Όχι σε μετωπικά διόδια λένε οι φορείς της Θράκης

 Σύσκεψη για τα νέα διόδια στη Μέστη στην Αλεξανδρούπολη. Να μην προχωρήσει ο νέος σταθμός, ζητούν οι φορείς.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στη Θράκη, με αφορμή την κατασκευή νέου σταθμού διοδίων στη Μέστη, μεταξύ Ροδόπης και Έβρου. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν πριν από λίγους μήνες, τις συναντήσεις και τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, τα νέα διόδια, τα οποία ήδη ξεκίνησαν να κατασκευάζονται.

Υπό αυτό το πρίσμα συναντήθηκαν το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη εκπρόσωποι φορέων και συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασής τους απέναντι σε αυτό το δεδομένο. Ο αποκλεισμός τμήματος της Εγνατίας Οδού απορρίφθηκε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, για αποφυγή ταλαιπωρίας των οδηγών, ενώ η συζήτηση εστιάστηκε τόσο στην αντίθεση των φορέων για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, όσο και στο αίτημα για μετατροπή των διοδίων σε αναλογικά, πρόταση για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης.

Για την περίπτωση της Μέστης, οι φορείς επιμένουν ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν τα διόδια, ενώ εν μέρει συζητήσιμη είναι η εναλλακτική της δημιουργίας σταθμού διοδίων στους Κήπους. Τα συμπεράσματα και τα αιτήματα των φορέων θα αποτυπώνονταν σε επιστολή, την οποία ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης θα μετέφερε χθες στην Αθήνα, υπόψη του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, οι φορείς ζήτησαν να γίνει μια μελέτη από το κράτος και την Εγνατία ΑΕ ,όπου θα προκύπτει το κόστος, ο προϋπολογισμός της λειτουργίας της Εγνατίας Οδού και η ανάγκη συντήρησής της.

«Εάν έχουμε τα ποσά αυτά για τα οποία θα δώσουμε μια προθεσμία έξι μηνών, τότε θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι η Εγνατία ΑΕ δεν πρέπει να μεταβιβαστεί, να παραχωρηθεί, αλλά μπορεί να λειτουργήσει υπό την εποπτεία του κράτους και την κυριότητα του ελληνικού λαού», σχολίασε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Την καθολική αντίθεσή τους με τα διόδια εξέφρασαν ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος και ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Ενότητας» Λεωνίδας Χέλης οι οποίοι στην τοποθέτηση τους ζήτησαν να μην λειτουργήσει κανένας σταθμός διοδίων, αφού την Εγνατία Οδό την έχουν ήδη πληρώσει με τους φόρους τους οι πολίτες.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Αργύρης Πλέσσιας αναφέρθηκε στο μπάχαλο μεταξύ αναλογικών και μετωπικών διοδίων. Όπως είναι γνωστό, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2014, προβλέπεται ολοκληρωμένο αναλογικό σύστημα διοδίων. Όπως ανέφερε ο κ. Πλέσσιας και ο νόμος Σπίρτζη τον Μάιο του 2016 εισάγει τα αναλογικά διόδια, επιβεβαιώνει δηλαδή αυτά που ανέφερε η ΚΥΑ του 2014, περί μη δημιουργίας μετωπικών διοδίων, αλλά μόνο αναλογικών. Όμως, στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2016, τροποποιείται η σχετική νομοθεσία, η οποία αναφέρει ότι δεν θα γίνουν τελικά αναλογικά διόδια, αλλαγή που υλοποιεί σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του