Από 59 θα μείνουν μόνο 18, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου οικονομίας.
Στην κατάργηση των 41 από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του επιμελητηριακού χάρτη της χώρας, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων στους κόλπους των επιμελητηρίων.
Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου που αποκάλυψε η «Ναυτεμπορική», τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες. Για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυτό σημαίνει ότι τα Επιμελητήρια Έβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, όπως και τα δύο Επιμελητήρια της Ροδόπης, θα συγχωνευτούν και θα λειτουργούν ως ένα, δηλαδή ως Επιμελητήριο ΑΜΘ.
Ο χρονικός ορίζοντας για τις σαρωτικές αυτές αλλαγές τοποθετείται γενικώς και αορίστως εντός του 2017, το οποίο αποτελεί έτος εκλογών για τα Επιμελητήρια. Η αρχική ημερομηνία της 15ης Φεβρουαρίου φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί, αφού ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει 6 μήνες πριν την εκλόγική διαδικασία θα πρέπει να έχει συσταθεί εκλογική επιτροπή, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει, αλλά δεν έγινε, ως τις 15/8/2016. Έτσι, μιλάμε για παράταση που θα δοθεί το επόμενο διάστημα, με νέα ημερομηνία για τις εκλογές, κάποια στιγμή μέσα στο 2017. Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες για τα Επιμελητήρια με την παρούσα δομή, αφού οι επόμενες, του 2021, σχεδιάζεται να γίνουν σε ένα τελείως διαφορετικό, πιο ‘καλλικρατικό’ τοπίο.
Στις εκλογές του 2017, θα εκλεγούν και περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια, τα οποία θα αναλάβουν τη διαδικασία συνένωσης – κατάργησης των επιμελητηρίων. Η οργανική δομή του κάθε περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας. Στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, με τη νέα δομή τα επιμελητήρια θα καταστούν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών (ανταποδοτικών ή μη) έναντι των επιχειρήσεων μελών τους και γενικότερα της επιχειρηματικότητας. Επίσης αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της ομογενοποίησης δράσεων, όπως π.χ. εξωστρέφειας και της συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και παρεμβάσεων στην πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα στόχος είναι η συμμετοχή εκπροσώπων των επιμελητηρίων στη λήψη αποφάσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι λόγοι είναι πολιτικοί, θέλουν να μας ελέγχουν – Ήδη λειτουργούμε με περιφερειακή λογική. Χριστόδουλος Τοψίδης. Πρόεδρος Επιμελητηρίου.
Αντιδράσεις από το Επιμελητήριο Έβρου
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης σημείωσε πως η επιχειρηματολογία του υπουργείου είναι έωλη, αφού ήδη τα επιμελητήρια της ΑΜΘ λειτουργούν με περιφερειακή λογική, τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους σε εκθέσεις, όσο και γενικότερα σε δράσεις και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας. Άλλωστε, όπως τονίζει, δεν τίθεται καν ζήτημα εξοικονόμησης πόρων για το κράτος, αφού οι πόροι των Επιμελητηρίων εξασφαλίζονται από τις συνδρομές των μελών τους και ποτέ δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ίδιος αποδίδει την απόφαση του υπουργείου στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να ασκεί έλεγχο και στα επιμελητήρια.
«Είμαστε αντίθετοι με την απόφαση αυτή, τόσο ως Επιμελητήριο Έβρου, όσο και ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Στη Θεσσαλονίκη, ενόψει ΔΕΘ, θα συναντηθούμε με όλους τους προέδρους και το συγκεκριμένο θέμα θα κυριαρχήσει, προκειμένου να συντονίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.
Όσα αναφέρει το υπουργείο ως στόχους από τις συγχωνεύσεις, ήδη εμείς, εδώ και καιρό τα υλοποιούμε. Για παράδειγμα, έχουμε αγαστή συνεργασία και εξοικονομούμε πόρους συμμετέχοντας από κοινού σε εκθέσεις και σε πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, με τα άλλα επιμελητήρια της Περιφέρειας. Επίσης, όσα Επιμελητήρια παρουσιάζουν έλλειψη πόρων, έχουμε από μόνοι μας ορίσει ότι θα οδηγούνται σε συγχωνεύσεις με όμορα Επιμελητήρια.
Με την εφαρμογή αυτής της απόφασης, η επιχειρηματικότητα θα αποδυναμωθεί, ενώ είναι πρωτοφανής η πρόβλεψη για κεντρικό όργανο με 31 μέλη, από 9 που είναι σήμερα! Θεωρούμε ότι ο μοναδικός στόχος της κίνησης αυτής είναι να μπορεί η πολιτεία να ελέγχει πολιτικά τα επιμελητήρια, μέσα από μία πελατειακή λογική. Δεν θα το επιτρέψουμε».