Νέα αναβολή για τον LNG Αλεξανδρούπολης

 Η τελική επενδυτική απόφαση αναβάλλεται για το τέλος του 2018 και η πιθανή έναρξη κατασκευής το β’ εξάμηνο του 2020

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Νέα αναβολή για το έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε η μέτοχος του project GasLog. Η τελική επενδυτική απόφαση για την πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ληφθεί στα τέλη του 2018, αντί για τις αρχές του έτους.

Όπως μετέδωσαν ξένα οικονομικά site, η GasLog, η οποία κατέχει το 20% της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, το έργο στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να συμβαδίσει χρονικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Τα δύο έργα, συνδυαστικά, αποσκοπούν στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο χωρών της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε η GasLog, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, στόχος της είναι να ξεκινήσει την εμπορική δραστηριότητα ταυτόχρονα με την υλοποίηση των νέων υποδομών.

«Κατά συνέπεια σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε το έργο το β’ εξάμηνο του 2020 και αναμένουμε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του 2018», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog, Paul Wogan, σύφμωνα με το insider.gr.

Όπως είναι γνωστό, η Gastrade δουλεύει από κοινού με την ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη ενώ για το έργο ενδιαφέρεται και η τη βουλγαρική ΒΕΗ.

«Οι διαπραγματεύσεις με την ΔΕΠΑ και την ΒΕΗ εξελίσσονται καλά», ανέφερε o Wogan και πρόσθεσε ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον και από εν δυνάμει δανειστές στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ευρωπαϊκοί οργανισμοί», πρόσθεσε.

Η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης, κατηγοριοποιείται ως ένα έργο Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) και αποτελεί ένα έργο υψηλής τεχνολογίας που με την ολοκλήρωσή του θα προσφέρει ακόμα μια -την τέταρτη- πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην χώρα. Το έργο αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο