Στη φύση του Έβρου επιστρέφουν πελαργοί και ασπροπάρηδες

 Οι Ασπροπάρηδες κατόρθωσαν να διανύσουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν και κοντά μας, αλλά ο αγώνας τους για επιβίωση μόλις έχει αρχίσει. Δήμος, ΔΕΔΔΗΕΑ και φορέας διαχείρισης Δέλτα έχουν αναλάβει και φέτος τις φωλιές των πελαργών που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Επίσημη έναρξη χθες της εαρινής ισημερίας και δεν θα μπορούσε να γίνει με καλύτερο τρόπο για τη φύση του Έβρου. Το προσωπικό του φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου παρατήρησε χθες το πρώτο ζευγάρι ασπροπάρηδων στην περιοχή, οι οποίοι διάνυσαν πάνω από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στα μέρη μας και να αναπαραχθούν. Την ίδια στιγμή, κατά κύματα επιστρέφουν και οι πελαργοί στον αγαπημένο τους Έβρο.

Ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης, γνωστός κι ως Τυροκόμος, Χελονοφάης ή Κουκάλογο, επέστρεψε και φέτος στην περιοχή μας και έφερε μαζί του την άνοιξη. Δύο πουλιά εντοπίστηκαν χθες, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, στο χώρο της τροφικής ενίσχυσης και η είδηση αυτή γέμισε χαρά κι αισιοδοξία όλους, αφού επέστρεψαν στο δάσος της Δαδιάς για να αναπαραχθούν.
Πάντα κοντά στον άνθρωπο και στενά συνδεδεμένος με την κτηνοτροφία, ο ερχομός του Ασποπάρη, σηματοδοτούσε τη βελτίωση του καιρού και την αύξηση της βοσκής, που από την πλευρά της βοηθούσε τα ζώα να κατεβάσουν πιο «παχύ» γάλα, το οποίο μπορούσε πλέον να πήξει και να τυροκομηθεί.

«Οι Ασπροπάρηδες κατόρθωσαν να διανύσουν περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα για να έρθουν και κοντά μας, αλλά ο αγώνας τους για επιβίωση μόλις έχει αρχίσει!» αναφέρουν με ενθουσιασμό οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες, στη Νίψα, βρέθηκε νεκρός ένας σπάνιος μαυρόγυπας από φόλα…

Σε ό,τι αφορά τους πελαργούς, και φέτος, φορέας Δέλτα, δήμος Αλεξανδρούπολης και ΔΕΔΔΗΕ έχουν πάρει υπό την προστασία τους το τόσο αγαπητό αυτό πτηνό και ειδικά τις φωλιές τους. Πρόσφατα, στις Φέρες, εντοπίστηκε χαλασμένη φωλιά πελαργού και συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ έσπευσε  για την τοποθέτηση κλωβού.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο