Παρουσίαση δύο ποιημάτων της Βαλέριας Σιβούδη από τη «Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης»

«Είναι δύσκολο έως και αδύνατο να γράφεις με την ιδέα πως κάποιοι περιμένουν πολλά από εσένα. Γιατί σε τούτο το καθάγιο μυστήριο πρέπει να είσαι μόνος σου, όπως γεννιέσαι και πεθαίνεις. Γράφεις πρωτίστως για τον εαυτό σου, για την ψυχή σου, για την ίδια σου την ύπαρξη. Έπειτα έπονται οι άλλοι. Το έργο αυτό είναι μοναχικό και δεν του πρέπει κοσμοσυρροή. Είναι μια στιγμή που αγγίζεις για λίγο τον Παράδεισο», σημείωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξή της η Βαλέρια Σιβούδη, φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η οποία πριν λίγους μήνες έκανε επίσημα την είσοδό της στο χώρο της Νέας Ελληνικής Ποίησης με δύο έργα της που εκδόθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή  ποιημάτων με τον τίτλο: «Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης».

Τα έργα αυτά θέλησε η ίδια να παρουσιάσει μέσα από την εφημερίδα «Η Γνώμη» στους αναγνώστες, μιας και δεν είχε την ευκαιρία για να το κάνει δημόσια μέχρι τώρα. Πρόκειται για τη «Μοναξιά του Ποιητή» το οποίο γράφτηκε το 2013 και τα «Ανείπωτα Λόγια» το 2014.

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

Ώρα σε βλέπω σκεπτικό
Με έναν αναστεναγμό·
-Να μάντευα αν μπορούσα-
Πού να σε ταξιδεύει πια,
Και σε ποια μέρη μυστικά
Της Ποίησης η Μούσα;
Βραδιάζει, έρχεται πρωί
Καθήμενος και πάλι εκεί
Σε σκέψεις βυθισμένος·
Είναι βαθείς οι στοχασμοί
Που αφορούνε τη ζωή
Και συ γίνεσαι ξένος.
Ωσάν χαμένος με κοιτάς,
Τίποτα πια δε με ρωτάς
Είσαι απομακρυσμένος·
Μόνη σου φίλη η σιωπή
Και βυθισμένος στο χαρτί
Νιώθεις λευτερωμένος.

ΑΝΕΙΠΩΤΑ ΛΟΓΙΑ

Ανείπωτα λόγια,
Φυλαχτά μιας ανισόρροπης καρδιάς·
Φυλάνε όνειρα, ελπίδες σε υπόγεια
Κρατούν μακριά σου ό,τι αγαπάς.
Ονόματα που άκουσαν οι τοίχοι
Δεν είχανε τύχη καμιά·
Σιγόσβησαν κι οι τελευταίοι ήχοι
Έφεραν πλήρη μοναξιά.
Χαμένοι, γεμάτοι ψευδαισθήσεις
Αγάπες αριθμούνε οι θνητοί·
Το ανεκπλήρωτο βαραίνει τις αισθήσεις,
Πίκρα γεμίζει την ψυχή.
Με την αξιοπρέπεια τώρα κοιτούνε
Το μέλλον που έφυγε και πάει,
Θέλουνε κάτι να πούνε,
Μα η δειλία ακόμη τους βαστάει.
Φτάνει τ’ ανείπωτο να πνίξεις
Στο άπειρο όλων των «αν»
Ν’ απαλλαγείς από τις τύψεις
Και να προλάβεις αυτούς που σ’ αγαπάν.

Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης
Επίβλεψη-Επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Εκδόσεις Νέας Διάστασης

Σελίδες: 204-205

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Βαλέρια Σιβούδη γεννήθηκε το 1997 στην Αλεξανδρούπολη και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται με τη συγγραφή  ποιημάτων, άρθρων και κριτικών. Έχει συνεργαστεί με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Ο Αναγνώστης» και «Fractal: Η γεωμετρία των ιδεών», όπου έχει δημοσιεύσει κριτικές βιβλίων ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, άρθρα γνώμης και συνεντεύξεις. Τον Μάιο εκδόθηκαν δύο ποιήματά της, η Μοναξιά του Ποιητή (2013) και τα Ανείπωτα Λόγια (2014) τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο «Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Νέας Διάστασης. Ακόμη, συμμετέχει σε διεπιστημονικές ημερίδες με θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο της Ψυχολογίας, καθώς και σε κοινωνικές εθελοντικές δράσεις. Έχει λάβει, επίσης μέρος σε παρουσιάσεις βιβλίων. Μελετά την ελληνική ποίηση με ιδιαίτερη προτίμηση στην ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου, όπως και την ξένη λογοτεχνία. Είναι μέλος σε λέσχες ανάγνωσης και συχνά μοιράζεται κοινωνικούς προβληματισμούς με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς. Σύμφωνα με την ίδια, κυρίαρχος στόχος της ως φοιτήτριας και μετέπειτα ως Ψυχολόγου είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους «να απαλλαγούν από τα δεινά της σύγχρονης πραγματικότητας βοηθώντας τους να βρουν την ψυχική τους ισορροπία και γαλήνη».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο