«Πλήγμα για τη Σαμοθράκη η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ»

Ως ένα μεγάλο πλήγμα για τη δοκιμαζόμενη Σαμοθράκη χαρακτηρίζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα νησιά, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των νησιωτών και την ήδη προβληματική τοπική οικονομία.

Ο κ. Πέτροβιτς αναφέρει μεταξύ άλλων «το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση».

Ο κ. Πέτροβιτς κάνει επίσης αναφορά στις ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 με αποτέλεσμα να κηρυχτεί η Σαμοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, έως και τις 26 Μαρτίου 2018.

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, Γεώργιο Καΐσα και Δημήτριο Ρίζο.

Η επιστολή

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζετε ότι στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017 υπήρξαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο νησί της Σαμοθράκης από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες), με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές – κτιριακές εγκαταστάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές (Δημαρχείο – Κέντρο υγείας – κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι – επιχειρήσεις κ.λ.π.), και να κηρυχτεί το νησί με την υπ’ αριθμ. 6860/26-9-2017 (ΑΔΑ: ΩΛ1Θ465ΧΘ7-ΠΘΘ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, έως και τις 26 Μαρτίου 2018.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τους κατοίκους της ακριτικής Σαμοθράκης, οι οποίοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την επιστροφή στους φυσιολογικούς καθημερινούς ρυθμούς, επέρχεται ένα ακόμη πλήγμα, αυτή τη φορά λόγω της τροποποίησης του αρθρ.21, παρ. 4 και 5 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) με την οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές που ίσχυαν στο νησί.

Η Σαμοθράκη ανήκει στα 32 νησιά του Αιγαίου όπου από 1/1/2018 ο Φ.Π.Α. αυξάνεται από 4% σε 6% σε φάρμακα, παιδικά εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, από 9% σε 13% σε βασικά είδη διατροφής, από 17% σε 24% στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα τονίζουμε ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Στη Σαμοθράκη οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, σε ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι ελλείψεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας είναι δραματικές. Οι δε μεταφορές προϊόντων πραγματοποιούνται μόνο από ένα καράβι.

Η Σαμοθράκη αποτελεί πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να «σηκώσει» και αυτή αναλογικά το θέμα της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι χαμηλοί συντελεστές Φ.Π.Α. που εφαρμόζονται στα νησιά και στη Σαμοθράκη, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Ζητούμε να τροποποιηθεί άμεσα η απόφαση και να εξαιρεθεί και η Σαμοθράκη από την αύξηση, όπως αντίστοιχα ισχύει για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, μέχρι την 30/6/2018. Είναι θέμα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους και ευελπιστώ ότι το αίτημα μας θα τύχει θετικής αντιμετώπισης».

Το 2019 θα ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο σε όλα τα νησιά της Ελλάδας

Εντωμεταξύ, ένα θέμα που αφορά και τη Σαμοθράκη, αυτό του μεταφορικού ισοδύναμου, δηλαδή της εναρμόνιση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στις θαλάσσιες μεταφορές με αυτές των χερσαίων, με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση και το επίπεδο των υπηρεσιών, έθιξε ο πρωθυπουργός από την Κάλυμνο που βρέθηκε ανήμερα των Φώτων.
Ο κος Τσίπρας έκανε μία σύντομη αναφορά στη «χλιαρή» διεκδίκηση του ισοδύναμου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι «η νησιωτικότητα ως όρος, πέρα του ότι αναγνωρίζεται βεβαίως θεσμικά και από το ίδιο το σύνταγμα της ΕΕ, δυστυχώς από το 1981 και μετά, που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, δεν υπήρξε μια ουσιαστική διεκδίκηση ούτως ώστε να υπάρχει μια διακριτή πολιτική για τους νησιώτες μας και για την πραγματική, την πρακτική αδυναμία που έχει να κάνει με το κόστος μετακίνησης προσώπων και προϊόντων. Διότι, πράγματι, αν κάποιος απέχει την ίδια απόσταση από το κέντρο αλλά βρίσκεται στην ενδοχώρα, μπορεί πολύ πιο γρήγορα και πολύ φθηνότερα να μετακινηθεί σε αυτή και ο ίδιος ως πρόσωπο αλλά και τα προϊόντα σε αναντιστοιχία με τους κατοίκους, τους πολίτες των νησιών μας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην έναρξη των διαδικασιών από πλευράς κυβέρνησης για την κατάρτιση μιας μελέτης σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. «Η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, τα μέσα του Φλεβάρη θα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.
Θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) αλλά και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση. Ήδη, έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε, σε πρώτη φάση μέσα στο 2018, μέσα από το ΠΔΕ – το

Πρόγραμμα Επενδύσεων – ένα ποσό της τάξης των 50 εκ. ευρώ καθώς η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει περίπου στα μέσα του χρόνου» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ακόμη και αν επιτευχθεί τελικά η εφαρμογή του ισοδυναμου μέσα στο τρέχον έτος, αυτή δεν θα αφορά όλα τα νησιά, αλλά συγκεκριμένη  μερίδα αυτών. Η καθολική εφαρμογη του μέτρου, η οποία θα αφορά όλα τα νησιά θα ισχύσει από το 2019 κι αυτό είναι κάτι που ο πρωθυπουργός διατύπωσε, ως εξής: «στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τη

Δωδεκάνησο ή τα νησιά του Αν. Αιγαίου, αλλά από το ’19 και μετά να αφορά κάθε πολίτη μας που ζει σε νησιά. Κάθε νησιώτη, κάθε νησιώτισσα«.

Τέλος, ο κος Τσίπρας είπε ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου έχει αποσπάσει και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού..

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο