«Θέλω ο αναγνώστης να ξαναγυρίσει σε αυτό που προσπερνά»

Το τρίτο της βιβλίο, με τίτλο «Άλικα Κόκκινα», από την Κάπα Εκδοτική, παρουσίασε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη η Μαρία Τολούδη. Μία συλλογή 48 διηγημάτων για την καθημερινότητα, τη ζωή, το πάθος, τον έρωτα, το θάνατο, την ακύρωση, το όνειρο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων και τη δημοτική βιβλιοθήκη του δήμου Αλεξανδρούπολης. Για το βιβλίο μίλησαν οι : Κοσμάς Χαρπαντίδης δικηγόρος-συγγραφέας, Δημήτρης Ταταρίδης ψυχολόγος, Μιχάλης Αναστασιάδης φιλόλογος. Κείμενα διάβασε η Μαρία Παπαδοπούλου ηθοποιός-δημοσιογράφος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η Λένα Σαμαρά, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης.

Τα 48 αυτά διηγήματα γράφτηκαν σε μία περίοδο δέκα ετών και είναι το αποτέλεσμα της επαφής της συγγραφέως με τον κόσμο του Έβρου και της επαρχίας γενικότερα.

Όπως είπε η ίδια η κα Τολούδη, οι ιστορίες της έχουν ως ήρωες τους καθημερινούς, απλούς ανθρώπους. «Μπορεί ένα μικρό βλέμμα, ένα χαμόγελο, ένα δάκρυ, ένα ποτήρι κρασί να σε οδηγήσει στην ιστορία που είναι πριν ή που είναι μετά. Θέλω ο αναγνώστης να ξαναγυρίσει σε αυτό που προσπερνά, γιατί αυτό μας δίνει τη συγκίνηση και τη χαρά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον τίτλο του βιβλίου, σημείωσε πως για την ίδια, το άλικο χρώμα, ως χρώμα του αίματος, συμβολίζει την ίδια τη ζωή, καθώς είναι «αυτό που ενώνει τα κύτταρα, δίνει ζωή και ό,τι συνεπάγεται αυτό, είτε τη χαρά, είτε τη λύπη, το θάνατο, την ακύρωση, την εκδίκηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο σχεδίασε ο Ιωάννης Τσίγκας και όπως σημείωσε και η συγγραφέας, είναι «ένα εξαιρετικό βιβλίο ελαφρύ, κομψό και λιτό για να αφήσει το λόγο να κυλήσει και να συναρπάσει τον αναγνώστη». Την επιμέλεια και τις διορθώσεις έκανε η Σωτηρία Αποστολάκη.

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο