room-to-grow-bnner

Το αδιαχώρητο και πάλι στα τελωνεία του Έβρου

Ως είθισται αυτή την περίοδο, υπάρχει μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία για όσους εισέρχονται στη χώρα μας. Μεγάλο ρεύμα εξόδου και από Εβρίτες, που φαίνεται πως επιστρέφουν στις αγορές της γείτονος, μετά την αποφυλάκιση των στρατιωτικών μας.

Πολύωρη αναμονή και ουρές ταλαιπωρίας διαπιστώνονται και πάλι τις τελευταίες μέρες στα τελωνεία του Έβρου, τόσο από ξένους που εισέρχονται στη χώρα μας, όσο και από όσους θέλουν να περάσουν στην Τουρκία. Η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, και παρά τις εύλογες διαμαρτυρίες των τελωνειακών υπαλλήλων και των τοπικών φορέων, αλλά και τα δικαιολογημένα παράπονα του κόσμου, δεν αλλάζει τίποτα.

Πέρα από το τουριστικό ρεύμα Τούρκων επισκεπτών προς την Αλεξανδρούπολη και την βόρεια Ελλάδα, το διάστημα αυτό, οι Τούρκοι μετανάστες που έκαναν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους, επιστρέφουν στις χώρες διαμονής τους, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον αριθμό των ταξιδιωτών που περνούν από τα τελωνεία της χώρας μας.

Μετά όμως από την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παρατηρήθηκε κι ένα αθρόο ρεύμα εξόδου, ειδικά από το τελωνείο των Καστανεών, από Εβρίτες –και όχι μόνο- που φαίνεται πως επιστρέφουν στις αγορές της γείτονος, εκμεταλλευόμενοι και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, σε εκτιμήσεις τους στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, αποδίδουν την αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο στο τελωνείο των Καστανεών σε ένα συνδυασμό παραγόντων, τονίζοντας πως χρειάζεται κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να αποσαφηνιστούν οι πραγματικοί λόγοι για την εικόνα αυτή: Μεγάλος αριθμός Τούρκων μεταναστών, που μετά τις καλοκαιρινές τους άδειες επέστρεφαν στις χώρες όπου διαμένουν, μουσουλμάνοι από τις περιοχές Ροδόπης και Ξάνθης που ταξίδεψαν εκείνο το τριήμερο προς την Τουρκία αλλά και το παζάρι της Παρασκευής στην Αδριανούπολη, που συνήθως προσελκύει και Έλληνες επισκέπτες, προκάλεσαν την αύξηση των εξόδων προς τη γειτονική χώρα. Όπως λένε, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική τη Δευτέρα, που μέχρι το μεσημέρι δεν ξεπερνούσαν τα 30 τα οχήματα που πέρασαν από το τελωνείο. «Δεν είναι ασφαλές να μιλάμε για ξαφνική κατακόρυφη αύξηση της κίνησης στο τελωνείο των Καστανεών και να την αποδίδουμε στην αλλαγή στάσης των ντόπιων κατοίκων μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών», σχολίαζαν οι τελωνειακοί. Οι ίδιοι σημείωναν ότι η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά από 10-15 ημέρες, οπότε θα υπάρχουν στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν ή θα διαψεύδουν τις εικασίες αυτές.

Αφιέρωμα για τη «μαζική έξοδο» στις Καστανιές

Αναλυτικό αφιέρωμα στην αθρόα έξοδο των Εβριτών προς την Αδριανούπολη, από το τελωνείο των Καστανεών, λίγο μετά την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών, φιλοξένησε η ιστοσελίδα iefimerida.gr.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «μετά την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι κάτοικοι του Έβρου, που εδώ και περισσότερους από πέντε μήνες είχαν σταματήσει τις εκδρομές προς την Τουρκία, ξεκίνησαν και πάλι τα ταξίδια προς τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, η κατακόρυφη πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας λειτουργεί ενθαρρυντικά για πολλούς κατοίκους στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να μεταβούν στην Τουρκία για ψώνια.

Στο τελωνείο των Καστανεών από το πρωί (σ.σ. της περασμένης Παρασκευής) επικρατεί το αδιαχώρητο, με χιλιάδες κατοίκους από την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και άλλες περιοχές του Έβρου να περνάνε τα σύνορα, πολλοί από αυτούς με τα πόδια.

