Κι όμως …. Η Σαμοθράκη αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας

Ένα νησί απαράμιλλης ομορφιάς, που ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι τα τρεχούμενα νερά του σε διάφορα σημεία του και οι πηγές του, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με το πολύτιμο αγαθό, το νερό; Κι όμως ….

Το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί,, έχει μετατραπεί σε εφιάλτη του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα και με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα. Από τον Ιούλιο, σε οικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο σημειώνονται συχνές διακοπές υδροδότησης για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια, εντός οικισμών.

Τα αίτια

Έχοντας ήδη απευθύνει έκκληση περιορισμού αλόγιστης χρήσης του νερού, προς όλους τους δημότες και επισκέπτες του νησιού, ο κ. Βίτσας αποδίδει την εμφάνιση της λειψυδρίας αφενός στον μη επαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε (ελάχιστες βροχές και σχεδόν καθόλου χιονοπτώσεις) και αφετέρου στην κακή διαχείριση, κατά τα προηγούμενα χρόνια, του πολύτιμου αλλά όχι απεριόριστου φυσικού αγαθού.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Σαμοθράκης, τις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες, λόγω του πλούτου του νησιού σε νερά, ένα μεγάλο μέρος από το νερό ύδρευσης χρησιμοποιείτο για την άρδευση των καλλιεργειών, ενέργεια που αποτελεί και τη βασική αιτία μείωσης κατά 50% των αποθεμάτων νερού ήδη από τις αρχές Ιουλίου. Τέλος, εκτιμά πως πρέπει η κατανάλωση νερού να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται με έντονα θερμά μελτέμια τα οποία, όπως εξηγεί, είναι η καταστροφή των επιφανειακών υδάτων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η λειψυδρία οφείλεται αφενός στον μη επαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε, αφετέρου στην κακή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια του πολύτιμου φυσικού αγαθού.

Η λάθος λογική στη διαχείριση των αποθεμάτων νερού με το σκεπτικό ότι αυτά είναι ανεξάντλητα, οι πελατειακές σχέσεις των προηγούμενων ετών για ψηφοθηρικούς λόγους, με αποτέλεσμα να διατίθεται νερό για πότισμα καλλιεργειών από το δίκτυο ύδρευσης και όχι από το δίκτυο άρδευσης, αποτελούν βασικούς παράγοντες στους οποίους οφείλεται η μείωση κατά 50% των αποθεμάτων νερού σε διάστημα δύο μηνών, στη Σαμοθράκη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθανάσιο Βίτσα.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, σημείωσε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η παρατεταμένη περίοδος ανυδρίας και κυρίως οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες του νησιού θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση του νερού. «Η κατάσταση είναι εφιαλτική σε ορισμούς ορεινούς οικισμούς όπου υπάρχει συχνή διακοπή νερού καθημερινά για συγκεκριμένες ώρες ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οικείες παραμένουν χωρίς νερό και ολόκληρο το 24ωρο» είπε ο κ. Βίτσας.

Παρεμβάσεις και μέτρα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, το δημοτικό συμβούλιο της Σαμοθράκης συζήτησε το πρόβλημα της λειψυδρίας επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων.

Τότε, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα θέματα που αντιμετώπιζαν η Καμαριώτισσα, η Χώρα και τα Αλώνια, ενώ καταγγέλθηκαν «φαινόμενα λαθραίας χρήσης νερού σε ποσοστό που αγγίζει το 30% των χρηστών».

Το δημοτικό συμβούλιο εν μέσω τουριστικής περιόδου αποφάσισε τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης ως εξής:

■ Εξουσιοδοτώντας τον δήμαρχο να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη λαθραία χρήση νερού από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Σαμοθράκης.

■ Να κλείσουν άμεσα οι κοινόχρηστες βρύσες.

■ Να εφαρμοστούν άμεσα οι προβλέψεις του κανονισμού ύδρευσης, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη διακοπή των παράνομων υδρεύσεων, την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για παράνομη υδροληψία και τη διακοπή των υδροδοτήσεων από το δίκτυο ύδρευσης για άρδευση ή άλλες χρήσεις εκτός οικισμών πέραν τις κάλυψης αναγκών πόσιμου ύδατος όπου υπάρχει ανεπάρκεια νερού.

■ Να συσταθεί στους ιδιοκτήτες πισίνας να κάνουν οικονομία νερού ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις (παροχή νερού από γεώτρηση), όπου είναι εφικτό, έως ότου επιλυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της λειψυδρίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο