Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης πολύωρη συνάντηση εργασίας, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς με επικεφαλής τους Δημάρχους των δύο πόλεων, κ.κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και Dimitar Nicolov.
Από την πλευρά του Δήμου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής τον Δήμαρχο, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, παρόντες ήταν οι κ.κ. Χρήστος Δούκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Α., Δημήτρης Δημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Δ.Π.Θ., Πρόεδρος του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο», Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Αποστόλης Παλακίδης, Ξενοδόχος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Δημήτριος Καραβασίλης, Εκπρόσωπος του Ομίλου Grecotel, κα Ευαγγελία Καραμπατζάκη, εκπρόσωπος των Τουριστικών Πρακτορείων, Σταύρος Σταυράκογλου, μέλος της ερευνητικής ομάδας του προγράμματος «Σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο» και η κα Γεωργία Κουτσοσπύρου, εκπρόσωπος του αεροδρομίου «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης.
Από την πλευρά του Δήμου Μπουργκάς με επικεφαλής τον Δήμαρχο, κ. Dimitar Nicolov στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. κ. Dean Dimov, Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένα Burgas, Stoyan Karanenov, Εκπρόσωπος της Ένωσης εργοδοτών και βιομηχάνων Βουλγαρίας, Nedelcho Georgiev, επιστημονικός συνεργάτης και η κα. Ivelina Strateva, Επικεφαλής Οικονομικού Τμήματος.
Κύριο αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η διερεύνηση και η εδραίωση της συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύνδεση των δύο λιμανιών, οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα με σκοπό να προκύψουν πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία τους πρέπει να βασιστεί στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Burgas που αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης των δύο πόλεων και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υιοθετήσουν από κοινού μια πιο πιεστική συμπεριφορά απέναντι στις κεντρικές κυβερνήσεις της Αθήνας και της Σόφιας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Καθηγητής Δ.Π.Θ. και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολη –Ορμένιο», κ. Δημήτρης Δημητρίου, προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής του Έβρου που ευνοούν την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και των μεταφορών, σε μια στιγμή μάλιστα που η ευρωπαϊκή ανάγκη για μεταφορά φορτίων από Ανατολή σε Δύση είναι πολύ μεγάλη χαρακτηρίζοντας τη διμερή συνεργασία απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της υλοποίησης αυτών των ενεργειών σε μια λογική κοινών επενδύσεων και κοινού ρίσκου. Επίσης, ο κ. Δημητρίου πρότεινε την ίδρυση ενός Ινστιτούτο ως ευέλικτου εργαλείου για την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δράσεων.
Από την πλευρά των ξενοδόχων αφού εκφράστηκε η ανάγκη επίλυσης θεμάτων γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση της μετακίνησης τουριστών και προς τα δύο ρεύματα, συμφωνήθηκε η σχεδίαση ενός κοινού τουριστικού προϊόντος για την προσέλκυση υπερατλαντικών τουριστών.
Επίσης, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην από κοινού προσπάθεια για ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης και την κοινή ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Black Sea.
Μετά το πέρας της συνάντησης τόσο οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων όσο και οι Πρόεδροι των δύο λιμανιών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την πορεία των συνομιλιών τονίζοντας την ανάγκη κοινής συμπόρευσης των δύο λιμανιών προς όφελος της ανάπτυξης των δύο πόλεων και των τοπικών κοινωνιών.