Πόρισμα-φωτιά για τα ασανσέρ των σκανδάλων

 Σωρεία παρανομιών για τους ανελκυστήρες του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης από  το 2002 έως το 2016 σε βάρος του νοσοκομείου. «Ο εργολάβος, εκμεταλλευόμενος άριστα τα κενά της σύμβασης διέπραξε σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για την κατασκευή ασανσέρ και εξέθεσε με τις ενέργειες και κακοτεχνίες του σε κίνδυνο τους χρήστες των ανελκυστήρων».

Σωρεία παρανομιών αναφορικά με τη λειτουργία των ανελκυστήρων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης διαπιστώθηκαν κατά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση που  υπογράφει ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δρ. Δημήτρης Αδαμίδης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, «ο εργολάβος, εκμεταλλευόμενος άριστα τα κενά της σύμβασης διέπραξε σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για την κατασκευή ασανσέρ και εξέθεσε με τις ενέργειες και κακοτεχνίες του σε κίνδυνο τους χρήστες των ανελκυστήρων και δημιούργησε σοβαρότατα  λειτουργικά  προβλήματα στο νοσοκομείο». Τελικώς, όπως επισημαίνεται, τα προβλήματα άρχισαν να επιλύονται μετά την αλλαγή αρμοδιοτήτων στην Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου, τον έλεγχο των ασανσέρ από φορέα επιλογής του νοσοκομείου, την κήρυξη του εργολάβου ως έκπτωτου και τη σταδιακή αποκατάσταση των ασανσέρ.

Οι διαπιστώσεις της ΕΔΕ

Στην ανακοίνωση του Διοικητή αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

 • Από το 2002 που τ Π.Γ.Ν.Α. εγκαταστάθηκε στη Δραγάνα μέχρι το 2005 τα ασανσέρ λειτουργούσαν τελείως παράνομα, χωρίς να έχουν παραλειφθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία (ΔΕΠΑΝΟΜ)
 • Το 2005 παρελήφθησαν μόνο διοικητικά προς χρήση με αρκετές παρατηρήσεις από την επιτροπή παραλαβής, για κακοτεχνίες που η ΔΕΠΑΝΟΜ αρνήθηκε να αποκαταστήσει! Τα αρχικά πιστοποιητικά που δόθηκαν δεν ήταν προϊόν ελέγχου της τελικής κατασκευής, ως όριζε η νομοθεσία, αλλά μόνο ελέγχου του  αρχικού σχεδίου που κανείς δεν έψαξε αν εφαρμόστηκε!!
 • Η ΔΕΠΑΝΟΜ δεν παρέδωσε ποτέ (!!) τους κωδικούς των ανελκυστήρων υποχρεώνοντας με αυτόν τον τρόπο το νοσοκομείο να αναθέτει τη συντήρηση αποκλειστικά στην κατασκευάστρια εταιρεία ZERCO, με τους όρους που αυτήν βόλευε σε βάρος των συμφερόντων του νοσοκομείου.
 • Για πρώτη φορά έγινε νόμιμος έλεγχος πιστοποίησης 19-12-2008, δηλαδή μέχρι τότε συνεχιζόταν η παρανομία. Ο έλεγχος σημείωσε πολυάριθμες παρατηρήσεις οι οποίες επαναλήφθησαν και τον επόμενο χρόνο. Τα βιβλία συντήρησης ήταν υπογεγραμμένα μόνο από συντηρητή, χωρίς υπογραφές ελέγχου από την Τεχνική Υπηρεσία του Π.Γ.Ν.Α., κατά παράβαση της νομοθεσίας.
 • Αποφασίζεται η αναβάθμιση των ανελκυστήρων και κατά παράβαση της νομοθεσίας οι τεχνικές προδιαγραφές συντάσσονται το 2010 από 1 μόνο υπάλληλο!! Και όχι από επιτροπή και καταρτίζεται διακήρυξη και εν συνεχεία σύμβαση με πολυάριθμες ασάφειες και μεγάλα κενά που αντιβαίνουν στην κοινή λογική: π.χ. έλεγχος συρματόσχοινων χωρίς πρόβλεψη αντικατάστασής τους σε περίπτωση φθοράς, δεν προβλέπεται υποχρέωση του εργολάβου να παραδίδει σταδιακά το έργο με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη απενεργοποίηση σχεδόν όλων των ανελκυστήρων, στη σύμβαση συντήρησης που αναλαμβάνει υποχρεωτικά ο ίδιος εργολάβος τα υλικά της συντήρησης χρεώνονται στο νοσοκομείο και έτσι ο εργολάβος αποκτά τη δυνατότητα να μεταφέρει το κόστος των υλικών αναβάθμισης στη συντήρηση και κατά συνέπεια το νοσοκομείο πληρώνει 2 φορές το ίδιο υλικό.
 • Το 2015 ο τότε Διοικητής αλλάζει κατά παράβαση του κανονισμού χωρίς αιτιολόγηση την επιτροπή παραλαβής του έργου μόλις 1 μήνα μετά τον ορισμό της και υπογράφει τη σύμβαση παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο ειδοποιείται εγγράφως ότι η εταιρεία του εργολάβου έχει κηρυχτεί έκπτωτη από παρόμοιο έργο στην Αθήνα και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να αποκλειστεί.
 • Η επιτροπή παραλαβής – καλής εκτέλεσης του έργου απειθαρχεί στις εντολές των διοικητών και του Δ.Σ. και δεν παραλαμβάνει ποσοτικά και ποιοτικά τα υλικά, δεν υπογράφει πρωτόκολλα παραλαβής ή μη παραλαβής. Ο εργολάβος ανεξέλεγκτα φέρνει υλικά και τιμολόγια και χρεώνει το νοσοκομείο!!
 • Ενώ ο νόμος ορίζει ότι ο φορέας ελέγχου (πιστοποίησης) των ασανσέρ που θα ελέγξει τον εργολάβο επιλέγεται από τον ιδιοκτήτη (το ΠΓΝΑ) παράνομα ανατίθεται η πιστοποίηση σε φορέα επιλογής του εργολάβου. Δηλαδή καλείται ο εργολάβος να ελέγξει τον εαυτό του!!
 • Παρ’ όλα αυτά ο φορέας πιστοποίησης EUROCERT (8-3-2016) σεβόμενος τη νομιμότητα αρνείται την πιστοποίηση και αναφέρει εγγράφως ότι ο εργολάβος παραποίησε στοιχεία της ταυτότητας των εξαρτημάτων ασφαλείας των ανελκυστήρων!!, όμως το νοσοκομείο (υπό προσωρινή διοίκηση, που είχε αναλάβει πριν λίγες μέρες) δεν κηρύσσει έκπτωτο τον εργολάβο ως όφειλε.
 • Επόμενος πιστοποιητής επιλογής του εργολάβου πιστοποιεί ως άριστα τα ασανσέρ με τα παραποιημένα στοιχεία. Προφανώς πρέπει να διερευνηθούν οι ποινικές του ευθύνες.
 • Ο εργολάβος, εκμεταλλευόμενος άριστα τα κενά της σύμβασης διέπραξε σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας για την κατασκευή ασανσέρ και εξέθεσε με τις ενέργειες και κακοτεχνίες του σε κίνδυνο τους χρήστες των ανελκυστήρων και δημιούργησε σοβαρότατα λειτουργικά  προβλήματα στο νοσοκομείο. Όταν η σημερνή Διοίκηση αρνήθηκε την παραλαβή των άκρως  ελαττωματικών ανελκυστήρων και απαίτησε την εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει την επιλογή του πιστοποιητή από το Νοσοκομείο, ο εργολάβος προσπάθησε να εκβιάσει απενεργοποιώντας όλους πλην ενός τους ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τον Διοικητή η συνδρομή του Εισαγγελέως. Κατά τη γνώμη του Δ.Σ. του ΠΓΝΕ θα πρέπει να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του εργολάβου.

Τα προβλήματα άρχισαν να επιλύονται μετά την αλλαγή αρμοδιοτήτων στην Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου, τον έλεγχο των ασανσέρ από φορέα επιλογής του νοσοκομείου, την κήρυξη του εργολάβου ως έκπτωτου και τη σταδιακή αποκατάσταση των ασανσέρ».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του