Θρήνος στη Ροδόπη για τον 18χρονο Χουσεϊν

Η κηδεία του θα γίνει στον Αρατο, το χωριό από το οποίο καταγόταν και επέστρεφε τακτικά για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το αρχικό σοκ, σε όλο τον κόσμο, από το μακελειό στο Μόναχο διαδέχθηκε ο θρήνος στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Ροδόπη, από όπου καταγόταν ο 18χρονος Ελληνας που έχασε τη ζωή του από το χέρι του συνομηλίκου του δράστη. Ο Χουσεν Νταϊτσίκ έπεσε νεκρός από τα πυρά του Γερμανο-ιρανού, τον οποίο οι αρχές χαρακτήρισαν ως ψυχικά διαταραγμένο, για να σώσει την αδελφή του από τη μανία του δράστη.

Ο άτυχος Ελληνας Μουσουλμάνος από τη Ροδόπη δέχθηκε δύο σφαίρες από τον μακελάρη του Μονάχου, καθώς έσπρωξε την αδελφή του για να τη σώσει από τα πυρά του, η οποία γλίτωσε από τη μανία του ενόπλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας του 18χρονου έπαθε καρδιακή προσβολή, όταν έμαθε την τραγική είδηση.
Στην ηρωική του πράξη αναφέρθηκαν και τα διεθνή ΜΜΕ, με δημοσιογράφο του BBC να περιγράφει πώς ο 18χρονος Ελληνας έπεσε νεκρός έξω από τα McDonald’s, όταν ξέσπασε η δολοφονική μανία του δράστη.

Ο Χουσεΐν Νταϊτσίκ ήταν στο εμπορικό κέντρο, τη στιγμή της επίθεσης, μαζί με την οικογένειά του, για να κάνουν ψώνια, πριν έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές. Ηταν τρίδυμος, με μία αδελφή και έναν αδελφό. Οι γονείς τους έφυγαν από τον Αρατο για τη Γερμανία, για να εργαστούν και εκεί απέκτησαν τα παιδιά τους.
Η κηδεία του 18χρονου θα γίνει μάλλον αύριο στον Αρατο, το χωριό από το οποίο καταγόταν και επέστρεφε τακτικά για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Κλαίμε μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι

Κάτοικοι του χωριού είδαν τη γιαγιά του Χουσεϊν να πηγαίνει ανέμελη στο μπακάλικο για να αγοράσει τρόφιμα και να μαγειρέψει για τα τρία εγγόνια της που θα έρχονταν από τη Γερμανία δύο μέρες μετά. «Πάω να πάρω φασολάκια γιατί έρχονται τα παιδιά και τους αρέσουν πολύ», είπε στον πρόεδρο του χωριού, Αμέτ Μεμέτ, που τη συνάντησε στον δρόμο. Εκείνος γνώριζε, αλλά δεν έβγαιναν οι λέξεις από το στόμα του για να της πει τα νέα.

Η γυναίκα επέστρεψε στο σπίτι της και από τότε δεν την ξαναείδαν στον δρόμο. Στο φτωχικό πατρικό της μητέρας του αδικοχαμένου παιδιού σφραγίστηκαν πόρτες και παράθυρα. Ο πόνος είναι βουβός για τους συγγενείς του 17χρονου, τη γιαγιά, τον θείο και τα ξαδέλφια του, που θα υποδέχονταν την ξενιτεμένη οικογένεια αύριο και είδαν την προσμονή της άφιξής τους να μετατρέπεται σε πένθος.

«Κλαίμε όλοι στο χωριό, μουσουλμάνοι και χριστιανοί. Ηταν αγαπητοί σε όλους», λέει στο «Εθνος» ο κ. Μεμέτ, προσωπικός φίλος του πατέρα του Χουσεΐν, με τον οποίο έχουν δουλέψει μαζί στα καράβια στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Είναι ένα δείγμα και αυτό του πόσο δεμένη ήταν η οικογένεια, όπως λένε στο χωριό. Σύμφωνα με κάποιους συγχωριανούς, βασικός λόγος που μετανάστευσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πέρα από την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής, ήταν και η λαχτάρα του άτεκνου τότε ζευγαριού να κάνει παιδιά. Το κατάφεραν με ιατρική βοήθεια σε εξειδικευμένο κέντρο της Γερμανίας, φέρνοντας στον κόσμο το 1999 τρίδυμα παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι.

Η οικογένεια συνέχισε να ζει στη Γερμανία, όπως εκατοντάδες άλλοι συγχωριανοί τους από τον Αρατο, οι οποίοι ωστόσο δεν ξεχνούσαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και την επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι.

Πήγε να πάρει δώρα

Αυτό θα έκανε ο Χουσεΐν με την οικογένειά του, που αναμενόταν να φτάσει στο χωριό για διακοπές ενός μήνα. Για τις ετοιμασίες του ταξιδιού, όπως ειπώθηκε, πήγε με την αδελφή του το μοιραίο απόγευμα της Παρασκευής στο εμπορικό κέντρο Olympia, προκειμένου να πάρει δώρα για τους συγγενείς στην Ελλάδα, αλλά βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αρατου, η κηδεία του Χουσεΐν θα γίνει στον τόπο καταγωγής της μητέρας του και η σορός του αναμένεται να μεταφερθεί εκεί έως την Τετάρτη.

Οπως λέγεται στο χωριό, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να είναι παρών ο πατέρας του 17χρονου, Σουλεϊμάν Νταϊτσίκ, ο οποίος υπέστη έμφραγμα στο άκουσμα της είδησης για τον χαμό του γιου του και μεταφέρθηκε και αυτός σε νοσοκομείο. Ο ίδιος έχει βεβαρημένο ιστορικό, καθώς έχει υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πριν από 6 χρόνια.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του