Χωρισμένοι στα δύο οι αγρότες του Έβρου

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αγρότες του Έβρου, με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται σε όλη τη χώρα σχετικά με το ενδεχόμενο μπλόκων και συλλαλητηρίων. Στο βόρειο Έβρο αποφασίστηκε τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα, ενώ ο νότιος Έβρος τηρεί στάση αναμονής.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η ενότητα» στην Ορεστιάδα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί στο κέντρο της Ορεστιάδας, με τη συμμετοχή αγροτικών μηχανημάτων. Σκοπός της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας θα είναι να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία ή μη μπλόκου στον κόμβο των Καστανεών.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το radioevros.gr, οι προτάσεις που ακούστηκαν στη σύσκεψη ήταν αρχικά η δημιουργία μπλόκου, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνους τους αγρότες κυρίως για το σημείο, ενώ ακούστηκε επίσης ως πρόταση η κατάληψη της ΔΟΥ Ορεστιάδας, αλλά και των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη της Ορεστιάδας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “η Ενότητα” κύριος Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε “μπορεί να απέδωσαν ψίχουλα αλλά θέλουν να μας τα πάρουν και αυτά” και απαρίθμησε στα κεντρικά αιτήματα των αγροτών που είναι:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και άμεση πληρωμή

-Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου

-Αύξηση του ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 για κάθε παιδί

-Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές

-Ακατάσχετο λογαριασμό στις 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

-Καμία κατάσχεση λόγω χρεών σε κατοικίες και χωράφια για αγρότες με ακίνητα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ

-Αναγνώριση περισσότερων ζημιών από τον ΕΛΓΑ (π.χ. ασυγκόμιστα τεύτλα)

-Άμεση εξόφληση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

-Ίδρυση φορέα για όλες τις αποζημιώσεις των αγροτών

-Κατάργηση περιορισμών της Κ.Α.Π

Στο ψήφισμα-κάλεσμα μετά τη σύσκεψη, η Ομοσπονδία καλεί «τη μικρομεσαία αγροτιά του Έβρου να δώσει με τη μαζική της συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, δυναμική απάντηση στις πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που χρόνο με το χρόνο τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα».

«Δεν θα γίνουμε πιόνια κανενός»

Στην συνάντηση του Συντονιστικού Ελλάδας η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Λάρισα θα συμμετάσχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, διαχωρίζοντας την θέση του από την Πανελλαδική Επιτροπή μπλόκων και τους συναδέλφους του στο βόρειο Έβρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας για αυτήν την διαφοροποίηση στάσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής έκανε λόγο για ρήγματα στις τάξεις των αγροτών και για καπήλευση των αγώνων από κόμματα και προσωπικά συμφέροντα.

«Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2016, δυστυχώς το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων δεν ήταν το ανάλογο και η εικόνα που θα έπρεπε να έχουμε σαν αγροτικός χώρος. Διαπιστώσαμε ότι, υπάρχουν πολλά ρήγματα στις τάξεις των αγροτών και ενώ υπάρχουν κοινά προβλήματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, δυστυχώς είτε κομματικά, είτε προσωπικά, είτε τοπικά συμφέροντα, οδήγησαν τους αγρότες σε μια ρήξη. Αυτήν την ρήξη προσπαθούμε να την ενώσουμε και να δώσουμε να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα και πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνισθούμε για να αλλάξουμε την μοίρα μας… Είπαμε σαν Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ότι δεν θα γίνουμε κανενός είδους πιόνι και ότι θα ακολουθήσουμε μια γραμμή ενωτική».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο