Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Διδυμότειχο

Δυο αδέλφια και ένας ανιψιός, οι Μαρίνος Δημήτρης και Μαρίνος Μόσχου, είναι οι τυχεροί που βούτηξαν και έπιασαν το Σταυρό που έπεσε στον Ερυθροπόταμο Διδυμοτείχου.

Υπήρχαν και άλλοι που έπεσαν στα ρηχά νερά του Ερυθροποτάμου που πηγάζει στην Ελλάδα κάνει ένα πέρασμα στη Βουλγαρία και επιστρέφει για αν καταλήξει στα νερά του Έβρου ποταμού. Σύμφωνα με το έθιμο που είχε να αναβιώσει προ πανδημίας οι τρεις τους θα επισκεφθούν τις επόμενες τρεις μέρες όλα τα σπίτια της πόλης ώστε να περάσει από όλους ο Σταυρός για ευλογία.

Στην τελετή εορτασμού χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.Μετά το πέρας των ιερών ακολουθιών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή προς την Γέφυρα του Ερυθροποτάμου, με την συμμετοχή όλων των εφημερίων της πόλεως, πλαισιουμένης από τη Φιλαρμονική του Στρατού και άγημα. Ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Ερυθροποτάμου. Νεαροί ψαράδες με ενθουσιασμό και ευλάβεια κολύμπησαν για ευλογία στα παγωμένα νερά του για να ασπασθούν τον Τίμιο Σταυρό.

Εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ευστάθιος Κοκκινίδης, ο Αντιδήμαρχος Παρασκευάς Μπιλιακάκης, οι πρώην Δήμαρχοι Παρασκευάς Πατσουρίδης και Χρήστος Τοκαμάνης και πλήθος πιστών που με σύμμαχο την καλοκαιρία έσπευσε να αγιασθή.

Σε σύντομη αναφορά του για το νόημα της εορτής ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το βάπτισμα της μετανοίας, στο οποίο καλούσε τους ανθρώπους ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, και για το βάπτισμα της υιοθεσίας, στο οποίο μας καλεί ο Χριστός. Κατέληξε λέγοντας ότι ο Χριστός έρχεται να σώσει τον Αδάμ και όλους μας και διά του βαπτίσματος της Εκκλησίας να μας αναγεννήσει «Πνεύματι καί ὕδατι» και να φωτίσει στα νάματα του Ιορδάνου την ζωή μας και την πορεία μας προς την Βασιλεία των Ουρανών.

ertnews.gr – imdos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο