efhmerida1

«Ρινγκ» το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Καταγγελίες, φραστικές επιθέσεις, υπονοούμενα και ένταση άνευ προηγουμένου για το θέμα του ΧΥΤΥ.

Για εξυπηρέτηση συμφερόντων άλλης εργολαβικής εταιρείας, κατηγόρησε τον επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Π. Μιχαηλίδη ο δήμαρχος Β. Λαμπάκης.

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης με την παράταξη «ΑΝΑΣΑ», κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης. Αυτή τη φορά, αφορμή ήταν η ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, από τον ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία ορίζονταν μία εργοληπτική εταιρεία ως προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή του σημαντικού, για το δήμο, έργου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση στη Διαύγεια της συγκεκριμένης απόφασης της Αποκεντρωμένης, την οποία ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης χαρακτήρισε «αστεία και τραγική» και η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλου Μιχαηλίδη, στην οποία έκανε λόγο για μία δυσάρεστη εξέλιξη, για την οποία έχει απόλυτη ευθύνη η δημοτική αρχή.

Η υπόθεση της εμπλοκής του ΧΥΤΥ

Το θέμα του ΧΥΤΥ απασχολεί το δήμο Αλεξανδρούπολης εδώ και περίπου δύο χρόνια και εάν ο δήμος δεν δικαιωθεί από την ειδική επιτροπή του άρθρου 152, στην οποία θα προσφύγει ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης, τότε θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη για να έχουμε ανάδοχο και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως όσο καθυστερεί η κατασκευή του ΧΥΤΥ, τόσο οι πολίτες θα χρειάζεται να πληρώνουν αυξημένα τέλη καθαριότητας, τα οποία αποφασίστηκαν φέτος ακριβώς για το λόγο της μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου στην Κομοτηνή.

Το βασικό σημείο, στο οποίο εδράζεται ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης για να οδηγηθεί στην ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, είναι μία απόφαση της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152, από τον Αύγουστο του 2015, με την οποία κρίθηκε ότι ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο εμπίπτει στις διατάξεις περί διεθνούς διαγωνισμού. Έτσι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ΓΓ είναι αναρμόδιο όργανο ως προς την εξέταση προσφύγων κατά αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής που αφορούν τον διαγωνισμό του έργου για τον ΧΥΤΥ και θα πρέπει αυτές να εξετάζονται από το δήμο. Ωστόσο, προδικαστική προσφυγή που  κατατέθηκε στην πορεία από συμμετέχουσα στο διαγωνισμό εταιρεία δεν εξετάσθηκε από το Δήμο, ο οποίος με σχετικό έγγραφό του ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ότι προσφυγές μπορούν να καταθέτουν μόνο ενώπιον του Γενικού Γραμματέα παρόλο που η Ειδική Επιτροπή είχε ήδη κρίνει ότι οι προσφυγές ενώπιον του Γενικού Γραμματέα ήταν απαράδεκτες.

«Ως συνέπεια των ανωτέρω ενεργειών της δημοτικής αρχής είναι η κατ’ ουσίαν αφαίρεση από τους διαγωνιζόμενους του δικαιώματος, που προβλέπεται από διατάξεις των ανωτέρω νόμων, να προσβάλλουν την εν λόγω απόφαση της οικονομικής επιτροπής», επισημαίνεται στην απόφαση.

Η απάντηση του δήμου

Ο δήμαρχος, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, μίλησε για «απαράδεκτη απόφαση» του ΓΓ της Αποκεντρωμένης, ο οποίος, όπως είπε, μόλις την τελευταία μέρα εκπνοής των προθεσμιών αποφάσισε να αποφανθεί ότι δεν ενέκρινε τη νομιμότητα, ξεχνώντας ότι έγγραφα του  υπουργείου οικονομίας και της ΓΓ του ΕΣΠΑ αναφέρουν ότι δεν πρόκειται περί διεθνούς διαγωνισμού διότι δε συμπεριλαμβάνεται ο προϋπολογισμός απόκτησης ακινήτων,  ενώ και σε απόφαση του  διοικητικού εφετείου Θράκης προσδιορίστηκε κόντρα στην απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152 ότι νόμιμες είναι και οι δύο διαδικασίες.

Ο κ. Λαμπάκης ανέβασε τους τόνους και καταφέρθηκε με μεγάλη ένταση εναντίον του κ. Μιχαηλίδη υπογραμμίζοντας πως «ξεγυμνώθηκε, ότι θέλει μόνο το κακό του δήμου», διερωτώμενος, σε δύο διαφορετικές στιγμές της συνεδρίασης, αν εξυπηρετεί, με την τακτική του αυτή, τα συμφέροντα κάποιας άλλης εταιρείας.

Η συνέχεια της αντιπαράθεσης

Ο κ. Μιχαηλίδης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην ανησυχία που είχαν εκφράσει για τη διαδικασία υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου, τους οποίους, όπως είπε, «αγνοούσε εδώ και μήνες η δημοτική αρχή». Παράλληλα, μίλησε για τους κκ Κουκουράβα και Μυτιληνό, οι οποίοι βαθμολόγησαν με σχεδόν 100 % την εταιρεία», σε αντίθεση με υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι βαθμολόγησαν την συγκεκριμένη εταιρεία, όπως είπε, με τα ακριβώς αντίθετα ποσοστά που πλησίαζαν το 0%.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας, απαντώντας, σχολίασε πως ο κ. Μιχαηλίδης «σπιλώνει το όνομα και την οικογένειά του», επισημαίνοντας πως οι αποκλίσεις στις βαθμολογίες δεν ήταν τόσο μεγάλες, όσο ισχυρίζεται ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ», επισημαίνοντας πως το σύστημα βαθμολόγησης είναι τέτοιο, ώστε να μην επιτρέπει μεροληπτικές πρακτικές.

Σε έντονο ύφος και η απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΑ Βαγγέλη Μυτιληνού, ο οποίος είπε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να μη συμφωνούν όλοι τα μέλη της επιτροπής και να βαθμολογούν διαφορετικά, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον κ. Μιχαηλίδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι πριν δέκα χρόνια πήρε ως αρχιτέκτονας ένα δημόσιο έργο και από τότε συντηρείται μόνο από αυτό.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Αντώνη Βαμβακερού, ο οποίος είπε ότι πριν ακόμη βγει η απόφαση της Αποκεντρωμένης, κάποιοι του είπαν ακριβώς τι θα περιλαμβάνει αυτή. «Αυτά τα πράγματα κρύβουν σκοπιμότητες και είναι επικίνδυνα», είπε ο κ. Βαμβακερός.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης σημείωσε πως προκαλεί προβληματισμό η τακτική «ακυρώσεις επί ακυρώσεων» αποφάσεων του δήμου, ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος σημείωσε πως ήταν αναμενόμενο, με τις διαδικασίες που προβλέπονται, να έχουμε στο τέλος καβγάδες μεταξύ εργολάβων και από έργο, τίποτα. Σχολιάζοντας μάλιστα τη διαμάχη  μεταξύ των Λαμπάκη και Μιχαηλίδη σημείωσε πως η παράταξή του αγωνίζεται για ουσιαστική αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, ασκείται με άλλους τρόπους, με άλλα ήθη, στα πεζοδρόμια και τους αγώνες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr