Προσπάθεια για κατάρριψη ρεκόρ Γκίνες στην 18η Alexpo!   

Πλεξούδα σκόρδων μήκους 300 μέτρων με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος και της παράδοσης στην παραγωγή σκόρδου στον Έβρο, θα επιχειρήσουν γυναίκες από τη Νέα Βύσσα, το “χωριό των σκόρδων”, κατά τη διάρκεια της 18ης Alexpo που πραγματοποιείται φέτος από τις 15 ως τις 19 Ιουνίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στις 18 Ιουνίου, από τις πρωινές ώρες, θα ξεκινήσει η επίσημη προσπάθεια κατάρριψης Ρεκόρ Γκίνες που κατέχει η Ουγγαρία, από το 2006, με αντίστοιχη πλεξούδα 255 μέτρων.
Η πρόκληση για την επίτευξη του ρεκόρ είναι ότι σύμφωνα με τους κανόνες του Γκίνες, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε ξένου σώματος για την δημιουργία πλεξούδας, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ΕΝΑ άτομο την φορά μπορεί να πλέκει.
Η προσπάθεια υπολογίζεται να διαρκέσει περισσότερες από 22 ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου το βράδυ, όπου παρουσία κόσμου, επισήμων, μαρτύρων και κριτών θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

Σκόρδο Βύσσας: Ένας αθόρυβος … σούπερ σταρ

Στην Νέα Βύσσα του Έβρου παράγεται το 70% της εθνικής παραγωγής, ενώ οι παραγωγοί στο σύνολο ξεπερνούν τους 150.
Παράλληλα, ένα ποσοστό 10% αυτής της παραγωγής εξάγεται στην Ρουμανία και την Γερμανία, ενώ τα σκόρδα Βύσσας είναι διαθέσιμα σε ελληνικά παντοπωλεία στην Αυστραλία.
Η παραγωγή του σκόρδου αποτελεί κατά παράδοση μια από τις βασικές καλλιέργειες, ενώ σημαντικό είναι ότι έρευνες έχουν αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκόρδου Βύσσας, επισημαίνοντας την υπεροχή του σε σχέση με σκόρδα της ημεδαπής και αλλοδαπής.
Έρευνα που εκπονήθηκε το 2014 με τίτλο “Απομόνωση Ανάλυση και Χαρακτηρισμός των Δραστικών Συστατικών του Σκόρδου (Allium Sativum) Προέλευσης Βορείου Έβρου – Περιοχή Ν. Βύσσας με σκοπό την Μελέτη και Ανάδειξη των Ιδιαίτερων Χαρακτηριστικών του” τεκμηρίωσε την υπεροχή του σκόρδου Βύσσας σε σχέση με σκόρδα προέλευσης από την Ελλάδα (Θήβα και Χαλκίδα) και το εξωτερικό (Κίνα και Αργεντινή).
Η μελέτη εκπονήθηκε απο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Κυμπάρη, και κινήθηκε σε τρείς άξονες:

• στη μελέτη των πτητικών συστατικών του σκόρδου
• στη μελέτη των μη πτητικών συστατικών του σκόρδου
• στη μελέτη με επεξεργασμένων εκχυλισμάτων σκόρδου.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρουν “το Σκόρδο Βύσσας αποδείχθηκε ότι ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα σκόρδα διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης τόσο ως προς το αιθέριο έλαιο (ποσότητα και σύσταση) το οποίο μπορεί να απομονωθεί, όσο και ως προς τα πρόδρομα σουλφοξείδια (αλλιίνη και μεθιίνη). Επιπρόσθετα είναι δυνατό να εφαρμοστεί μέθοδος διάκρισης η οποία αποδίδει στο Σκόρδο Βύσσας χαρακτηριστικά διαφοροποιημένης γεωγραφικής προέλευσης. Τέλος, οι υψηλές αποδόσεις σε αιθέριο έλαιο όπως και σε αλλιίνη και μεθιίνη καθιστούν το Σκόρδο Βύσσας ως γεωργικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας”.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρει “Έχουμε αναφερθεί ότι ένας βασικό άξονας της στρατηγικής μας ως επιμελητήριο είναι η σύνδεση του πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα. Οι επιχειρηματίες θέλουν σταθερή και ποιοτική παραγωγή ενώ οι παραγωγοί επιζητούν απορρόφηση και δίκαιες συμφωνίες” και συμπλήρωσε “Ο Έβρος έχει στην φαρέτρα του ένα προϊόν που τεκμηριωμένα υπερέχει απο τα αντίστοιχα που διατίθενται στην αγορά. Η πρόκληση μας είναι να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του μεθοδικά και με σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση”.
Η συμμετοχή και παρακολούθηση στην επίσημη προσπάθεια είναι ανοιχτή για το κοινό της 18ης Διεθνούς έκθεσης Alexpo.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Έβρου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από 19:00 μέχρι 24:00, ενώ η επίσημη προσπάθεια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου στις 21:00μμ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο