Συνεχίζεται ο αγώνας κατά της εξόρυξης χρυσού

Δήμαρχοι της Θράκης διατράνωσαν την αντίθεσή τους και έστειλαν μήνυμα απόλυτης απόρριψης των ενδεχόμενων σχεδίων κυβέρνησης και εταιρειών

Κοινή συνέντευξη τύπου για το θέμα του χρυσού παρέθεσαν στην Κομοτηνή ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και η εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου- Ροδόπης κατά της εξόρυξης του χρυσού Σταυρούλα Εμμανουηλίδου.

Η συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι και η διανομαρχιακή επιτροπή, για την καλύτερη ενημέρωση των ΜΜΕ, και γι’ αυτό  θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συνεντεύξεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Παράλληλα, θα υπάρξει προσπάθεια για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς κομμάτων, προκειμένου να διατρανωθεί προς πάσα κατεύθυνση η απόλυτη αντίθεση τοπικών αρχών και κοινωνίας στα σχέδια των εταιρειών χρυσού. Παράλληλα, σε λίγες μέρες, αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει ενημέρωση και της ευρωβουλής.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συνέντευξη τύπου, αφού καλωσόρισε τους Δημάρχους και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, δήλωσε για μία ακόμη φορά την αντίθεση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της εξόρυξης του χρυσού και την δημιουργία χρυσωρυχείων στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης και στις Σάπες του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών.  «Η κύρια έγνοια όλων μας είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα τόπο ακέραιο και υγιή, χωρίς τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε εκατοστό της γης, του αέρα, της θάλασσας», είπε ο κ. Γκαράνης, δίνοντας τον λόγο στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννη Ζαμπούκη.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στην τοποθέτηση του έκανε μία ιστορική αναδρομή στις ενέργειες, αλλά και στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο από την δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης όσο και από τις επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις.  Το μήνυμα του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης ήταν πως «συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά τους κοινωνικούς αγώνες που ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, διαισθανόμενοι ότι ο κίνδυνος όχι απλά δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά αντιθέτως βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών, ο οποίος εστίασε στον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν τέτοιες επενδύσεις στον τουρισμό, στην γεωργία – κτηνοτροφία, στην ανάπτυξη και στον εκδιωγμό δύο μεγάλων και ζωτικής σημασίας για την περιοχή εταιρειών (της Pharmathen και της Εβροφάρμα) ο Δήμαρχος τόνισε επίσης: «Η αρνητική στάση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών απέναντι στη  λειτουργία χρυσωρυχείων στην περιοχή μας είναι σταθερή, διαχρονική, αδιασάλευτη και ξεκίνησε το έτος 2001 με την προσφυγή του τότε Δήμου Σαπών στο συμβούλιο της Επικρατείας… Αν χρειαστεί θα τις διευρύνουμε, θα τις εντείνουμε, θα κινητοποιήσουμε τους πολίτες, θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας απέναντι στην αδειοδότηση των χρυσωρυχείων. Έχουμε και την γνώση και την εμπειρία και την αποφασιστικότητα».

Η κα Σταυρούλα Εμμανουηλίδου από τη Διανομαρχιακή Έβρου – Ροδόπης κατά του χρυσού σημείωσε πως «ήμασταν νέοι και άσπρισαν τα μαλλιά μας, όμως είμαστε εδώ να συνεχίσουμε τους αγώνες για την μη δημιουργία χρυσωρυχείων. Τα κοιτάσματα χρυσού είναι ελάχιστα λένε οι επιστημονικές μελέτες όμως η καταστροφή θα είναι ολέθρια αν δημιουργηθούν τα χρυσωρυχεία».

Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και τέως Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα απαιτούνται 4.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα και θα «προσφέρονται» δύο τόνοι κυανίου, δηλαδή συνολικά ετησίως 765 τόνοι κυανίου! «Ένα δηλητήριο στο πιάτο μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Περίπου 7000 τόνοι κυανιούχο νάτριο στα οκτώ χρόνια που θα διαρκέσει η «επένδυση».  «Οι ηγέτες αυτού του τόπου πρέπει να βάλουν στο χρονοντούλαπο το θέμα της δημιουργίας χρυσωρυχείων. Ο λαός πρέπει να μην εφησυχάσει και να μην παρασυρθεί από την ανάγκη δουλειάς, αλλά να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων».

(πληροφορίες από Δίαυλο 924 και ΕΡΤ Κομοτηνής)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο