Υποψήφιος Δήμαρχος και το 2019 ο Βαγγέλης Λαμπάκης

Τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2015-2016 έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο.   Δήλωσε υπερήφανος για τους συνεργάτες του και τους δημοτικούς υπαλλήλους, αναφέρθηκε στα έργα που ολοκληρώθηκαν και σε όσα προγραμματίζονται.

«Είχα ανάγκη να σας τα πω», είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, στο πολυπληθές ακροατήριο από φίλους, συνεργάτες και ψηφοφόρους που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, για το πρώτο μισό της δεύτερης θητείας της παράταξης «Πόλη και Πολίτες». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως δεν τον ενδιαφέρει ούτε η κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά ούτε και η περιφέρεια, παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται, δηλώνοντας προς πάσα κατεύθυνση πως και τον Μάιο του 2019 θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Παρόντες στην εκδήλωση, πέρα από τους συνεργάτες του, φορείς της περιοχής, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δημήτρης Αδαμίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κων/νος Χατζημιχαήλ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας, αλλά και εκπρόσωποι της ρωσικής αντιπροσωπείας που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στον Έβρο.

Ο κ. Λαμπάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας ένα αιχμηρό σχόλιο για την κεντρική πολιτική σκηνή, χωρίς να διστάσει να αποδώσει ευθύνες όχι μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε και ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκει, για τη φιλο-μνημονιακή του στάση και για τα όσα κατά καιρούς υπόσχεται.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, όπου ο κόσμος δίνει κάθε μέρα τη δική του μάχη επιβίωσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει μείνει μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση… οι κυβερνώντες είναι μακριά από το λαό. Εμείς όμως, πονάμε μαζί με τον κόσμο, έχουμε συνέχεια ανοικτές τις πόρτες μας για τους πολίτες μας». Ακριβώς λοιπόν επειδή η κυβέρνηση γνωρίζει τη δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσπαθεί να την πολεμήσει μέσα από το νέο εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Αφού δεν μπορούν να κερδίσουν τους δήμους, αποφάσισαν να μετατρέψουν τις μειοψηφίες σε πλειοψηφίες, δίνοντας περισσότερες έδρες στον δεύτερο… Αν συμβεί αυτό, δεν θα μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική, θα έχουμε να κάνουμε με ένα βαθύ κράτος, δηλαδή με ένα ανεξέλεγκτο κράτος».

Η αναφορά στα σημαντικότερα έργα

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στα σημαντικότερα έργα που ολοκλήρωσε το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή, αλλά και σε όσα βρίσκονται σε εξέλιξη ή επίκειται η έναρξη υλοποίησής τους. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από έργα που ολοκληρώθηκαν είναι ο περιφερειακός δρόμος, το πάρκο Αλτιναλμάζη, το κτίριο του νοσοκομείου της Ηροδότου, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μουσικό γυμνάσιο, το δημοτικό ωδείο, η αποχέτευση των Φερών. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα που εκπονεί ο δήμος, έχουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μην κοστίσουν απολύτως τίποτα στον δήμο.

Αναφορά έγινε στην επιτυχία του δήμου να βγει πρώτος μεταξύ 6 πόλεων της ΑΜΘ, εξασφαλίζοντας 8,6 εκ ευρώ από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, μια πολύτιμη χρηματοδότηση που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και για μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης.

Οικονομική διαχείριση του δήμου

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική διαχείριση του δήμου, αναφέρθηκε στα πλεονάσματα, (2,5 εκ ευρώ το 2015 και 4,5 εκ ευρώ το 2016),  τα οποία, μέχρι ένα βαθμό οφείλονται και στο γεγονός ότι πολλές μελέτες έργων, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα δίνονταν έναντι αδρής αμοιβής σε ιδιώτες, εκπονήθηκαν από την τεχνική υπηρεσία, χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ. Ο δήμαρχος δήλωσε υπερήφανος για το έργο όλων των συνεργατών του και των υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο όγκος της παραγόμενης δουλειάς τους αυξήθηκε 5 φορές από τότε που ανέλαβα».

Εγκώμια σε αντιδήμαρχο

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δημοτικής αρχής, αδιαμφισβήτητα, φέρει το όνομα του αντιδημάρχου ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννη Φαλέκα, για τα επιτεύγματα του οποίου, ο κ. Λαμπάκης μίλησε με θερμά λόγια. Όσα έχουν γίνει στον τομέα της γεωθερμίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία παρουσιάζουμε διαρκώς και αναλυτικά μέσα από την εφημερίδα μας, είναι αλήθεια πως έχουν κάνει την Αλεξανδρούπολη να διεκδικεί -και μάλιστα με αξιώσεις- μία από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της ενέργειας προς όφελος των πολιτών και της τοπικής οικονομίας γενικότερα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο δήμος στοχεύει διαχρονικά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, «υποκαθιστώντας και σε αυτό το κομμάτι το κράτος», όπως είπε.

Ο κ. Λαμπάκης μίλησε για το έργο της ΔΕΥΑΑ και του Πολυκοινωνικού, για όσα οραματίζεται σχετικά με τον αθλητισμό, μίλησε για την αμφισβήτηση που δέχθηκε, ακόμη και από μέλη της παράταξής του, αναφορικά με τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Παπαναστασίου και την ωσονούπω μεταφορά του ΚΤΕΛ εκτός του κέντρου της πόλης, ενώ για την ανάπτυξη του λιμανιού, εξήρε τη θητεία του προηγούμενου προέδρου κ. Σταυράκογλου στο τιμόνι του ΟΛΑ, στάθηκε όμως στη σημερινή διοίκηση, υπό τον κ. Δούκα, και στην καλή τους συνεργασία, εκτιμώντας πως «αν αναπτυχθεί το λιμάνι μας, δεν θα υπάρχει ανεργία σε όλη τη Θράκη».

Προσπάθειες για εξωστρέφεια

Στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες για εξωστρέφεια που καταβάλει ο δήμος, με έμφαση στον τομέα του τουρισμού και τη λειτουργία σχετικής επιτροπής, με στόχο να δημιουργηθεί το brandname της Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, μίλησε για τη συνεργασία με την Αγία Πετρούπολη και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έναρξη απευθείας πτήσεων με Αγία Πετρούπολη και Μόσχα, από το επόμενο καλοκαίρι.

Ο δήμαρχος έκλεισε τον απολογισμό του, μετά από περίπου 1,5 ώρα στο βήμα, λέγοντας πως δεν τον ενδιαφέρει ούτε η κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς εκεί δεν παράγεται πολιτική και δεν θέλει απλώς να σηκώνει το χέρι του και να ψηφίζει μέτρα, αλλά ούτε και η περιφέρεια. Όπως είπε, εν μέσω χειροκροτημάτων, τον Μάιο του 2019, θα είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr