efhmerida1

Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων και δράσεων

Στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Via Egnatia της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Συναυλίες, αγώνας δρόμου, έκθεση φωτογραφίας.

Τις εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Via Egnatia στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου που θα α λάβουν χώρα το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου παρουσίασε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς έχοντας στο πλάι του των εκπροσώπους των τοπικών φορέων που συμβάλλουν στη διοργάνωση και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρθηκε στο χαρακτήρα όλων των εκδηλώσεων που έχουν επιλεχθεί με περισσή προσοχή και προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια ούτως ώστε να τύχουν της μέγιστης διάδρασης με τους πολίτες, «συνδυάζοντας όλα τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος που πηγάζουν από την αρχαία Εγνατία Οδό, με τα αντίστοιχα του παρόντος, και του μέλλοντος που επιθυμούμε», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτές οι εκδηλώσεις διαχέονται στην κοινωνία της περιοχής. Δεν είναι εκδηλώσεις για το θεαθήναι, είναι εκδηλώσεις για το είναι. Στοχεύουμε η κοινωνία να συμμετέχει ενεργά», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου. Αναφερόμενος στον αγώνα δρόμου VIA EGNATIA RUN, που αποτελεί πρωτοβουλία και πρωτοτυπία της Π.Ε. Έβρου ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι «Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να μπορέσουμε ενώσουμε τους Κήπους με την Ηγουμενίτσα σε έναν αγώνα πολλών ημερών, ο οποίος θα συνοδεύεται από δρώμενα σε κάθε περιοχή που θα διέρχονται οι δρομείς. Ένας αγώνας δρόμου που θα ενώνει τέσσερις Περιφέρειες, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο, με πολλές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που σημειολογικά θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό αθλητικό γεγονός για την Ευρώπη και όχι μόνο».

Και κατέληξε «Ξεκινούμε με αυτές τις προοπτικές, με ένα μεγάλο όραμα. Ένα αισιόδοξο όραμα του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Παυλίδη, το οποίο εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, αλλά και οι άλλες Ενότητες, υλοποιούμε με στόχο να διαχυθεί ως πολιτιστικό γεγονός στην κοινωνία».

via egnatia stavento

«Κυνήγι Θησαυρού»

Από την πλευρά της η ιδρύτρια και υπεύθυνη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Αγγελική Γιαννακίδου αναφέρθηκε στο «Κυνήγι Θησαυρού Via Egnatia» που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, στις 10:00. «Είναι μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους, μια βιωματική εμπειρία σε 9 μνημονικούς σταθμούς της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι θα γίνουν αφορμή για πολλούς γρίφους και εκπλήξεις. Μέσα από όλο αυτό αναδεικνύεται η διαχρονική αξία της Via Egnatia, η γεωπολιτική σημασία της περιοχής μας και της Αλεξανδρούπολης».

Αναφέρθηκε επίσης στην επίδειξη πολεμικών βυζαντινών τεχνών από τους Κορύβαντες, ένα σχήμα νέων παιδιών που ασχολείται με μεσαιωνικές πολεμικές τέχνες ειδικά της βυζαντινής και ρωμαϊκής εποχής.

Εκθεση φωτογραφίας

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης Δημοσθένης Καραγεωργίου κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την έκθεση φωτογραφίας που ετοίμασαν τα μέλη του ΚΕΔΗΦΩΤ αποτυπώνοντας καλλιτεχνικά την αρχαία και τη σύγχρονη Εγνατία Οδό. «Ελάτε να δείτε μέσα από το φακό των φωτογράφων την Εγνατία Οδό με έναν διαφορετικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, και θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις ώρες 20:00 – 23:00, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ.

Μουσική εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους

Για τη μουσική εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 21:00, μίλησε ο Πρωτοψάλτης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και υπεύθυνος της χορωδίας ιεροψαλτών της Μητρόπολης Γεώργιος Δροσάκης. «Οι ιεροψάλτες που διακονούν στα ιερολόγια των Ι.Ν. της πόλεως μας αποτελούν συνεχιστές μιας πολύ μεγάλης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη, το ένα άκρο της Εγνατίας Οδού. Θα ψάλουμε βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ύμνους από μελουργούς που δρουν κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης».

Αγώνας δρόμου

Για τον αγώνα δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού με την επωνυμία «VIA EGNATIA RUN», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, στις 17:30, έκαναν λόγο ο Τεχνικός Διευθυντής Run Greece-Στίβου ΜΓΣ Εθνικού & Αντιπρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Πατερόπουλος και ο υπεύθυνος του Running Team Αντώνιος Κουφός. Ο κ. Πατερόπουλος είπε χαρακτηριστικά «Το Via Egnatia RUN είναι ένας πολλά υποσχόμενος αγώνας ιστορικής αναδρομής και αναβίωσης της Αρχαίας Εγνατίας. Προσδοκούμε να γίνει ένας αγώνας για μυημένους δρομείς από όλη την Περιφέρεια και τις γείτονες χώρες, αλλά και για τον απλό κόσμο που περπατάει και τρέχει καθημερινά στην πόλη μας». Από την πλευρά του ο κ. Κουφός αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες του αγώνα και στην επιτακτική ανάγκη να μπει η φυσική αγωγή στην καθημερινότητά του σύγχρονου πολίτη. «Μοιραζόμαστε κοινό όραμα με τον Αντιπεριφερειάρχη για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας. Το Via Egnatia RUN γίνεται κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο για το συγκεκριμένο αγώνα. Δίνουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ιστορικές ομορφιές του τόπου μας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τον αθλητικού τουρισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη μεγάλη συναυλία των STAVENTO που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ.

Η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr