Ισχυρός σεισμός στο ανατολικό Αιγαίο

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, στις 15.28, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου, ανοιχτά του κόλπου της Σμύρνης. Ο σεισμός των 6 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, (6,1 και 6,2 σύμφωνα με άλλες μετρήσεις), έγινε αισθητός σε διάφορες περιοχές από Αττική μέχρι Έβρο, αλλά και σε περιοχές της Τουρκίας.

Το επίκεντρό του βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρό του βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης.

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 ρίχτερ, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Ζημιές σε Λέσβο, Χίο

Κατέρρευσαν σπίτια στο χωριό Βρίσα, καθώς και στο Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση. Ζημιές και στην Χίο και τα τουρκικά παράλια. Στο Πλωμάρι, το οποίο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, κατέρρευσε, επίσης, ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα.
Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια του οικισμού. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος, ανέφερε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.
Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.

Τα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 6,1 βαθμών και μικρό εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στους 6,3 βαθμούς. Το επίκεντρο βρισκόταν 14 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου στη Λέσβο, 36 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.
Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας εκτίμησε ότι λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Λίγα λεπτά μετά την πρώτη δόνηση ακολούθησαν ακόμα δύο αλλά πιο ασθενείς, μεγέθους 4,9 βαθμών.

Υπάρχει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και προέτρεψε τους κατοίκους που έχουν προβλήματα στα σπίτια τους να μη μπαίνουν μέσα μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο. Ο δομημένος ιστός της Ελλάδας ανταπεξήλθε παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού. Πολύ μικρή η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Πανικός σε πολλές περιοχές της Τουρκίας

Ο σεισμός που ταρακούνησε το μεσημέρι την Ελλάδα προκάλεσε πανικό και στη γειτονική μας χώρα, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Το σχετικό δημοσίευμα κάνει λόγο για πολύ δυνατή δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο που προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ, την Αδριανούπολη, τη Μανίδα και την Προύσα.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καντίλι ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 ώρα Τουρκίας, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και μέγεθος 6.0 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ (η αρχική εκτίμηση ήταν 6.3 βαθμοί, ωστόσο το παρατηρητήριο διόρθωσε έπειτα το νούμερο.
Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί 4,9 βαθμών. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, το μέγεθος του σεισμού και η μεγάλη του διάρκεια τρόμαξε για τα καλά τον κόσμο σε αυτές τις περιοχές, με εκατοντάδες πολίτες να μην τολμούν να ξαναμπούν στα σπίτια τους, εξαιτίας των μετασεισμών.

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους. «Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.
«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος. Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr