Οργανώνονται και διεκδικούν οι φορείς της ΑΜΘ για ΤΕΙ και ΔΠΘ

 Τι αποφασίστηκε στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Ναι στη συνένωση ΤΕΙ-Δημοκριτείου, όχι στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής

Στην κοινή διαπίστωση ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ και να συνεχιστεί η πίεση προς το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά τα δύο ιδρύματα, κατέληξαν οι συμμετέχοντες φορείς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Κομοτηνή. Όπως αποφασίστηκε, θα συσταθεί μία ακαδημαϊκή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, την υποστήριξη του αιτήματος για συγχώνευση ΤΕΙ-ΔΠΘ, ενώ για το θέμα της ίδρυσης νέας νομικής σχολής στην Πάτρα, διατρανώθηκε για άλλη μία φορά η αντίθεση των φορέων.

Τη σύσκεψη  συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου κ. Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ-ΑΜΘ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ενώ πήραν το λόγο περισσότεροι από 25 αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων από όλη την Περιφέρεια.

Οι φορείς εξέφρασαν την ξεκάθαρη θέση ότι αναγνωρίζουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της λειτουργίας του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ στην περιοχή, στηρίζουν τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε μια ενιαία και ισχυρή ακαδημαϊκή μονάδα και αντιτίθενται στην ίδρυση τόσο μιας τέταρτης Νομικής Σχολής όσο και οποιουδήποτε νέου Τμήματος θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση αυτών που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στη σύσκεψη, ο κ. Μπαντέκας αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μέτιου για τη σύστασης κοινής επιτροπής του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ που θα διερευνήσει το ακαδημαϊκό πλεονέκτημα της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων ενώ ο κ. Τουλουπίδης δήλωσε ότι θα θέσει την πρόταση στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν πρόσθετα επιχειρήματα για το ΔΠΘ αι το ΤΕΙ-ΑΜΘ στο διάλογό τους με το Υπουργείο Παιδείας. Αν ωστόσο η εξέλιξη των ζητημάτων δεν είναι θετική για την περιοχή, οι φορείς της Περιφέρειας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, στην οποία θα επανεξετάσουν την στάση τους και τους τρόπους αντίδρασης.

Κοινή απόφαση να συνεχιστεί η πίεση προς το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να στηριχθούν
Ανοιχτά «μέτωπα»

Όπως αναφέρει ο Παρατηρητής της Θράκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά και οι ανησυχίες όλων των πλευρών για την επόμενη ημέρα, ενώ αναδείχθηκαν και καινούριες πτυχές και προβλήματα που ανακύπτουν από τη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου.
Μεταξύ αυτών είναι η ανησυχία για τον τομέα Κοινωνικών Λειτουργών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή, αλλά και της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης λόγω του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και του τμήματος Γεωπονίας της Ορεστιάδας λόγω υπόσχεσης ίδρυσης ανάλογου τμήματος στην Αιτωλοακαρνανία.
Παράλληλα ακούστηκε και η εκδοχή της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ όχι με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή ένα συνδυασμό αυτών.
Επίσης κατατέθηκε η ανησυχία για την αποψίλωση των σχολών τόσο από καθηγητές, λόγω της δυνατότητας μετακίνησής τους μετά την 15ετία προς το κέντρο, αλλά και από φοιτητές μέσω του νέου καθεστώτος των μεταγραφών.

Υπεράσπιση του ΔΠΘ 

Ο κ. Τουλουπίδης εξέφρασε τη δυσπιστία του πανεπιστημίου για τη δέσμευση του υπουργού πως δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στις Νομικές Σχολές της χώρας.
Επίσης τόνισε πως το ΔΠΘ υφίσταται μια πολύ σημαντική φοιτητική αιμορραγία μέσω των μετεγγραφών, αναφέροντας πως το 2014-15 που ήταν ελεύθερες έχασε το 33% της δυναμικότητας του συνολικά, με μεγάλο κομμάτι να αφορά τη Νομική.
Πάντως μετέφερε την διαβεβαίωση του Υπουργού πως η ίδρυση του τμήματος δεν είναι ειλημμένη, αλλά διερευνητική, ενώ φαίνεται να ενδιαφέρονται επίσης τόσο το πανεπιστήμιο της Κρήτης όσο και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όσο για το θέμα του ΤΕΙ ΑΜΘ, ο κ. Τουλουπίδης εξέφρασε την άποψη πως μόνη ρεαλιστική λύση, ακαδημαϊκά, οικονομικά και λειτουργικά, αποτελεί η συγχώνευση του με το ΔΠΘ.

Για περίεργη πρωτοβουλία από το Υπουργείο μίλησε ο Πρύτανης του ΤΕΙ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ο οποίος σε επικοινωνία του με τον Υπουργό τόνισε πως  πρέπει να μείνουν στην ΑΜΘ, αναρωτώμενος πού θα εργάζονται, και από ποιόν θα ζητούν βοήθεια, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που είναι η έδρα τους ή από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ;
Από τον Υπουργό εισέπραξε τη διαβεβαίωση πως θα κάνει μια επιτροπή από τα τέσσερα ιδρύματα, η οποία θα συζητήσει πιθανή συνένωση, και πως πρόκειται για ένα διάλογο και τίποτα παραπάνω, ενώ αν δεν βγαίνει λύση θα αναζητήσουν το θέμα του ΔΠΘ.
Οι ίδιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό το διάλογο, όπως είναι υποχρεωμένοι, αλλά προέκρινε και αυτός το θέμα της άτυπης επιτροπής με το ΔΠΘ, ώστε να έχουν αντιπρόταση με στοιχεία για την ανάπτυξη του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Καθολικό το αίτημα για ενίσχυση του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜΘ από τους φορείς της σύσκεψης
Πίεση από τους δικηγορικούς συλλόγους 

Την αντίθεση όλων των προέδρων της Περιφέρειας ΑΜΘ στην ίδρυση τέταρτης Νομικής μετέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, η οποία μαζί με το μέλος του ΔΣ της Ροδόπης κ. Ελένη Λαφτσή συμμετείχε και στη σύσκεψη στο Υπουργείο.
Σημείωσε πως το θέμα θα έρθει στην Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων τις επόμενες ημέρες, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και έκτακτη ολομέλεια για το θέμα.
Μετέφερε όμως και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, για την πρόοδο της όλης υπόθεσης, στιχομυθία μεταξύ της κ. Λαφτσή και του Υπουργού, όπου όταν αυτή τον ρώτησε γιατί τα χρήματα για τις δομές που θα δοθούν στην Πάτρα για τη νέα νομική δεν δίνονται για την ενίσχυση αυτής της Κομοτηνής, αυτός της απάντησε πως υπάρχουν οι δομές ήδη, και μόνο λείπουν τα μέλη ΔΕΠ.

Καλύτερα η πρόληψη παρά η αντιμετώπιση 

Την ανάγκη η ενεργοποίηση που προήλθε από το διπλό «χτύπημα» Νομικής και ΤΕΙ ΑΜΘ να βγάλει το πολιτικό προσωπικό όλης της Περιφέρειας από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόταν για τα θέματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, μην εξαιρώντας και τον εαυτό του, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης.
Τουλάχιστον τώρα που ενεργοποιήθηκαν, σημείωσε, θα πρέπει να πιέσουν και οι ίδιοι και μέσω των βουλευτών, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τουλάχιστον να μην προχωρήσουν τα θέματα ΤΕΙ ΑΜΘ και Νομικής Πατρών.
Ζήτησε δε με αφορμή όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία, ώστε να προλαμβάνονται αυτά τα ζητήματα.

Όπως αποφασίστηκε, θα συσταθεί μία ακαδημαϊκή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει, την υποστήριξη του αιτήματος για συγχώνευση ΤΕΙ-ΔΠΘ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr