efhmerida1

Κήρυξη του 2018 ως έτος τουρισμού για την Αλεξανδρούπολη

Ειλικρινής και εποικοδομητικός ο διάλογος μεταξύ υπουργού Τουρισμού και φορέων της Θράκης. Επί τάπητος ολα τα τουριστικά και αναπτυξιακά θέματα της περιοχής – πρόταση να κηρυχθεί το 2018 ως έτος τουρισμού για την Αλεξανδρούπολη. Η κα Κουντουρά δεσμεύτηκε για θέματα του υπουργείο της και τόνισε πως θα προωθήσει τα υπόλοιπα ζητήματα στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Περίπου 12 χρόνια είχε να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη υπουργός Τουρισμού, από την εποχή που στο πόστο αυτό βρισκόταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Έλενα Κουντουρά βρέθηκε την Τετάρτη στην πρωτεύουσα του Έβρου, με αφορμή το 1ο Διεθνές Εργαστήριο για τον Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού. Οι φορείς της περιοχής δεν έχασαν την ευκαιρία να ζητήσουν συνάντηση μαζί της, κατά την οποία έθεσαν όλα τα ζητήματα τουριστικής και αναπτυξιακής φύσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, Κώστας Χατζημιχαήλ, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, των επαγγελματιών εστίασης, των τουριστικών πρακτόρων, των επιχειρηματιών της περιοχής.

Μετά τη σύσκεψη, η υπουργός κα Κουντουρά, έκανε λόγο για μία εξαιρετική συνάντηση, στην οποία τέθηκαν θέματα τουριστικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Από το δήμο Αλεξανδρούπολης έγινε, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στο θέμα των ιαματικών λουτρών της Τραϊανούπολης, που μετά από ενέργειες και της υπουργού οδεύουν προς αδειοδότηση. Αναφορά έγινε στα θέματα των υποδομών του αεροδρομίου και του λιμανιού, σε ζητήματα καλύτερης προβολής και  μάρκετινγκ, ώστε να δίνεται μία ενιαία και ολοκληρωμένη εικόνα προς το εξωτερικό. Επίσης, συζητήθηκε η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, μέσα από τη συνεργασία των παραγωγών με τους ξενοδόχους, ώστε πέρα από το ελληνικό πρωινό, να εισχωρήσουν ακόμη περισσότερα τοπικά προϊόντα σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, με  οφέλη για όλες τις πλευρές, ενισχύοντας τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγές.

Προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων στους συνοριακούς σταθμούς.

Η υπουργός δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα ζητήματα που δεν ανήκουν στη δική της αρμοδιότητα στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων στους συνοριακούς σταθμούς. Όπως ανέφερε, διαπίστωσε πως πέρα από τα προβλήματα, υπάρχει ικανοποίηση για την τουριστική κίνηση στην περιοχή για το 2016, εκτιμώντας ότι τα μηνύματα και για το 2017 είναι εξαιρετικά θετικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζημιχαήλ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε στην περιοχή υπουργός Τουρισμού, αποδίδοντάς το στη ραγδαία, όπως είπε, ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας, από το 2013 και ύστερα.

«Θέσαμε υπόψη της υπουργού όλα τα στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό της περιοχής και της παραδώσαμε τις σχετικές έρευνες και μελέτες που κάνουμε τα τελευταία 4-5 χρόνια. Από τη δική μας πλευρά, του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, αυτό που θέλαμε να υπερτονίσουμε είναι το γεγονός της μεγάλης προσέλευσης Τούρκων τουριστών, κατά κύριο λόγο από την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, αναφορικά με την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, στην οποία οι Τούρκοι συμβάλλουν με ένα 8% στους ετήσιους τζίρους των καταστημάτων της Αλεξανδρούπολης».

Κήρυξη του 2018 ως έτος τουρισμού για την Αλεξανδρούπολη

Από την πλευρά των εμπόρων κατατέθηκε η πρόταση για ένταξη της Αλεξανδρούπολης στο μεγάλο πρόγραμμα προορισμών city break, με την αντίστοιχη χρηματοδότηση, προτείνοντας παράλληλα την κήρυξη του έτους 2018 ως έτος τουρισμού για την πρωτεύουσα του Έβρου.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης κ. Χατζηκωνσταντίνου, αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη υπουργού τουρισμού στην περιοχή, από τότε που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο υπουργείο.

Έκανε λόγο για έναν πολύ γόνιμο, ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, με συζήτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων που απασχολούν όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, με την ευρεία έννοια, στην Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη.

«Συζητήσαμε τα προβλήματα των μεθοριακών σταθμών, για αναπτυξιακά ζητήματα, όπως η μαρίνα της Αλεξανδρούπολης, για θέματα διατροφικά που έχουν σχέση με τους παραγωγούς μας. Μιλήσαμε για την ανάγκη επανασύστασης του τελωνείου της Σαμοθράκης, αλλά και για το θέμα της χωροθέτησης των τουριστικών δραστηριοτήτων στο παραλιακό μέτωπο της Θράκης. Καλύψαμε όλη την γκάμα. και η υπουργός μας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και την ευχαριστούμε που ήταν ειλικρινής απέναντί μας. Δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα ζητήματα και υπήρξε επιφυλακτική, ορθώς, για όσα δεν περνούν από το χέρι της. Από έναν τέτοιο διάλογο ελπίζουμε να παραχθούν συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι τοπικά, ο τουρισμός δεν συνεισφέρει πάνω από 2-3% του ΑΕΠ, όταν το εθνικό είναι πάνω από 20%».

Ειλικρινής και εποικοδομητικός ο διάλογος μεταξύ υπουργού Τουρισμού και φορέων της Θράκης
Εκπρόσωποι από 33 χώρες στις εργασίες του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου για τους Δυτικούς Δρόμους του Μεταξιού” που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.
Με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρη Τρυφωνόπουλο

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr