efhmerida1

Ραντεβού στα διόδια της Μέστης

Απόφαση για παράσταση διαμαρτυρίας στον υπό κατασκευή σταθμό των διοδίων της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή της Μέστης, έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεννόηση και με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ.

Μετά από αναμονή τριών εβδομάδων για την απάντηση του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη στην επιστολή που υπέγραφαν οι φορείς της ΑΜΘ, ήρθε η απόφαση για κινητοποιήσεις. Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί και στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 8 Μαϊου, ωστόσο είχε αποφασιστεί να προηγηθεί η επιστολή με την οποία οι φορείς καλούσαν τονμ κ. Σπίρτζη να επισκεφθεί την ΑΜΘ για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διόδια. Σημειώνεται πως σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε επαναληφθεί η πρόθεση της Εγνατίας Οδού να κατασκευάσει διόδια και στους Κήπους.

Τελικά, στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβις ενημέρωσε το σώμα πως η επιστολή των φορέων δεν έτυχε καμίας απάντησης από τον υπουργό, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στα διόδια της Μέστης στις 2 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι.

Επιμένει αναλογικά το υπουργείο

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, αναφερόμενος στο θέμα των διοδίων τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι «τα διόδια είναι ένα από τα μελανά σημεία των συμβάσεων αυτών». Και, συμπλήρωσε, «το λέω αυτό γιατί έγινε ένας σχεδιασμός που δεν έλαβε καθόλου υπόψη του την κοινωνία, την οικονομική κρίση, το πώς μπορεί να συμβάλλει θετικά η χρήση του αυτοκινητοδρόμου στο ξεπέρασμα της κρίσης».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, «το δικό μας μέλημα είναι να πάμε σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, ήδη ετοιμαζόμαστε γι’ αυτό». Και, πρόσθεσε, «δεύτερον, θα επιχειρήσουμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους προκειμένου να μπορεί ο χρόνος να είναι ένα μεταβλητό μέγεθος για την παραχώρηση, άρα να μπορούμε να έχουμε μείωση των τιμών των διοδίων».

Σημειώνεται πως το υπουργείο θα προκηρύξει στα τέλη του 2017 διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση ενιαίου τεχνολογικού συστήματος που θα υποστηρίξει την εφαρμογή των αναλογικών διοδίων, δηλαδή τη χρέωση με βάση την απόσταση που διανύουν οι οδηγοί στους οδικούς άξονες. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θάνος Βούρδας υποστήριξε πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο «1ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών», πως το σύστημα θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2018 και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Οδικών Τελών που συστάθηκε πρόσφατα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr