efhmerida1

295 τα εκλογικά τμήματα στον Έβρο για τις Ευρωεκλογές

Αισθητά λιγότερα από τα 380 που είχαν στηθεί στον νομό το 2019, όταν μαζί με τις Ευρωεκλογές είχαν γίνει και οι δημοτικές και περιφερειακές

Πώς ψήφισε ο Έβρος στις προηγούμενες Ευρωεκλογές

Της Κικής Ηπειρώτου

295 είναι τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στον Έβρο την Κυριακή 9 Ιουνίου για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Τα εκλογικά τμήματα στον νομό μας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι σημαντικά λιγότερα τόσο από εκείνα που είχαν λειτουργήσει στις εθνικές εκλογές πέρσι (360), όσο και από όσα είχαν στηθεί το 2019 (380) για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τις νέες διοικήσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
Από τη διαδικασία αναμένεται να εκλεγούν συνολικά 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Κατά γενικό κανόνα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών αποφασίζεται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Το σύνολο δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 750 συν τον πρόεδρο. Σημειώνεται πως από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές.
Ο χρόνος, λοιπόν, μετράει αντίστροφα για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών  την Κυριακή 9 Ιουνίου με τα επιτελεία των κομμάτων να οργώνουν όλη τη χώρα προσπαθώντας αρχικά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διαδικασία, το οποίο παρουσιάζεται και αυτή τη φορά μειωμένο, και στη συνέχεια να διεκδικήσουν την ψήφο τους. Τα βασικά διακυβεύματα των Ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η αύξηση συμμετοχής των ψηφοφόρων στη διαδικασία και η αναχαίτιση της διαφαινόμενης δυναμικής των ακροδεξιών κομμάτων.

Η εικόνα στον Έβρο

Σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Ευάγγελου Πουλιλιού, στον Έβρο θα λειτουργήσουν 295 εκλογικά τμήματα τα οποία κατανέμονται ανά Δήμο και δημοτική ενότητα ως εξής:

Δήμος Αλεξανδρούπολης
-Στη δημοτική ενότητα Αλεξανδρούπολης θα λειτουργήσουν 81 τμήματα

-Στη δημοτική ενότητα Τραϊανούπολης 10 τμήματα

-Στη δημοτική ενότητα Φερών 21 τμήματα

Δήμος Διδυμοτείχου

-Στη δημοτική ενότητα Διδυμοτείχου 38 τμήματα

-Στη δημοτική ενότητα Μεταξάδων 15 τμήματα

Δήμος Ορεστιάδας

-Στη δημοτική ενότητα Ορεστιάδας 41 τμήματα

-Στη δημοτική ενότητα Βύσσας 14

-Στη δημοτική ενότητα Κυπρίνου 8

-Στη δημοτική ενότητα Τριγώνου 21 τμήματα

Δήμος Σουφλίου

-Στη δημοτική ενότητα Σουφλίου 13

-Στη δημοτική ενότητα Ορφέα 15 τμήματα

-Στη δημοτική ενότητα Τυχερού 10

Δήμος Σαμοθράκης

– 8 τμήματα

Τα ποσοστά των κομμάτων στον Έβρο το 2019

Στις ευρωεκλογές του 2019, στον Έβρο, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Νέα Δημοκρατία με 35,53%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,21%, τρίτο το Κίνημα Αλλαγής με 7,36%, τέταρτη η Ελληνική Λύση με 6,39%, πέμπτη η Χρυσή Αυγή με 5,67% και έκτο το ΚΚΕ με 2,91%. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, πρώτο κόμμα η ΝΔ με 32,26% και δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ με 22%.

Σε ό,τι αφορά την αποχή, σε επίπεδο νομού, άγγιξε το 48%, με 85.962 πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες από τους συνολικά 165.263 εγγεγραμμένους.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο θα αυξηθεί το ποσοστό αποχής, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, μια και δεν θα υπάρχουν ταυτόχρονα οι κάλπες των τοπικών ή εθνικών εκλογών, που παραδοσιακά προσελκύουν περισσότερους ψηφοφόρους.

Υποχρεωτική η ψήφος για όλους τους πολίτες άνω των 17 ετών

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει παραδοσιακά από τις 07:00 το πρωί της 9ης Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.
Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία έτσι και στις Ευρωεκλογές 2024 είναι υποχρεωτική η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ως εκ τούτο όλοι οι άνω των 17 είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα έχει προτρεπτικό χαρακτήρα.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, όμως δεν είναι μικρή η μερίδα των πολιτών που αποφασίζουν να απέχουν, όπως αποδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές. Ωστόσο, το Σύνταγμα προβλέπει ποινές για όσους ψηφοφόρους δεν ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους.

Οι ποινές για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές

Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012. Για όσους όμως, δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012 ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου
-Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
-Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
-Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).
-Επίσης, όσοι εκλογείς για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
-Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
-Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
-Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα:

 • Γερμανία: 96
 • Γαλλία: 81
 • Ιταλία: 76
 • Ισπανία: 61
 • Πολωνία: 53
 • Ρουμανία: 33
 • Ολλανδία: 31
 • Βέλγιο: 22
 • Ελλάδα: 21
 • Τσεχία: 21
 • Σουηδία: 21
 • Πορτογαλία: 21
 • Ουγγαρία: 21
 • Αυστρία: 20
 • Βουλγαρία: 17
 • Δανία: 15
 • Φινλανδία: 15
 • Σλοβακία: 15
 • Ιρλανδία: 14
 • Κροατία: 12
 • Λιθουανία: 11
 • Σλοβενία: 9
 • Λετονία: 9
 • Εσθονία: 7
 • Κύπρος: 6
 • Λουξεμβούργο: 6
 • Μάλτα: 6

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr