efhmerida1

Ο «πυρετός» της σακούλας έφτασε και στον Έβρο

 Λίγοι, για την ώρα, οι εφοδιασμένοι με οικολογικού τύπου σακούλες. Σε ποιες αλχημείες καταφεύγουν οι περισσότεροι καταναλωτές για να γλιτώσουν τα 4 λεπτά.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, όπως φαίνεται, για να προσαρμοστούν οι καταναλωτές του Έβρου στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας που συνοδεύεται από την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους 4 λεπτών για την αγορά της κάθε σακούλας σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, ψιλικά και καταστήματα λιανικής πώλησης διαφόρων ειδών.

Τα περισσότερα απρόοπτα σημειώθηκαν σε φούρνους και καταστήματα ψιλικών,  όπου οι καταναλωτές που δεν είχαν προνοήσει να έχουν μαζί τους σακούλα, κι έτσι έπρεπε για ένα-δύο πράγματα να καταβάλλουν 4 λεπτά στο ταμείο. Δεν έλειπαν οι γκρίνιες αλλά και η διακωμώδηση της κατάστασης από τους πιο … εύθυμους.

Στα σούπερ μάρκετ υπήρξαν αρκετοί που πήγαν προετοιμασμένοι, έχοντας μαζί κάποια υφασμάτινη ή και πλαστική μεγάλη σακούλα για να βάλουν μέσα τα ψώνια τους. Όσοι δεν είχαν φροντίσει, αγόραζαν τον ελάχιστο αριθμό σακουλών, ενώ κάποιοι πιο εφευρετικοί χρησιμοποιούσαν τις δωρεάν σακούλες της μαναβικής για να παραχώσουν μέσα και κάποια άλλα προϊόντα.

Υπήρχαν βεβαίως και κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, οι οποίοι δεν είχαν ακούσει καν για το νέο τέλος και βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Πάντως, οι υπάλληλοι σε φούρνους και σούπερ μάρκετ ενημέρωναν τον κόσμο με προθυμία, ενώ κάποια καταστήματα είχαν μεριμνήσει τοποθετώντας στο ταμείο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Φάμελλος: Πού θα πηγαίνουν τα χρήματα από το ειδικό τέλος

 Διευκρινίσεις για τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος γνωστοποιώντας παράλληλα που θα πηγαίνουν τα έσοδα από το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος που θα πληρώνουν όσοι επιλέγουν να κάνουν χρήση σακούλας.

«Αν ο πολίτης χρησιμοποιεί είτε διχτάκι, είτε πάνινη σακούλα, είτε χάρτινη, είτε σακούλα πολλαπλής χρήσης, δεν πληρώνει κανένα τέλος. Άρα, αυτό που έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι ο πολίτης που γνωρίζει να λειτουργεί ορθά καταναλωτικά και περιβαλλοντικά, δεν πληρώνει κανένα τέλος» τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έπρεπε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη χρήση της πλαστικής σακούλας και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα αντικίνητρο για την πλαστική σακούλα, κατ΄ αρχήν 3 λεπτά το τεμάχιο για το 2018 και 7 λεπτά το τεμάχιο για το 2019.

Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον αν. υπουργό, τον Δεκέμβριο του 2019 το ποσοστό χρήσης της πλαστικής σακούλας να κατεβεί κάτω από τις 90 σακούλες ανά κάτοικο το χρόνο, τη στιγμή που σήμερα στην Ελλάδα η κατανάλωση της πλαστικής σακούλας ξεπερνά τις 350 ανά κάτοικο το χρόνο.

Μεταφέροντας τα πρώτα μηνύματα από την αγορά σχετικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας, σημείωσε ότι διαπιστώθηκε ήδη πως πολλοί αγόραζαν σακούλες πολλαπλής χρήσης ή έφερναν μαζί τους καροτσάκια ή άλλα μέσα μεταφοράς και δεν επέλεγαν να αγοράσουν τη λεπτή πλαστική σακούλα.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το τέλος που θα πληρώσει ο καταναλωτής για την πλαστική σακούλα θα πηγαίνει ολόκληρο στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, προκειμένου να αγοράζονται σακούλες πολλαπλής χρήσης και άλλα μέσα μεταφοράς προϊόντων και θα διανέμονται στους πολίτες μέσα από τους δήμους.

Για την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα διευκρίνισε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος επί ενάμισι χρόνο με τους παραγωγούς πλαστικής σακούλας, τους εργαζόμενους σε όλα τα σημεία πώλησης, τα σούπερ μάρκετ, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την αυτοδιοίκηση

Κική Ηπειρώτου

 

Επίκαιρο και εύστοχο σκίτσο

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr