room-to-grow-bnner

Μαθητές και καθηγητές από Ιταλία, Γαλλία και Ρουμανία γεύτηκαν την Εβρίτικη φιλοξενία

“Veni, vidi, bici …” είναι ο τίτλος του προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και ο οποίος με πολύ ευφάνταστο τρόπο παραπέμπει  στην κινητικότητα και τις ανταλλαγές μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών ευρωπαϊκών σχολείων,  με σκοπό να αποκτήσουν οι μαθητές  αξιόλογες εμπειρίες σε επίπεδο γνωστικό και προσωπικό, και μέσω της γνωριμίας τους με διαφορετικούς πολιτισμούς να εδραιωθούν σε αυτούς στάσεις αποδοχής και συνεργασίας με τους άλλους.

Παράλληλα, ο τίτλος παραπέμπει και στο συγκεκριμένο θέμα του προγράμματος, που είναι το ποδήλατο, η σωστή χρήση του και η προώθησή του ως οικολογικού μέσου μεταφοράς. Ο τόπος, το περιβάλλον και η προστασία του, επομένως, αποτελούν τους δύο άξονες γύρω από τους  οποίους  σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι δράσεις του προγράμματος.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του σχολείου μας να φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των εταιρικών σχολείων από Ιταλία, Γαλλία και Ρουμανία και να οργανώσει, στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησής τους,  σχέδια εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια όλης της εβδομάδας από 1 έως  5 Aπριλίου 2019.

Αρχικά, οι μαθητές όλων των σχολείων συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και επικοινώνησαν μεταξύ τους, κάτω από την καθοδήγηση και εμψύχωση των καθηγητών της παιδαγωγικής ομάδας. Μίλησαν για τα κοινά τους προβλήματα, έπαιξαν, διασκέδασαν τραγουδώντας και χορεύοντας και ταξίδεψαν στην ιστορία της πόλης με καθοδηγητές τους Έλληνες μαθητές. Ταξίδεψαν επίσης στο νησί της Νίκης, στο Σουφλί, την πόλη του μεταξιού και στην εκκλησία της Κοσμοσώτειρας, αναζητώντας το αποτύπωμα του παρελθόντος στον  χαρακτήρα της  ιδιαίτερης  πατρίδας μας.

Μέσα στην όμορφη ανοιξιάτικη φύση της Ελλάδας τα παιδιά οδήγησαν τα ποδήλατά τους στους ποδηλατόδρομους και στα πάρκα της πόλης και έκαναν  εξορμήσεις  στο Δέλτα του Έβρου και στον μεγάλο παλιό ελαιώνα γύρω από τη Μάκρη και το ελαιοτριβείο του Κύκλωπα. Μηνύματα για την αξία της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης όλων των υλικών, για τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας και όλων των φυσικών ανανεώσιμων πόρων, παιχνίδια για την εκμάθηση των κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής  και της  χρήση του ποδηλάτου συντέλεσαν να δημιουργηθεί μια κοινότητα γνώσεων υψηλής ποιότητας που εκπαιδευτικοί και μαθητές υποστήριξαν  με ενθουσιασμό.  Συγχαίρουμε πρώτα τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την ενεργό θετική συμμετοχή τους στις ομάδες και στα εργαστήρια και για την πρόθυμη διάθεσή τους να αναλάβουν ευθύνες και να υπηρετήσουν όλους τους στόχους.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς  που στήριξαν την προσπάθειά μας, άνοιξαν τις πόρτες και δέχτηκαν τους μαθητές σε αυτή τη συνομιλία σχολείου και κοινωνίας: το κέντρο πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, το Ελληνομουσείο Αίνου, το Μουσείο μετάξης Σουφλίου, το ελαιοτριβείο Κύκλωπας,  τους δημάρχους  Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.
Περιμένουμε, σε ένα μήνα  από τώρα, την τελευταία συνάντηση του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία και θα δοθεί μια ακόμη ευκαιρία για να ανοίξει  πάλι ο κύκλος της ενότητας, της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των νεαρών εφήβων των σχολείων μας.

Η Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο