efhmerida1

Τα φλέγοντα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα του Έβρου στον Τσιρώνη

Στον Έβρο βρέθηκε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος βρέθηκε σε Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη. Στην πρωτεύουσα του Έβρου προήδρευσε σε σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά και Δημήτριος Ρίζος, καθώς και μέλη της Επιτροπής Πρωτογενούς Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η οποία συστήθηκε το 2016 κι αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, εκπροσώπους αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων.

Ο κ. Πέτροβιτς ενημέρωσε τον Υπουργό για φλέγοντα ζητήματα του Έβρου, όπως την ανάγκη λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών προερχομένων από τρίτες χώρες, την ανάγκη αναβάθμισης και εξασφάλισης υλικοτεχνικής υποδομής των κτηριακών εγκαταστάσεων του τελωνείου Κήπων, που αποτελεί πύλη εισόδου της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διενέργεια φυτοϋγειονομικών ελέγχων, την ανάγκη πρόσληψης κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση του έργου της παρακολούθησης των ζωοονόσων της Π.Ε. Έβρου, την πρόσληψη τοπογράφων για την ολοκλήρωση των έργων του αναδασμού στην Π.Ε. Έβρου, τη δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων, αλλά και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την μείωση των ιχθυοαποθεμάτων του Θρακικού Πελάγους εξαιτίας της παράνομης αλιείας από ξένες χώρες.

Σύσκεψη με φορείς

Στη συνέχεια σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παραγωγικών φορέων παρουσία του υπουργού κυρίου Τσιρώνη. Εκπρόσωποι συλλόγων και παραγωγικών τάξεων παίρνοντας το λόγο εξέθεσαν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον παραγωγικό τομέα του νομού, θέτοντας παράλληλα και κάποιες προτάσεις προς επίλυσή τους.

Ζωονόσοι κ χαμηλές αποζημιώσεις για νεκρά ζώα που αγοράστηκαν πολύ ακριβά ήταν από τα βασικά ζητήματα που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Έβρου. Χαρακτήρισαν ως τραγική την κατάσταση κτηνοτροφία, έκαναν λόγο για 700 αδέσποτα άλογα στο Δέλτα που τρώνε μηδική, ζήτησαν να λυθεί το θέμα με τις αδειδοτήσεις ποιμνιοστασίων (πρόβλημα με αρμόδιες υπηρεσίες που δεν τα αδειοδοτούν), εξέφρασαν παράπονα για τον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα για το ότι «οριοθετεί όποτε θέλει περιοχές νατουρα», ενώ παραδέχτηκαν καλύτερη ροη στις πληρωμές σε σχέση με παλαιότερα.

Να αλλάξει «οπωσδήποτε το σύστημα διαπίστωσης ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, «είναι τελείως λάθος», είπε ο εκπρόσωπος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα.

Οι απαντήσεις του Υπουργού

Δόθηκε αναβολή στη βιολογική λόγω αδικίας για κτηνοτρόφους, αν δεν το κάναμε θα τινάζαμε το πρόγραμμα στον αέρα. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τη διάθεση του γάλατος στην αγορά αλλά και με τις τιμές του. Θέλω να σπάσει «σφιγκοφωλιά των μη αδειοδοτήσεων. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν φορείς διαχείρισης που δεν δρουν ικανοποιητικά χωρίς αυτοί να σημαίνει ότι δεν παράγουν έργο αλλά να είναι πιο αντικειμενικοί με ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Tα παραπάνω μεταξύ άλλων σημείωσε ο υπουργός κος Τσιρώνης, ζητώντας υπομνήματα με συγκεκριμένες προτάσεις από τους φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση. Παράλληλα μίλησε και για αλλαγή στο σύστημα περιβαλλοντικών αδειοδοτησεων «από διάφορες υπηρεσίες και θα απαιτείται έκφραση αντίρρησης για κάποια άδεια γιατι καθυστερούν πολύ να πουν όλοι οτι συμφωνούν».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr