Θρίαμβος της νεανικής χορωδίας Σαμοθράκης στο φεστιβάλ “Antonio Vivaldi”

Δύο σημαντικές διακρίσεις έφεραν στην πατρίδα τους, τη Σαμοθράκη, τα μέλη της νεανικής χορωδίας του νησιού «Αρμονίας Γένεσις». Η χορωδία που τελεί υπό την καθοδήγηση της κας Γιώτας Τηγανούρια συμμετείχε στο χορωδιακό φεστιβάλ «Antonio Vivaldi» στην πόλη Pitesti της Ρουμανίας, αποσπώντας, πέρα από τα βραβεία, θερμό χειροκρότημα και θετικότατα σχόλια.

Όλα ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 10 χρόνια, με τη δημιουργία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης, που είχε και έχει ως στόχο την προώθηση του πολιτισμού μέσα από την τέχνη της μουσικής και την επένδυση στο ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό. Φέτος για πρώτη φορά διαμορφώθηκε η νεανική χορωδία, αποτελούμενη από παιδιά και νέους από 15 – 22 χρονών. Κάποια από αυτά είναι μαθητές και οι μισοί σχεδόν είναι φοιτητές, που ζουν τον περισσότερο καιρό, εκτός νησιού, με τη μουσική να αποτελεί βασικό ή παράλληλο θέμα των σπουδών τους.!

Μ’ αυτή την ολιγομελή ομάδα των 13 ατόμων, οι άνθρωποι του Συλλόγου, όπως αναφέρουν, έψαχναν μια αφορμή για «να βρεθούμε και να ξανατραγουδήσουμε όλοι μαζί, και αυτή δόθηκε με το 4ο διεθνές φεστιβάλ ”Antonio Vivaldi” που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Pitesti της Ρουμανίας σε ένα χρονικό διάστημα που μας επέτρεπε να προχωρήσουμε. Έτσι μέσα στις διακοπές του Πάσχα βρεθήκαμε 5 φορές  για να δουλέψουμε ένα αρκετά μεγάλο ρεπερτόριο, ωστόσο γνωστό από παλιά».
Στη Ρουμανία, η χορωδία της Σαμοθράκης άνοιξε την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, μαζί με άλλες δύο χορωδίες με μια συναυλία 40 λεπτών, με κομμάτια βασισμένα τόσο στην τοπική μουσική παράδοση της Σαμοθράκης, όσο και στο διεθνές χορωδιακό ρεπερτόριο.

«Τη δεύτερη μέρα συμμετείχαμε και στο διαγωνιστικό μέρος, γιατί συνήθως η ιδέα του διαγωνισμού και της αναμονής μιας κρίσης μας κάνει πιο ευρηματικούς, πιο σκεπτόμενους, πιο υπεύθυνους και πιο συγκεντρωμένους στους μουσικούς μας στόχους και βοηθάει το σύνολο να εξελίσσεται και να προοδεύει».

Η νεανική χορωδία του ΣΦΜΣ ”Αρμονίας Γένεσις” μεταξύ άλλων 7 πολυμελών χορωδιών, από Ελλάδα και Ρουμανία, διαγωνίσθηκε σε δύο κατηγορίες συγκεκριμένα στην κατηγορία των Παιδικών Νεανικών Χορωδιών (Gategory C- Children-Youth Choirs) και στην κατηγορία Παραδοσιακής Μουσικής (Gategory F-Folk Choirs) συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία, με αποτέλεσμα να κερδίσει την πρώτη θέση, σε κάθε μία από τις δύο παραπάνω κατηγορίες!

Τα δύο προγράμματα που παρουσίασε η νεανική χορωδία Σαμοθράκης τα τραγούδησε a cappela. Το πρώτο με έργα των Γ. Κωνσταντινίδη, Μ. Κανά, Χ. Σαμαρά και Μ. Χατζιδάκι και το δεύτερο με 7 κομμάτια βασισμένα στην πλούσια μουσική παράδοση της Σαμοθράκης.

Κύριο μέλημα της νεανικής χορωδίας του ΣΦΜΣ ”Αρμονίας Γένεσις” είναι να παραμείνει ενωμένη και να εξελίσσεται μουσικά, συμβάλλοντας όχι μόνο στην κατανόηση, διατήρηση και διάδοση της πλούσιας μουσικής παράδοσης του τόπου μας, αλλά και στη γνωριμία και ερμηνεία έργων από τον διεθνές χορωδιακό ρεπερτόριο. Παράλληλα άλλος στόχος της νεανικής χορωδίας είναι με τη δύναμη της μουσικής να επηρεάζει θετικά την προσωπικότητα των ανθρώπων, να διαμορφώνει συνειδήσεις και να επιδρά ευεργετικά στις κοινωνικές σχέσεις και δομές καλλιεργώντας τη συλλογική συνείδηση σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Συγχαρητήρια Δημάρχου

Τα θερμά του συγχαρητήρια στη νεανική χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Αρμονίας Γένεσις» για την εξαιρετική της επίδοση στο 4ο διεθνές φεστιβάλ «AntonioVivaldi» εκφράζει ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας.

«Είναι ακόμα μια διακεκριμένη συμμετοχή των χορωδιών του νησιού μας που μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Προβάλει τη Σαμοθράκη διεθνώς, προωθώντας ευγενείς αξίες σε μια σκληρή εποχή. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και τους νέους μας, στους υποστηρικτές και ιδιαιτέρως στη μαέστρο της χορωδίας κα Παναγιώτα Τηγανούρια. Αναμένουμε τις επόμενες επιτυχίες των χορωδιών μας».

Δύο σημαντικές διακρίσεις έφεραν στη Σαμοθράκη, από τη Ρουμανία τα μέλη της νεανικής χορωδίας του νησιού «Αρμονίας Γένεσις».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο