Τιμή στον Εβρίτη αρχαιολόγο που ανακάλυψε τον τάφο του Αριστοτέλη

Απονομή Μεταλλίου Α΄ Τιμής από το Δήμο Αλεξανδρούπολης στον Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Ανασκαφέα Αρχαίων Σταγείρων Κωνσταντίνο Σισμανίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ στο δημοτικό θέατρο.

Την απονομή μεταλλίου Α” Τιμής στον Αρχαιολόγο Σισμανίδη Κωνσταντίνο αποφάσισε πριν λίγο το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του σώματος, η τιμή δεν θα γίνει για το γεγονός ότι ανακάλυψε τον τάφο του Αριστοτέλη, αλλά γιατί διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, με πολλές ανασκαφές και με ένα σημαντικό έργο, με το οποίο έχει τιμήσει τόσο την Αλεξανδρούπολη, όσο και τον τόπο καταγωγής του, τον οικισμό του Άβαντα. «Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο για έναν επιστήμονα που μας έχει τιμήσει στα πέρατα του κόσμου». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό θέατρο, την Παρασκευή 19 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου

Με την υπ.αρ. 502 /2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, θα απονείμει Μετάλλιο Α΄ Τιμής στον κ. Κωνσταντίνο Σισμανίδη Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας Ανασκαφέα Αρχαίων Σταγείρων, για την επιστημονική και κοινωνική προσφορά του, την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Κωνσταντίνο Σισμανίδης Γεννήθηκε στον Άβαντα της Αλεξανδρούπολης. Αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Αλεξανδρούπολη, πήρε πτυχίο από το Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το 1980 εισήλθε, ύστερα από εξετάσεις , στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε κατά τα πρώτα έτη στο Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης και στην 18η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής. Κατά τα επόμενα 30 χρόνια υπηρέτησε , ως Αρχαιολόγος Α΄ , στην 16η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης . Κατά το 1986 -1987 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λοζάνη της Ελβετίας , με υποτροφία του εκεί Πανεπιστημίου . Το 1990 πήρε με «άριστα» το διδακτορικό του δίπλωμα , με θέμα ¨κλίνες και κλινοειδείς κατασκευές των μακεδονικών ταφών¨.

Διενέργησε ανασκαφές σε πολλές θέσεις των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, με σημαντικότερες εκείνες στη πόλη της Θεσσαλονίκης, στην αρχαία Ποτίδαια και Κασσάνδρεια, στην Αγία Παρασκευή Θεσσαλονίκης, στην αρχαία Σκιώνη και στα αρχαία Καλίνδοια. Κατά τη δεκαετία 1990-2000 , ανέσκαψε συστηματικά στα Αρχαία Στάγειρα , όπου αποκάλυψε, εκτός των πολλών άλλων, και τον τάφο του Αριστοτέλη ο οποίος ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο.

Δημοσίευσε αρκετά βιβλία και πολλές μελέτες του σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετείχε με επιστημονικές του ανακοινώσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια, ενώ έδωσε και πολλές διαλέξεις με θέματα κυρίως από τις ανασκαφές που διενέργησε.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο