Συζήτηση για τα αδέσποτα και την κόντρα των φιλοζωικών σωματείων

Εκτενής συζήτηση για το μεγάλο θέμα των αδέσποτων ζώων στην Αλεξανδρούπολη και την δράση του φιλοζωικού σωματείου «Φροντίζω» έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από αίτηση της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» και παρουσία του προέδρου του άλλου φιλοζωικού σωματείου της πόλης, της «Κιβωτού», του κ. Θεόδωρου Ράπτη.

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν ένα κείμενο στη γερμανική γλώσσα, το οποίο ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης βρήκε στη γερμανόφωνη, όπως είπε, σελίδα του σωματείου, στο οποίο κείμενο αναφέρεται ότι η πρόεδρος του Συλλόγου, μόνη, μαζί με την αδελφή της, φροντίζουν 300 ζώα που βρίσκονται στο καταφύγιο και χιλιάδες άλλα στην πόλη, με ενίσχυση μόνο από τις δωρεές των φιλόζωων πολιτών, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι ο Δήμος (πολιτεία) τους προμηθεύει μόνο τροφή και αυτή κακής ποιότητας που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες κουταβιών και άρρωστων ζώων. «Με αυτά τα ψευδή επιχειρήματα, ζητάνε οικονομική βοήθεια από τους φιλόζωους, αγνοώντας την επιχορήγηση των 22.000 ευρώ που έχουν λάβει από τον δήμο Αλεξανδρούπολης», σημείωνε η «ΑΝΑΣΑ» στο αίτημά της, θέτοντας ερωτήματα αναφορικά με τη δράση του σωματείου και κατά πόσο υπάρχει ο σχετικός έλεγχος. Απαντώντας για το κείμενο αυτό, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης σημείωσε πως δεν γράφτηκε από το σύλλογο, αλλά από κάποιο Γερμανό φιλόζωο.

Αναφορά έγινε και στο παλιό καταφύγιο, το οποίο ακόμη φιλοξενεί πάνω από 200 ζώα, με το δήμαρχο να απαντά πως το επόμενο διάστημα ευελπιστεί να ολοκληρωθεί η μεταφορά τους στο νέο καταφύγιο, λέγοντας μάλιστα πως θα τοποθετηθούν περισσότερα κλουβιά εκεί, ώστε να χωρέσουν όλα τα ζώα, άσχετα αν είναι άρρωστα, επικίνδυνα, κι αν τελοσπάντων υπάρχει λόγος εγκλεισμού τους, κάτι που ρητά απαγορεύει η νομοθεσία για υγιή και ακίνδυνα ζώα. Παράλληλα, ο κ. Λαμπάκης σημείωσε πως προχωρά η διαδικασία πρόσληψης κτηνιάτρου.

Απάντηση Φροντίζω και αντίδραση Κιβωτού

Ο δήμαρχος ανέγνωσε πολυσέλιδη απάντηση του «Φροντίζω» στην καταγγελία Μιχαηλίδη, στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως από το 2010 η πρόεδρος του σωματείου ήταν αυτή που μέρα νύχτα, 365 μέρες το χρόνο, φρόντιζε τα ζώα του παλιού καταφυγίου, ως μέλος ακόμη τότε της Κιβωτού, από την οποία αναγκάστηκε να αποχωρήσει, μετά από ένα σοβαρό περιστατικό. Από εκείνο το σημείο επιλέχθηκε η οικονομική στήριξη του Φροντίζω με 22.000 ευρώ και της Κιβωτού με 1.000 ευρώ το χρόνο, αφού, σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, «έφυγαν από την Κιβωτό αυτοί που φρόντιζαν τα σκυλιά κι έκαναν δικό τους σύλλογο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ράπτη που παρενέβη στη συνέχεια, η πρόεδρος του Φροντίζω ήρθε στο παλιό καταφύγιο, μετά από απόφαση του αντιδημάρχου Χρήστου Γερακόπουλου το Μάιο του 2011, μαζί με ακόμη έναν υπάλληλο, επισημαίνοντας πως ήταν και οι δύο αμειβόμενοι υπάλληλοι κι όχι εθελοντές. Εξήρε το έργο των πραγματικών εθελοντών που για χρόνια ολόκληρα, μαζί με τον ίδιο, φρόντιζαν τα ζώα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, κάνοντας μεταφορές με δικά τους αυτοκίνητα και έξοδα, στειρώνοντας και θεραπεύοντας εκατοντάδες ζώα, τις περισσότερες φορές από την τσέπη τους.

Ο κ. Ράπτης σημείωσε ακόμη πως ο δήμαρχος διάβασε την απάντηση του «Φροντίζω» συμφωνώντας με όλα, ως νομικός σύμβουλος του συλλόγου και όχι ως δήμαρχος, απαξιώνοντας το έργο της «Κιβωτού», ενώ σχετικά με αίτημά του για συνάντηση με το δήμαρχο, επισήμανε πως δεν έλαβε ποτέ απάντηση, με το δήμαρχο να του απαντά πως το γραφείο του είναι ανοικτό ανά πάσα στιγμή.
Για το θέμα των μισθών, υπήρξε αντίδραση τόσο από τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββα Δευτεραίο, ο οποίος σημείωσε πως από την στιγμή που υπάρχει μισθός, δεν μιλούμε για εθελοντισμό, με τον Απόστολο Φωτιάδη της μείζονος αντιπολίτευσης να εκφράζει τη μεγάλη του έκπληξη για τα περί μισθοδοσίας εθελοντών. Ο δήμαρχος από την πλευρά του, είπε ότι «ο εθελοντισμός είναι μία έννοια, που ο καθένας την πάει όπου γουστάρει», χαρακτηρίζοντας ως ‘ηρωίδες’ την πρόεδρο του Φροντίζω και την αδερφή της, λέγοντας πως «αν φύγουν, τελειώσαμε! Δεν θα βρεθεί κανείς άλλος να κάνει όλα όσα κάνουν εκείνες».

Τέλος, ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου, αρμόδιος για θέματα αδέσποτων, Χρήστος Ζιώγας, δεσμεύτηκε πως σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση των παρατάξεων για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, λέγοντας πως οι συνθήκες με τα αδέσποτα είναι δραματικές…

Της Κικής Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του