«Το γεγονός ότι άφησαν ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς συνέβαλε στο να πάρουμε την απόφαση να πάμε ξανά στην Τουρκία. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έπεσε η αξία της λίρας. Αγοράζουμε ρούχα, παπούτσια, αν ψάξεις έχει ευκαιρίες, έχει και καλής ποιότητας», δηλώνει στο iefimerida ο Μαγδαληνός Καραμβάσης.

«Λόγω της σύλληψης των δύο στρατιωτικών αλλά και της γενικότερης στάσης του Ερντογάν είχαμε σταματήσει να πηγαίνουμε στην Τουρκία. Εγώ μάλιστα είχα να πάω χρόνια στην Τουρκία», καταλήγει.

Επανέρχονται οι εκδρομές στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά από την σύλληψη των δύο στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, τον περασμένο Μάρτιο, τα ταξιδιωτικά γραφεία της Ορεστιάδας είχαν διακόψει τις εκδρομές προς την Τουρκία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την αυθαίρετη φυλάκιση τους. Μάλιστα, υπήρξε μεγάλο κύμα συμπαράστασης, καθώς από την Ορεστιάδα κατάγεται ο Δημήτρης Κούκλατζης.

Μετά την αποφυλάκιση των δυο, τα ταξιδιωτικά γραφεία επαναφέρουν σταδιακά τις εκδρομές στην Τουρκία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τους δυο στρατιωτικούς που απελευθέρωσαν, όπως είναι χαρούμενη όλη η Ελλάδα. Το είχαμε πει από την αρχή ότι αν τους απελευθερώσουν θα επαναφέρουμε τις εκδρομές προς την Τουρκία. Τώρα αυτη τη στιγμή προγραμματίζουμε εκδρομές. Τις οργανωμένες εκδρομές θα τις ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τώρα θα επανέλθουν οι ημερήσιες εκδρομές που κάνουμε κάθε Παρασκευή» δηλώνει στο iefimerida ο Γιώργος Κυλούδης υπεύθυνος ταξιδιωτικού γραφείου Alpino στην Ορεστιάδα.

Πλήττεται η αγορά της Ορεστιάδας

Το τεράστιο κύμα εξόδου Ελλήνων που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκαλεί σοβαρά πορβλήματα στην οικονομία της Ορεστιάδας και άλλων μεγάλων πόλεων της βορείου Ελλάδας. Στο τελωνείο Καστανεών νωρις το πρωί έφθασε και πούλμαν γεμάτο κόσμο από την Ξάνθη.

Σύμφωνα με τους εμπόρους της Ορεστιάδας, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες καταναλωτές καταλήγουν κάθε χρόνο στην Τουρκία. Οι Έλληνες κυρίως αγοράζουν ρούχα και είδη υπόδησης αλλά και φρούτα και λαχανικά, όχι όμως κρέας. Την ίδια στιγμή πολλοί κάτοικοι της Ορεστιάδας πηγαίνουν στην Βουλγαρία για να αγοράσουν βενζίνη. Το πρόβλημα με τους Έλληνες της βορείου Ελλάδας που “ξενιτεύονται” για να κάνουν τα ψώνια τους, εδώ και πολλά χρόνια προκαλεί μια τεράστια “τρύπα” στην τοπική οικονομία. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν πως σε αρκετές περιπτώσεις τα τουρκικά αλλά και τα βουλγαρικά προϊόντα είναι κακής ποιότητας και εφιστούν την προσοχή κυρίως αν κάποιος πρόκειται να δεχθεί ιατρικές υπηρεσίες.

Από τον περασμένο Μάρτιο πάντως, η Αδριανούπολη που παραδοσιακά δεχόταν χιλιάδες Έλληνες επισκέπτες, δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα.

“Η σύλληψη των δυο στρατιωτικών έβλαψε και την οικονομία στην Αδριανούπολη. Πριν από το συμβάν πηγαίναμε συχνά στην Αδριανούπολη. Εμείς οι Έλληνες φτιάξαμε την Αδριανούπολη, από εμάς ζούσε η οικονομία τους. Το χρήμα έπεφτε εκεί, Οι Τούρκοι έχουν μεγάλα συμφέροντα από τους Έλληνες. Σταμάτησα να πηγαίνω στην Τουρκία λόγω της σύλληψης των δυο στρατιωτικών μας. Θα πήγαινα εγώ ο ίδιος στις φυλακές να ζητήσουμε να τους αφήσουν ελεύθερους. Είμαστε πολύ πατριώτες”, δηλώνει στο iefimerida ο Αναστάσιος Καριωτής από το Διδυμότειχο.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο