Στις 20/11 συζητά το ΣτΕ για την ακύρωση των διοδίων σε Μέστη και Αρδάνιο

Της Κικής Ηπειρώτου

Την αίτηση ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπουν τη δημιουργία και λειτουργία σταθμών διοδίων σε Αρδάνιο και Μέστη (όπου ήδη λειτουργούν), την οποία κατέθεσαν πριν περίπου ένα χρόνο φορείς του Έβρου, θα εξετάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 20 Νοεμβρίου. Το ΣτΕ αναμένεται να αποφανθεί για το εάν τα διόδια είναι νόμιμα ή όχι, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη μια σειρά καίριων σημείων που θέτουν στην αίτησή τους οι φορείς, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης ή μη των συμβατικών δεσμεύσεων της Εγνατίας Οδού στην περιοχή του Έβρου και της Θράκης.

Την προσφυγή – αίτηση κατέθεσαν πριν περίπου ένα χρόνο οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης. Οι φορείς ζητούν την ακύρωση του σχεδιασμού για τη λειτουργία των διοδίων στο Αρδάνιο και την παύση λειτουργίας των διοδίων στη Μέστη, τα οποία λειτουργούν κανονικά εδώ και περίπου 10 μήνες. Σημειώνεται ότι για την περίπτωση της Μέστης, οι κάτοικοι του Έβρου, επιδεικνύοντας τη σχετική κάρτα, απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους διέλευσης.

Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 20 Νοεμβρίου και στο νομικό «οπλοστάσιο» των φορέων της περιοχής υπάρχουν δικηγόροι με εμπειρία στο κομμάτι αυτό, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν την υπόθεση ενώπιον των μελών του ΣτΕ. Μεταξύ των επιχειρημάτων τους είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τον Έβρο και τη Θράκη από την Αθήνα, η δυσμενής θέση στην οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως το επιχειρείν στην περιοχή, το οποίο επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από το κόστος τω διοδίων, φέρνοντας πολλές εταιρείες όλο και πιο  κοντά στο λουκέτο. Οι προσφεύγοντες υπογραμμίζουν ότι η επιβολή των πολλαπλών διοδίων για τις μετακινήσεις τους εντός και εκτός των περιφερειών τους, τους προκαλεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, ενώ παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, η Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.

Παράλληλα, βασικό σημείο που θα αναδείξουν οι δικηγόροι είναι οι συμβατικές υποχρεώσεις της Εγνατίας οδού προς την περιοχή ειδικά του Έβρου, όπου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας, ενώ μία σειρά από συνοδά έργα, όπως οι σταθμοί εξυπηρέτησης, καθυστερούν σημαντικά. Οι τοπικές αρχές μάλιστα ζητούν ακόμη την εφαρμογή αναλογικού συστήματος χρέωσης για τα διόδια, όταν ολοκληρωθούν και εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Εγνατίας Οδού προς τος πολίτες-οδηγούς της περιοχής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr