Παραδόθηκε το τμήμα Κισσάριο-Ψαθάδες του κάθετου άξονα του Έβρου

Παραδόθηκε χθες το πρωί στην κυκλοφορία το τμήμα Κισσάριο-Ψαθάδες μήκους 9 περίπου χιλιομέτρων του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, μετά από μήνες αναβολών και πολυετείς καθυστερήσεις. Το σημείο αυτό αποτελούσε «αγκάθι» για τυος κατασκευαστές αλλά και μεγάλο πονοκέφαλο για τους διερχόμενους οδηγούς, αφού είχαν σημειωθεί ουκ ολίγα ατυχήματα, ορισμένα δε και θανατηφόρα.

Έντονη ήταν η διαμαρτυρία κατοίκων του οικισμού του Αμορίου που βρέθηκαν στο σημείο, κάνοντας λόγο για κακοτεχνίες και ελλοχεύοντες κινδύνους.

«Με την παράδοση του τμήματος θα παρακαμφθεί ένα πολύ επικίνδυνο τμήμα δρόμου, στο οποίο συνέβησαν δεκάδες τροχαία ατυχήματα, κοστίζοντας την απώλεια ανθρώπινων ζωών», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Από την άλλη, οι κάτοικοι του Αμορίου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο ύψος του τμήματος που διέρχεται από τον οικισμό τους, καταγγέλλοντας ότι ο δρόμος, όπως παραδόθηκε προσωρινά, είναι επικίνδυνος. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ορεστιάδας, η Εγνατία Οδός εξετάζει τα περιθώρια βελτίωσης της ασφάλειας του συγκεκριμένου οδικού τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα και το τμήμα ως Μάνδρα να παραδοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η επιστολή προς την Εγνατία Οδό

Στην επιστολή των κατοίκων προς την Εγνατία, που δημοσίευσε το radioevros.gr, οι κάτοικοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στην παράδοση του νέου τμήματος του κάθετου άξονα. Όπως επισημαίνουν, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και ελλείψεις που εκθέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια όλων των χρηστών του νέου τμήματος και ιδιαίτερα των κατοίκων του Αμορίου.

«Διαπιστώνουμε: Έλλειψη πρόβλεψης αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν υπάρχει πλάνο και δεν έχουν πραγματοποιηθεί κατάλληλες εργασίες για την εκτόνωση των ρεμάτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία απολύτως προστασία από πλημμύρες, φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο στην περιοχή (χαρακτηριστικά αναφέρουμε την πλημμύρα του 2014 που προκλήθηκε από την υπερχείλιση των ρεμάτων.

Απουσία της κατασκευής του κόμβου του Αμορίου όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας του νέου περιφερειακού δρόμου. Ανυπαρξία κατάλληλης κατασκευής που να επιτρέπει την διέλευση πεζών και πρόσβαση στον κάμπο αλλά και στο γήπεδο του Αμορίου. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει εμποδίζουν την άρδευση των αγροτεμαχίων. Οι εργασίες κατά την διάρκεια της κατασκευής του κάθετου άξονα επέφεραν αλλαγές στο αρδευτικό σύστημα του κάμπου του Αμορίου γεγονός που εμποδίζει την άρδευση ορισμένων τμημάτων. Στα ίδια πλαίσια παρεμβάσεις υπήρξαν και στους περιφερειακούς δρόμους του κάμπου με αποτέλεσμα την δυσχερή χρήση τους καθώς οι δρόμοι πλημμυρίζουν συχνά. Εγκατάλειψη υλικών στην αποστραγγιστική τάφρο που υπάρχει παράλληλα του νέου τμήματος του καθέτου άξονα. Συγκεκριμένα εγκαταλελειμμένες ράγες και στρωτήρες της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής δεν απομακρύνθηκαν, αλλά στοιβάχτηκαν στην αποστραγγιστική τάφρο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αγροτεμάχια από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της παρεμπόδισης της ροής των όμβριων υδάτων πριν καταλήξουν στον ποταμό Έβρο.

Στην αποστραγγιστική αυτή τάφρο καταλήγουν τα νερά όλων των ρεμάτων που έρχονται από τον ορεινό όγκο με το μεγαλύτερο από αυτό να περνά μέσα από το ίδιο το χωριό. Δεν υπάρχει πρόβλεψη που να εξυπηρετεί την διέλευση των φορτηγών από και προς την βιοτεχνία συρματουργίας που υπάρχει λίγο έξω από το Αμόριο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων αλλά και δυσκολία των εργασιών της βιοτεχνίας, η οποία αποτελεί τοπική επιχείρηση, προσφέρει εργασία και αποτελεί βιοπορισμό για 15 οικογένειες».

Οι κάτοικοι ζητούν να πραγματοποιηθούν όλες οι κατάλληλες εργασίες για την αποφυγή πλημμύρων, να αποκατασταθούν οι περιφερειακοί δρόμοι με τα υψόμετρα που είχαν αρχικά και να προστεθούν σωληνωτές κατασκευές εντός του αναδασμού Επίσης, ζητούν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κόμβου του Αμορίου, να πραγματοποιηθεί η κατασκευή εναέριας πεζογέφυρας στο ύψος της παλαιάς φυλασσόμενης διάβασης που υπήρχε πριν την κατασκευή του νέου τμήματος του καθέτου άξονα Αρδανίου – Ορμενίου, αντί της φυλασσόμενης διάβασης η οποία εξυπηρετούσε παλαιότερα τόσο τους αγρότες για την μετακίνηση τους προς τα χωράφια και την γεφυροπλάστιγγά τους, όσο και τα παιδιά εξασφαλίζοντας την πρόσβαση τους στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Τέλος, ζητούν να ενισχυθεί με τσιμέντο η κατασκευή της Παλαιάς Γέφυρας και να υπάρξει πρόσβαση των φορτηγών από και προς την βιοτεχνία συρματουργίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του