7.000 τόνοι ζάχαρης από το εργοστάσιο της Ορεστιάδας

Επτά χιλιάδες τόνους ζάχαρη παρήγαγε το Εργοστάσιο Ζάχαρης της Ορεστιάδας κατά τη φετινή καμπάνια, η οποία ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Ήταν μια μέτρια χρονιά», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο γεωπόνος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, Νίκος Φωτιάδης.

Τα τεύτλα που έφτασαν για κατεργασία στη μονάδα ήταν 67.000 τόνοι, που προήλθαν από τα 14.200 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν σε Έβρο και Ροδόπη και από τα 450 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στη Βουλγαρία. Πολύ πάνω από τον μέσο όρο ήταν οι ζαχαρικοί τίτλοι της φετινής παραγωγής, ωστόσο σημαντικά μειωμένα ήταν τα κιλά που παρήχθησαν ανά στρέμμα.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στους 5 τόνους/στρέμμα, όταν το 2014 η στρεμματική απόδοση έφτανε τους 7 τόνους. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην ανομβρία που παρατηρήθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες αλλά και στη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Επιπλέον, υπήρξε υστέρηση στη λίπανση και στην άρδευση των καλλιεργειών, κυρίως λόγω του κόστους, το οποίο, λόγω των οικονομικών συνθηκών, οι καλλιεργητές προσπάθησαν να περιορίσουν.

«Ήταν μια μέτρια χρονιά», σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο γεωπόνος του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, Νίκος Φωτιάδης, σημειώνοντας πως «παραμένει ζητούμενο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των παραγωγών, που θα εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια».

Σε ό, τι αφορά την εξόφληση των καλλιεργητών για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2015, την προηγούμενη εβδομάδα καταβλήθηκαν 500.000 ευρώ και άλλα τόσα αναμένεται να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Εφόσον γίνει και η πληρωμή αυτή, θα απομείνουν άλλα 1,3 εκ. ευρώ για την εξόφληση, τα οποία επίσης θα πιστωθούν τμηματικά, πιθανότητα σε άλλες δύο δόσεις, στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του