Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί μια σειρά παρεμβάσεων στην ΠΑΜΘ»

«Να εκλείψουν τα κατάλοιπα που ήθελαν τη Θράκη να είναι η εσχατιά της Ελλάδας». Στις ενέργειες για να σπάσει η απομόνωση αναφέρθηκε από την Κομοτηνή ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών χ. Σπίρτζης. «Ο πρώτος δρόμος όπου θα εφαρμοστούν τα αναλογικά διόδια θα είναι η Εγνατία Οδός» τόνισε ο υπουργός. Τι είπε για τους κάθετους άξονες του Έβρου .

Την ανάγκη να εκλείψουν όλα τα κατάλοιπα του παρελθόντος που ήθελαν τη Θράκη να είναι η εσχατιά της Ελλάδος και να περάσουμε από το δίπολο Αθήνα-Θεσσαλονίκη στην  ισόρροπη παραγωγική ανάπτυξης, υπογράμμισε από το αναπτυξιακό συνέδριο ΑΜΘ ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένης παραγωγικής δομής, με βασικό στόχο την ανάπτυξη της χώρας, επισημαίνοντας πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει κι «από χώρα των υπηρεσιών και του δίπολου Αθήνας Θεσσαλονίκης, να περάσουμε στην ισόρροπη παραγωγική ανάπτυξη της χώρας». Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εκλείψουν πλέον όλα τα κατάλοιπα του παρελθόντος που ήθελαν τη Θράκη να είναι η εσχατιά της Ελλάδας. «Η Θράκη πρέπει και μπορεί να γίνει η αρχή της ενδοχώρας των Βαλκανίων», σημείωσε.

«Να σπάσει η απομόνωση της λεγόμενης παραμεθόριας περιοχής»

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι μέσα από τις υποδομές, τις συνδυασμένες μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, πρέπει να σπάσει η απομόνωση της λεγόμενης παραμεθόριας περιοχής όπως χαρακτηρίζουν ορισμένοι την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη «και να ρίξουμε γέφυρες ανάπτυξης και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας, επιτυγχάνοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υπογραφή του συμφώνου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη σύνδεση των λιμανιών της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης με τα δυο λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το λιμάνι του Δούναβη, όπως επίσης και στην πορεία υλοποίησης του μεγάλου έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Μάλιστα, ο υπουργός, σε όσους το αμφισβητούν, ανέφερε τη στήριξη που έχει το συγκεκριμένο έργο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη σε αυτό.

Η σπουδαιότητα της Εγνατίας Οδού, αλλά και η σύνδεση όλων των λιμανιών με το δίκτυό της, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Σπίρτζη.

Οι κάθετοι άξονες του Έβρου

Για το θέμα της ολοκλήρωσης όλων των κάθετων αξόνων προς την Εγνατία, ο υπουργός σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε αυτός της Ροδόπης και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ένας από τους δύο κάθετους άξονες του Έβρου, ενώ ο δεύτερος θα έχει παραδοθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018.

Επίσης, σημείωσε ότι δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Ξάνθης.

Σημείωσε ότι προχωράει η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και ειδικότερα στον Έβρο, ενώ έχει ωριμάσει στο κομμάτι των μελετών και της χρηματοδότησης το έργο της οδικής σύνδεσης της πόλης της Δράμας με την Αμφίπολη.

Διόδια

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στις εργασίες της πρώτης ημέρας του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου, ο υπουργός αναφέρθηκε και στα διόδια, λέγοντας με έμφαση ότι «είναι ντροπή τόσες δεκαετίες να έρχονται υπουργοί στην περιοχή και να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να μπουν διόδια κατά μήκος της Εγνατίας».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς για το θέμα της επιβολής των διοδίων, λέγοντας ότι όσοι σταθμοί έγιναν θα λειτουργήσουν κανονικά. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι προχωράει ο διαγωνισμός για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων και ανακοίνωσε ότι ο πρώτος δρόμος όπου θα εφαρμοστούν τα αναλογικά διόδια θα είναι η Εγνατία Οδός.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι προχωράει και η υπουργική απόφαση με την οποία θα απαγορεύεται η διέλευση των βαρέων οχημάτων από το παράπλευρο οδικό δίκτυο, ώστε να μην επιβαρύνονται οι οικισμοί και να μην καταπονείται το επαρχιακό οδικό δίκτυο, κυρίως από τα βαρέα τύπου οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα από άλλες χώρες και εισέρχονται στην Ελλάδα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του