Τη χρήση του παλιού νοσοκομείου ζητούν Δήμος Αλεξανδρούπολης και Περιφέρεια ΑΜΘ

Στόχος η στέγαση δημόσιων υπηρεσιών – Για «δύσκολο εγχείρημα» κυρίως λόγω περιορισμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, έκανε λόγο ο Β. Λαμπάκης. Στα ύψη και πάλι η αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχου και «ΑΝΑΣΑ» – Άγνωστη λέξη η «συναίνεση» στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.

 Της Κικής Ηπειρώτου

Άγνωστη λέξη είναι η «συναίνεση» στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα μεταξύ δημοτικής αρχής και παράταξης «ΑΝΑΣΑ», αφού για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως δεν μπορούν να συμφωνήσουν, ούτε στα βασικά. Οι δυο πλευρές ανέβασαν και πάλι τους τόνους στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ακόμη και για το θέμα της διεκδίκησης και αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου στην οδό Δήμητρας, θέμα για τα οποίο θα πίστευε κανείς πως δεν θα  υπήρχαν αντιπαλότητες. Κι όμως…

Όπως υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Λαμπάκης, ο φάκελος με την κοινή πρόταση Δήμου και Περιφέρειας, καθώς και με τις σχετικές μελέτες, από τις οποίες προέκυψε πως χρειάζονται περίπου 8,5 εκ ευρώ προκειμένου τα κτίρια να καταστούν λειτουργικά, κατατέθηκε ήδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, ζητήθηκε από το δήμο μία τοπογραφική αποτύπωση του κτιρίου καθώς και απόφαση δημοτικού συμβουλίου στην οποία θα αναφέρεται ότι ο δήμος αποδέχεται την παραχώρηση κατά χρήση του παλιού νοσοκομείου σε Δήμο και Περιφέρεια, για 25+10 χρόνια, άνευ ανταλλάγματος. Δήμος και Περιφέρεια προτίθενται να στεγάσουν στα κτίρια τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Αστυνομίας, υπηρεσίες που καθημερινά συγκεντρώνουν πάνω από 2.500 πολίτες και εργαζόμενους, προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα στο ήδη σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι ξοδεύουν πάνω από 20.000 ευρώ το μήνα για τα ενοίκια των χώρων που στεγάζονται σήμερα. Έτσι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, από τη μία θα ανασάνει το κέντρο και θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία των δημοτών κι από την άλλη, θα διασωθεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του λαού.

Ο δήμαρχος αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ η υπόθεση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι αρκετά περίπλοκη και χρονοβόρα. Ωστόσο, εφόσον παραχωρηθεί η χρήση, θα αρχίσει ο αγώνας για την εξεύρεση κονδυλίων, με τις απαραίτητες επαφές σε κεντρικό επίπεδο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Δήμος και Δημότες» Απόστολος Φωτιάδης σημείωσε πως είναι κατ’ αρχήν θετικό το να ενδιαφέρεται κανείς για την αξιοποίηση του κτιρίου. Ωστόσο, επισήμανε πως, βάσει της εμπειρίας του, εφόσον το έργο προχωρήσει με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, είναι παντελώς αδύνατο να εξασφαλίσει κανείς αν και ποιες κρατικές υπηρεσίες θα καταφέρουν να στεγαστούν εκεί. «Θα πρέπει να δούμε τους όρους του ιδιώτη, να γίνει η δημοπράτηση και αναλόγως πώς θα πάνε τα πράγματα, θα ληφθούν οι αποφάσεις», τόνισε.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως είναι υπέρ του να ζητήσουμε σαν δήμος να μας παραχωρηθεί και να αξιοποιηθεί το κτίριο, για πολλούς και σημαντικούς λόγους, όπως είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου. Σημείωσε πως «καλά κάνουν οι ιδιώτες και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, ωστόσο δεν θα πρέπει να βαφτίζουμε το ψάρι κρέας και να λέμε ότι κάνουμε νηστεία. Δεν θα είναι του λαού το κτίριο αυτό, ακόμη κι αν πληρώνει, αλλά του επιχειρηματία… Εμείς ζητούμε να διασωθεί το κτίριο και να είναι δημόσιο, δωρεάν, χωρίς ανταλλάγματα». Επισήμανε πως συμφωνεί με τη δημοτική αρχή μέχρι το σημείο που το αίτημα αφορά την δωρεάν και μακροπρόθεσμη παραχώρησή του. Παράλληλα, από τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης Νίκη Δραμανίδου τέθηκαν οι πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την κάκιστη κατάσταση του κτιρίου, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Λαμπάκης «δεν μπορώ καν να μπω μέσα, αρμόδιο είναι μόνο το υπουργείο».

Έβαλε «μπουρλότο»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης, ο οποίος εκτίμησε πως ο τρόπος διεκδίκησης του δήμου είναι λάθος κι έτσι, ένα θετικό αποτέλεσμα είναι από δύσκολο ως αδύνατο να επιτευχθεί. Κατέκρινε τη δημοτική αρχή ότι το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μόνο επειδή το υπουργείο ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του σώματος, ειδάλλως δεν θα γινόταν καμία συζήτηση και καμία ενημέρωση. Αναφέρθηκε ακόμη σε δηλώσεις του δημάρχου, στις οποίες τόνιζε πως αν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εγκρίνει το αίτημα για λειτουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, τότε θα δοθεί προτεραιότητα στη στέγαση αυτής στο παλιό νοσοκομείο. «Δεν υπάρχει σοβαρότητα στη διεκδίκησή μας, δεν ξέρουμε ακριβώς τι  θα το κάνουμε το κτίριο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση. Πώς θα μας πάρουν στα σοβαρά;… Δεν μπορεί με τόσο σημαντικά θέματα να παίζετε Monopoly, κύριε δήμαρχε», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, υπογραμμίζοντας πως αυτή η συμπεριφορά συνιστά ασέβεια και προς τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο.

Έκρηξη Λαμπάκη

Η τοποθέτηση αυτή του επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» προκάλεσε την απόλυτη έκρηξη του δημάρχου, ο οποίος απάντησε ίσως στους υψηλότερους τόνους που έχει απαντήσει ποτέ από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. «Εμείς εδώ δεν παίζουμε, αν θέλετε εσείς να παίξετε, πάρτε τα κουβαδάκια σας και πηγαίνετε στην πλαζ του ΕΟΤ», είπε ο κ. Λαμπάκης, λέγοντας πως ο τρόπος του κ.  Μιχαηλίδη είναι «απαράδεκτος και ψυχολογικά διερευνητέος». Για τη Λιμενική Ακαδημία, σημείωσε πως δεν εγκλωβίζεται σε παλιές αποφάσεις και πως κάθε φορά προτείνει ό,τι είναι καλύτερο για την πόλη, τονίζοντας πως ούτε ο κ.  Μέτιος, αλλά ούτε και κανείς  θα έλεγε όχι σε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς η σχολή αυτή θα φέρει μία νέα αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Απευθυνόμενος στον κ. Μιχαηλίδη, υπογράμμισε, τέλος,  πως «ο κόσμος σε έφερε εδώ μέσα για να βοηθάς το δήμαρχο, όχι για να βάζεις συνεχώς τρικλοποδιές».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr