Το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης βάζει τέλος στους εργολάβους

27 εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας στους τομείς της φύλαξης και της σίτισης υποδέχθηκε χθες το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, βάζοντας τέλος, όπως αναφέρει η διοίκηση, «στην εποχή των εργολάβων».

«Βάζοντας τέλος στην εποχή των εργολάβων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υποδέχεται από σήμερα (σ.σ. χθες) 27 εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας (κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας) στους τομείς της φύλαξης και της σίτισης. Τους ευχόμαστε καλή δουλειά!» αναφέρει ανακοίνωση του διοικητή του ΠΓΝΕ Δημήτρη Αδαμίδη.

Η αρχή είχε γίνει σε Καβάλα και Δράμα

Υπενθυμίζεται ότι από τα πρώτα νοσοκομεία που έκαναν έξωση στους εργολάβους και προχώρησαν σε ατομικές συμβάσεις ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αντίστοιχα το νοσοκομείο της Καβάλας, το οποίο ακολούθησε τον ίδιο δρόμο στην καθαριότητα και την εστίαση,  με την σύναψη ατομικών συμβάσεων, κατάφερε εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 637.983 τον χρόνο αλλά και πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Το νοσοκομείο Δράμας έχει απαλλαγεί από τους εργολάβους  από τον Δεκέμβριο του 2016 προχωρώντας σε 32 προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα και από τον Ιανουάριο του 2017 σε 15 προσλήψεις εργαζομένων στη σίτιση.

Το σημαντικό στοιχείο από την αποχώρηση των εργολάβων είναι σε όλες τις περιπτώσεις το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται καλύτερα και θα απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα που με τον εργολάβο δεν μπορούσαν ούτε καν να διεκδικήσουν.  Προκύπτει, όμως και ένα ακόμη όφελος που ίσως δεν γίνεται εμφανές με την πρώτη ματιά. Με τα ίδια ή και λιγότερα που μέχρι τώρα δίνονταν στον εργολάβο βελτιώνονται οι υπηρεσίες. Με την απαλλαγή από τους εργολάβους, γίνεται επίσης έλεγχος στα αναλώσιμα και τα εργαλεία καθαριότητας, έλεγχος που πριν δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει με την συνεπαγόμενη εξοικονόμηση χρημάτων.

«Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για ποιους λόγους έπρεπε να φύγουν οι εργολάβοι, ήταν συνθήκες γαλέρας, οι εργαζόμενοι υπέγραφαν για 500ευρώ και στο ταμείο τους περίμεναν και τους έλεγαν φέρτε πίσω τα 20. Όποιος τολμούσε να σηκώσει το κεφάλι βρισκόταν χωρίς δουλειά. Η αξιολόγηση των υπηρεσιών δεν έδειξε, επίσης ότι οι εργολάβοι ήταν καλή επιλογή για τα νοσοκομεία, εμείς θέλουμε εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία» σημειώνει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρ. Πλωμαρίτης μιλώντας πριν από λίγους μήνες στον ρ/σ Στο Κόκκινο.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, λόγω της μη δυνατότητας πρόσληψης μόνιμων εργαζόμενων τα νοσοκομεία επιλέγουν να προχωρήσουν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου που «βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχουν μέχρι σήμερα με τους εργολάβους».

«Πρόκειται για συμβάσεις που τα προβλέπουν όλα, τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα επιδόματα για τα τέκνα, παραμεθόριου κ.α, οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδειες, δικαιολογούνται τα πάντα και λαμβάνουν ότι προβλέπει η σύμβαση τους» προσθέτει.

Ο Στρ. Πλωμαρίτης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που υπάρχουν και σε αυτή την διαδικασία, καθώς οι εργολάβοι έχουν  προσφύγει στα δικαστήρια αλλά και στο ΣτΕ, τα οποία δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής αποφάσεις που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αλλά το μεταφέρουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκαλώντας καθυστερήσεις και σε πολλές περιπτώσεις, εγκλωβίζοντας τα νοσοκομεία ακόμη σε συνθήκες ομηρίας.

«Και αυτό», όπως εξηγεί, «γιατί το νοσοκομείο πέρα από τις πολιτικές επιλογές πρέπει να εξασφαλίσει καθαριότητα στο χώρο του σε καθημερινή βάση, δεν έχει την πολυτέλεια ούτε μια μέρα να λείψει η υπηρεσία αυτή».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι εργολάβοι για πρώτη φορά εισήχθησαν στα νοσοκομεία με νόμο του 2001 επί υπουργίας Α. Παπαδόπουλου ο οποίος νομοθέτησε την είσοδο των εργολάβων στα νοσοκομεία και την εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων στους ιδιώτες, “φροντίζοντας” στον σχετικό νόμο να συμπεριλάβει ότι οι υπηρεσίες θα δίνονται σε ιδιώτες ακόμη και αν στοιχίζουν περισσότερο από την πρόσληψη εργαζομένων με κανονικές συμβάσεις εργασίας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο