Τα αυτονόητα ζητά και φέτος η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης

Η Παγκόσμια Ημέρα του «Λευκού Μπαστουνιού» γιορτάζεται και φέτος στις 15 Οκτωβρίου, στη Θράκη όμως βρίσκει και πάλι τα άτομα με οπτική αναπηρία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στις αφιλόξενες πόλεις, ζητώντας τα αυτονόητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού είναι μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, για την ενημέρωση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν τα άτομα αυτά στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Με μεθοδευμένες αλλά και με απλές κινήσεις από το χέρι του χρήστη το ΛΕΥΚΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ανιχνεύει το δρόμο, βρίσκει και παρακάμπτει τα εμπόδια και φτάνει στον προορισμό του. Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας, δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό. Βεβαίως για να είναι 100% ένα τέτοιο ‘εργαλείο’ θα πρέπει το περιβάλλον στο οποίο κινείται ο τυφλός να είναι όσο πιο φιλικό, άνετο και προσβάσιμο γίνεται, κάτι που φυσικά και δεν συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη, αλλά δυστυχώς και σε καμία πόλη της Ελλάδας, τουλάχιστον στο βαθμό που συμβαίνει σε άλλες πόλεις, ειδικά της Ευρώπης.

«Είναι ευρείας και μεγαλύτερης σημασίας η έννοια του λευκού μπαστουνιού. Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση» αναφέρει η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών που χθες πραγματοποίησε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη μία ενημερωτική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΠΕ.Τ.Θράκης κ.Σταύρος Κουδουμάκης αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα της Ένωσης, ενώ έγινε παρουσίαση της γραφής και ανάγνωσης BRAILLE αλλά και της χρήσης του λευκού μπαστουνιού από μέλη της Ένωσης που το χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους.

Άγνωστη έννοια η προσβασιμότητα, ανύπαρκτες οι ευκαιρίες εργασίας

Η προσβασιμότητα σε δημόσια κτίρια και πεζοδρόμια παραμένουν ακόμη άλυτα ζητήματα για τα άτομα με οπτική αναπηρία, όπως είπε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης, Σταύρος Κουδουμάκης. Περιγράφοντας την εικόνα που επικρατεί κυρίως στα πεζοδρόμια των μεγάλων πόλεων της Θράκης, τόνισε ότι αυτά συνήθως έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα αλλά και οχήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, κάνοντας τη διέλευση τυφλών, ιδιαίτερα δύσκολη, όπως και η έλλειψη ηχητικών συστημάτων προειδοποίησης κυρίως σε φωτεινούς σηματοδότες.
Αναφορικά με τη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, είπε χαρακτηριστικά πως στον δημόσιο τομέα οι θέσεις είναι ελάχιστες και περιορίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, ανύπαρκτες.

Αυτονόητα αιτήματα

Η ΠΕ.Τ. Θράκης, διαχρονικά, διεκδικεί:
-Από όλους τους αρμόδιους φορείς που ασχολούνται με τα έργα και τη βελτίωση της δόμησης της πόλης σύμφωνα με το νέο πολεοδομικό κανονισμό, σωστή προσβασιμότητα παντού, εύλογες κατασκευές στα σχολεία της ειδικής εκπαίδευσης αλλά και σε όλους τους δημόσιους χώρους για την πρόσβαση των τυφλών ατόμων αλλά και των ατόμων με προβλήματα όρασης.
– Από τους πολίτες σεβασμό, προσοχή και ευαισθησία στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ίσα δικαιώματα και απόλυτη ανάγκη συμμετοχής σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Παράδειγμα προς μίμηση

Μία καλή είδηση έρχεται από την Κομοτηνή. Μία είδηση που θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση. Το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης απευθύνθηκε σε υποκατάστημα σούπερ μάρκετ της Κομοτηνής, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα, ώστε να μπορούν και τα άτομα με αναπηρία να πραγματοποιούν τις αγορές τους με αυτονομία και ευκολία.

Η διευθύντρια του υποκαταστήματος φρόντισε αμέσως να ικανοποιήσει το εύλογο αυτό αίτημα, προβαίνοντας στην αγορά ενός καροτσιού ειδικού για χρήση από ΑμεΑ. Η ικανοποίηση του Σωματείου μεγάλη, με την ευχή ότι η πράξη αυτή θα βρει μιμητές.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr