Πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιακής στην Καβάλα

Πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιακής στην Καβάλα. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα μείνει κλειστός για οχήματα ο δρόμος – βιτρίνα της πόλης. Στην Αλεξανδρούπολη ακόμη περιμένουμε την ανάπλαση…

Στην πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού της Καβάλας προχωρά με απόφασή του ο Οργανισμός Λιμένα. Με την απόφαση αυτή, θεωρείται ότι ικανοποιείται ένα βασικό αίτημα των επαγγελματιών της παραλίας, ενώ παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της συγκεκριμένης οδού. Την ίδια στιγμή, στην Αλεξανδρούπολη, περιμένουμε την ανάπλαση και την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, εν μέσω διαφωνιών.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, η παραλιακή της Καβάλας ήταν κλειστή απογεύματα και βράδια ως τέλη Σεπτέμβρη. Με την απόφαση του ΟΛΚ, η πεζοδρόμηση παρατείνεται ως τέλη Οκτώβρη, από τις 4 το απόγευμα ως τις 5 τα ξημερώματα. Όπως γράφει η εφημερίδα Πρωινή, «ο στόχος του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη επετεύχθη. «Άνοιξε» η συζήτηση για το μέλλον της οδού Εθνικής Αντίστασης (παραλιακή οδός). Αυτό έγινε με την παράταση της απογευματινής πεζοδρόμησης και για τον Οκτώβρη. Αντιγράφουμε την πρόταση και τα σχόλια του συμπολίτη γιατρού Θόδωρου Μήτρα: «Άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο ότι παρατείνεται το μέτρο της πεζοδρόμησης της παραλιακής λεωφόρου σε πεζόδρομο και για όλον τον Οκτώβριο! Τα καλά να λέγονται!! Αυτός ο δρόμος θα έπρεπε να είναι πεζόδρομος 12 μήνες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι να το «παίζει» παρκινγκ για κάποιους οι οποίοι θέλουν να απολαμβάνουν το καφεδάκι τους αν γίνεται με το αυτοκίνητό τους στην διπλανή καρέκλα της καφετέριας, μαζί με ένα τσιγαράκι μόρτικο, και για άναρχο τετραπλοπαρκάρισμα την ημέρα του παζαριού! Δεν θα έπρεπε να υπάρχει σαν δρόμος, θα έπρεπε να φυτευτεί και να γίνει πράσινο! Και μην μου πείτε για κυκλοφορία!! Το καλοκαίρι που ο δρόμος είναι πεζόδρομος και η κυκλοφορία τριπλάσια με όλους τους τουρίστες, το μέτρο λειτουργεί μια χαρά, τι έχουμε να φοβηθούμε τον χειμώνα με λιγότερη κυκλοφορία; Μπράβο σε αυτόν που τόλμησε να το κάνει. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, κάποτε θα έπρεπε να ξαναδούμε και το παρκάρισμα εκεί που έδεναν παλιά τα φέρι μπόουτ. Στο καλύτερο σημείο της πόλης. Που έχει μετατραπεί σε παρκινγκ VIP για κάποιους. Η πόλη είναι για τους πολίτες, όχι για τις λαμαρίνες».

Παραλιακή οδός

Στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη, φέτος δόθηκε παράταση λίγων ημερών στην ανοιχτή για τους πεζούς παραλία. Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, στις κυριότερες αλλαγές που προωθούνται μέσω της μελέτης, με άμεση εφαρμογή μάλιστα από το 2017, είναι και η μονοδρόμηση του μεγαλύτερου τμήματος της παραλιακής οδού. Ωστόσο, η πρόταση αυτή συναντά αρκετές αντιδράσεις που η δημοτική αρχή οφείλει να διευθετήσει, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της μελέτης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, για τη Λεωφόρο Βασιλέως Αλεξάνδρου, έχει σαφώς τεκμηριωθεί ότι λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και λιγότερο ως οδός εξυπηρέτησης της διερχόμενης κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές παρατηρήσεις, αυτός ο χαρακτήρας αποτελεί «φραγμό» για την αξιοποίηση και απόδοση του παραλιακού μετώπου στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Γι’ αυτό και επιχειρείται μια ήπια παρέμβαση, όπου αποδίδεται περισσότερος χώρος στους πεζούς και στους ποδηλάτες.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

  • Η μονοδρόμηση της παραλιακής οδού (Β. Αλεξάνδρου) από την οδό Κύπρου, έως την οδό Έλλης με φορά δυτική.
  • Προτείνεται περιορισμός του σημερινού πλάτους οδοστρώματος σε μια λωρίδα κυκλοφορίας στην πλευρά των κτιρίων και παράλληλη παρά το κράσπεδο στάθμευση, αποδίδοντας τον υπόλοιπο χώρο προς το παραλιακό μέτωπο στους πεζούς και στους χρήστες ποδηλάτων.
  • Η μονοδρόμηση της παραλιακής οδού (Απολλωνιάδος) από την οδό Έλλης προς και μέχρι το Πάρκο Εγνατία με φορά δυτική, την περίοδο από 15/05 έως 15/09 κάθε έτος. Το υπόλοιπο διάστημα από 15/09 έως 15/05, η οδός θα λειτουργεί ως αμφίδρομος.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του