υποστηρίζοντας ότι οι εκτεταμένες στενώσεις σε μία λωρίδα και τα μέτρα πιστοποίησης συνεπάγονται σημαντικό κόστος για το Δημόσιο, το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 340 εκατ. ευρώ. Αμφισβητεί επίσης την εικόνα ότι η Εγνατία παραδόθηκε σε «άθλια κατάσταση», καθώς η εταιρεία που αποτελεί βασικό μέτοχο του παραχωρησιούχου ήταν προηγουμένως ανάδοχος συντήρησης του αυτοκινητόδρομου. Τέλος, καταγγέλλει ότι μέσω τροποποιήσεων της σύμβασης το οικονομικό όφελος του παραχωρησιούχου ενισχύεται σημαντικά, με πρόσθετες αποζημιώσεις και χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους, ενώ υποστηρίζει ότι το τελικό τίμημα της παραχώρησης είναι πολύ χαμηλότερο από το αρχικά ανακοινωθέν και ότι στον ιδιώτη παραχωρήθηκαν χωρίς αντίτιμο και σημαντικές υποδομές, όπως το σύστημα και το πελατολόγιο του Egnatia Pass.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Oδός Α.Ε.» προχωρούν  σε καταγγελία προς την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών για :

  • την ανύπαρκτη ανάγκη λήψης πολυδάπανων προσωρινών επικίνδυνων μέτρων που όχι μόνο δεν αυξάνουν την ασφάλεια της οδού, αλλά επιπρόσθετα την μειώνουν δραματικά.
  • την επιβολή των έωλων μελετών του γνωστού μελετητή  «a la carte» (που έχει πλέον και σύγκρουση συμφερόντων λόγω της εμπλοκής του με τις ίδιες μελέτες για το ΤΑΙΠΕΔ με 1.65 εκ. € αμοιβή) από τα θεσμικά όργανα του Υπουργείου.
  • την υιοθέτηση από το υπουργείο ότι οι 19 αδειοδοτημένες σήραγγες χρήζουν εξ αρχής αδειοδότησης , χωρίς καμία θεσμική ή τεχνική τεκμηρίωση.
  • την αποσιώπηση από το υπουργείο ότι οι εργασίες για αδειοδότηση των υπολοίπων 16 σηράγγων είχαν ολοκληρωθεί κατά 90% με δημόσιο χρήμα και εκτέλεση εργασιών από τον βασικό μέτοχο του παραχωρησιούχου.
  • την μετακύλιση των υποχρεώσεων του παραχωρησιούχου για βαριά συντήρηση της οδού  με πρόσχημα είτε  την αδειοδότηση των σηράγγων είτε  την  καθυστέρηση της βαριάς συντήρησης  στο δημόσιο.    

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων “Εγνατία Οδός” εδώ.