Εικόνες καθημερινής τρέλας στους κάδους της Αλεξανδρούπολης

Όταν η ανακύκλωση είναι άγνωστη έννοια, οι μπλε κάδοι φαντάζουν περιττοί

 Της Κικής Ηπειρώτου

Μια χαρακτηριστική φωτογραφία του τρόπου με τον οποίον (δεν) αντιλαμβάνονται ορισμένοι την έννοια της ανακύκλωσης δημοσιεύουμε σήμερα. Κοντά στο πάρκο των προσκόπων, στην Αλεξανδρούπολη, ο πράσινος κάδος, ο οποίος προορίζεται για τηn απόρριψη σκουπιδιών και όχι ανακυκλώσιμων ειδών, ξεχειλίζει από πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια. Δηλαδή, από είδη άκρως ανακυκλώσιμα, για τα οποία έχουν δημιουργηθεί όχι μόνο οι μπλε κάδοι, αλλά και ολόκληρο εργοστάσιο για τη διαχείρισή τους!

Τόσο οι μπλε, όσο και οι πράσινοι κάδοι στην Αλεξανδρούπολη, είναι συχνά γεμάτοι εκπλήξεις. Ο … θρύλος λέει ότι στους κάδους της ανακύκλωσης έχουν κατά καιρούς πεταχθεί από χαλιά μέχρι δέντρα (!) κι από παπούτσια και ρούχα μέχρι απλώστρες και ηλεκτρικές σκούπες. Έλλειψη παιδείας, ενημέρωσης, ευαισθησίας; Δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε (και) στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, οι εκπλήξεις που κρύβουν τελευταία οι πράσινοι κάδοι είναι πέρα από δυσάρεστες και μακάβριες. Τις προάλλες, για παράδειγμα, κάποιος πέταξε μία νεκρή γάτα σε έναν πράσινο κάδο, σε κεντρικό σημείο της πόλης. «Την κρατούσε από το λαιμό, δεν την είχε βάλει καν σε σακούλα, άνοιξε το καπάκι του κάδου, την πέταξε με φόρα κι έφυγε σαν να μην τρέχει τίποτα» λέει αναγνώστης της «ΓΝΩΜΗΣ» που περνούσε από το σημείο με το αυτοκίνητό του.

Ναι, λοιπόν, είναι γεγονός και σίγουρα δεν αποτελεί τοπική πρωτοτυπία: Κάποιοι πετάνε μέχρι και νεκρά ζώα στους κάδους απορριμμάτων, αντί να καλέσουν τον οικείο δήμο για να εφαρμόσει όσα προβλέπει η νομοθεσία. Μπροστά σε αυτές τις καταστάσεις, φαντάζει πταίσμα το να στάζει η σακούλα σου από τα οργανικά απορρίμματα. Και είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη η συχνότερη απορία των δημοτών γύρω από το θέμα:Κάθε πότε πλένονται / απολυμαίνονταιοι κάδοι των απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη;

Έχει σημασία; Όσο συχνά και να πλένονται, προφανώς, δεν είναι αρκετό. Ο κατασκευαστής, άλλωστε, δεν πρόβλεψε ότι κάποιοι θα πετάνε μέσα ζώα! Είναι πρώτα θέμα νοοτροπίας, όπως όλα… Και τέλος, μία φιλική συμβουλή: Την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τον κάδο για να πετάξετε τα σκουπίδια σας, να είστε προετοιμασμένοι για όλα…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr