Πρώτο βήμα για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Τα βασικά σημεία της πρώτης φάσης της μελέτης για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Αλεξανδρούπολης παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από την ομάδα των μελετητών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Θα ακολουθήσει η μελέτη και ολοκλήρωση ακόμη δύο φάσεων, οι οποίες, όταν ολοκληρωθούν, θα δώσουν τις καλύτερες λύσεις και τις απαραίτητες κατευθύνσεις στα μεγάλα ζητήματα χωροτακτικού και πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως είπαν οι εκπρόσωποι των μελετητών, η πρώτη φάση προέκυψε μετά από εξαντλητική έρευνα της επιστημονικής ομάδας, η οποία έχει αναλάβει στο παρελθόν αντίστοιχες μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Σε αυτή τη φάση, σκοπός της μελέτης ήταν η έρευνα της παρούσας κατάστασης του δήμου (Αλεξανδρούπολη – Φέρες, εξαιρείται η Τραϊανούπολη) από χωροταξική και πολεοδομική πλευρά.

Χρειάστηκε να ζητηθεί η συνεργασία για παροχή στοιχείων από περίπου 50 φορείς, «με την ανταπόκριση να μην είναι πάντα ισοδύναμη από όλους. Ωστόσο με τη φυσική μας παρουσία, τελικά το ζήτημα αντιμετωπίστηκε», ανέφεραν οι μελετητές. Στη δεύτερη και τρίτη φάση της μελέτης θα κατατεθούν προτάσεις των επιστημόνων, θα ακολουθήσει διαβούλευση και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί η οριστική πρόταση για το νέο ΓΠΣ του δήμου.

Οι εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει τη μελέτη του ΓΠΣ παρουσίασαν την α’ της φάση στο δημοτικό συμβούλιο

«Η Αλεξανδρούπολη τα έχει όλα»

Η πρώτη φάση της μελέτης που παρέδωσε η επιστημονική ομάδα αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες με στοιχεία, πίνακες, χάρτες. Μιλάμε για μία έκταση 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων, 70 χιλιάδων κατοίκων, 36 οικισμών –από 7 κατοίκους στα Κοίλα μέχρι 57 χιλιάδες σε Αλεξανδρούπολης και περιφερειακούς της οικισμούς.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι ο πιο πολυπρόσωπος δήμος που έχουν μελετήσει, που συγκεντρώνει στοιχεία βαρύνουσας σημασίας, καθώς διαθέτει 4 μέσα μαζικής μεταφοράς, δάση, ποτάμι, υγροβιότοπο, μεγάλο παραλιακό μέτωπο, χωροθετημένη βιομηχανική περιοχή, σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εύφορη γη, αλιευτική δραστηριότητα, δασική παραγωγή, αγωγό φυσικού αερίου, πανεπιστήμιο, στρατόπεδα κτλ. «Κοινώς τα έχει όλα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι που δεν έχει», επισήμαναν οι μελετητές, σημειώνοντας πως αυτό το πλεονέκτημα, για να λειτουργήσει θετικά για την περιοχή, θα πρέπει να υπάρξει από τους αρμόδιους ιεράρχηση των επιλογών και στοχοπροσήλωση.

Προβληματισμοί για δημογραφική ανισορροπία και για τις γραμμές του ΟΣΕ εντός του αστικού ιστού

Η επιστημονική ομάδα εξέφρασε και μία σειρά προβληματισμών ενώπιον των δημοτικών συμβούλων. Ένα από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν είναι η δημογραφική ανισορροπία που παρατηρείται μεταξύ κέντρου και οικισμών. Όπως ανέφεραν, στην καλύτερη περίπτωση ο πληθυσμός στους οικισμούς είναι σταθερός, ωστόσο γερνά διαρκώς.

Παράλληλα, παρατηρείται μία έντονη, εκτός σχεδίου δόμηση γύρω από την Αλεξανδρούπολη και κυρίως στο δυτικό μέτωπο, μία κατάσταση η οποία ίσως είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό που επίσης φάνηκε ότι απασχολεί την ομάδα των μελετητών είναι το θέμα της παρουσίας σιδηροδρομικών γραμμών εντός του αστικού ιστού και συγκεκριμένα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Όπως είπε η κα Βαφειάδου, «θα πρέπει μέχρι τη β’ φάση της μελέτης το θέμα να έχει ξεκαθαρίσει». Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λαμπάκης, «αυτό μόνο ο Θεός μπορεί να το απαντήσει», αφού, διαχρονικά, η μία κυβέρνηση μετά την άλλη υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει το έργο απομάκρυνσης των γραμμών του ΟΣΕ από την πόλη, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Όπως υπογράμμισαν, τέλος, οι επιστήμονες, η μελέτη πραγματοποιείται με πολύ μεράκι και λίγα χρήματα, αναφέροντας ότι στα ζητήματα μεγάλου ενδιαφέροντος για το μέλλον του δήμου είναι η προστασία των ιδιαίτερων περιοχών της, ο έλεγχος και περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, η δημιουργία νέας μεγάλης περιφερειακής οδού και η επέκταση του σχεδίου πόλης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του