room-to-grow-bnner

«Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας»

Συνέντευξη με την υποψήφια δημοτική σύμβουλο του συνδυασμού «Πόλη και Πολίτες» Φιλίζ Μουσταφά

Γνωριμία με μια νέα γυναίκα, εργαζόμενη και μητέρα, από τον οικισμό του Κόμαρου. Μας μιλά για τα προβλήματα στην περιοχή της, αλλά και για τις πολλές δυνατότητες και για την ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα στον κόσμο για να παραμείνει στην περιφέρεια του Δήμου

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία νέα γυναίκα, εργαζόμενη και μητέρα, από τον οικισμό του Κόμαρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η Φιλίζ Μουσταφά, είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, «Πόλη και Πολίτες».

Μας μιλά για τα προβλήματα στην περιοχή της, αλλά και για τις πολλές δυνατότητες και για την ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα στον κόσμο για να παραμείνει στην περιφέρεια του Δήμου. Ακόμη, αναφέρεται σε διάφορα υποτιμητικά σχόλια που κατά καιρούς ακούγονται για τις γυναίκες που ασχολούνται με τα κοινά και ζητά την ψήφο των κατοίκων, αφού, όπως λέει «θέλω να εκπροσωπήσω τους νέους και κυρίως τις γυναίκες της Μειονότητας στη περιοχή μας. Αισθάνομαι πως μπορώ και θέλω να προσφέρω στο να γίνει καλύτερος ο τόπος που μεγαλώνω το παιδί μου».

  • Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τι σας έκανε να εμπιστευτείτε τον Βαγγέλη Λαμπάκη;

Ζούμε σε ένα τόπο με πολλές ομορφιέςαλλά και αρκετές δυσκολίες, νομίζω πως μόνο αν είμαστε ενεργοί πολίτες μπορούμε να λύσουμε τα άσχημα και να κάνουμε ακόμη πιο ευχάριστα τα όμορφα. Είμαι άνεργη μητέρα και δενείναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα κοινά. Είναι χαρά και ευθύνη για μένα η ανάγκη να αναδείξω όσα απασχολούν τις γυναίκες της περιοχής μου. Ο κύριος Λαμπάκης έχει σίγουρα την εμπειρία, με έπεισε πως έχει και την διάθεση να συνεργαστούμε για να κάνουμε καλύτερη την ζωή των κατοίκων της περιοχής μου.

 Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα της περιοχής σας και πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν;

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών με κυριότερο την πρόσβαση, δηλαδή το οδικό δίκτυο. Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όπως όλες οι αγροτικές περιοχές είναι η ανεργία των νέων. Οι γονείς έχουμε αγωνία για το μέλλον των παιδιών και θα επιθυμούσαμε προγράμματα με ενισχυτική διδασκαλία και διάφορες δραστηριότητες που θα δώσουν εφόδια στις επόμενες γενιές να σταθούν καλύτερα από μας.

  • Ποιες είναι οι συχνότερες προκαταλήψεις με τις οποίες έχετε έρθει αντιμέτωπη;

Το να ασχολείται μια νέα γυναίκα με τη τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα με τη πολιτική συχνά αντιμετωπίζεται υποτιμητικά ακόμα και από τους ανθρώπους κοντά της. Αυτό όμως όπως και ο ρατσισμός που μπορεί κάποιοι ελάχιστοι να έχουν δεν με επηρεάζουν. Τα αγνοώ και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για όσα πιστεύω.

  • Πιστεύετε ότι όσο περνούν τα χρόνια βελτιώνεται η κατάσταση;

H πολιτεία παραμελεί τις απομακρυσμένες περιοχές όπως η δικιά μας. Έχουμε και την κρίση τα τελευταία χρόνια οπότε νομίζω πως όχι δεν βελτιώθηκε η κατάσταση, τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε.

 Πώς μπορεί μία δημοτική αρχή να συμβάλει ώστε η τοπική κοινωνία να σέβεται περισσότερο το διαφορετικό, να βοηθήσει στο να αρθούν οι ανισότητες και να ζουν όλοι οι δημότες με αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες;

Πλέον υπάρχει το διαδίκτυο, πρόσβαση στην ενημέρωση και επαφή με όλο τον κόσμο. Με βάση αυτά θα έπρεπε να είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση.Μια δημοτική αρχή επομένως και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σέβεται το διαφορετικό. Η αξιοποίηση όλων των πόρων και μέσων που διαθέτει η περιοχή, όπως η ανάδειξη του συνόλου των στοιχείων της καθημερινότητας της περιοχής (ιστορία, ήθη και έθιμα, τοπικά προϊόντα κ.ά.) είναι στοιχεία επιτυχίας της κοινωνίας. Η περιοχή μας φημίζεται για τις αρχαιότητές της, με τις ελιές της. Τέτοιες κληρονομιές πρέπει να αναδειχθούν χωρίς ταμπού και διαχωρισμούς.

  • Πώς είναι για έναν νέο άνθρωπο να μένει σε ένα κάπως απομονωμένο οικισμό; Τι ζητούν οι κάτοικοι για να βελτιωθεί η ζωή και καθημερινότητά τους εκεί;

Πρέπει να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους. Οι κάτοικοι ζητούν η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι στον πλευρό τους έτσι ώστε να βελτιωθεί κάπως η καθημερινότητά τους. Απλά πράγματα και υποδομές, να πω ένα παράδειγμα, έχουμε μια πολύ μικρή παιδική χαρά η κατάσταση της οποίας είναι τραγική. Να το πω με μια φράση, θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας.

  • Πώς ονειρεύεστε τον Δήμο Αλεξανδρούπολης τα επόμενα χρόνια;

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει πολλές δυνατότητες με φυσικές ομορφιές και γεωγραφικά μπορεί να έχει τεράστια ανάπτυξη. Ονειρεύομαι έναν Δήμο ανθρώπινο με καλή ποιότητα ζωής, φιλόξενο για τους επισκέπτες και σύγχρονο για μας τους πολίτες χωρίς όμως να αφήσουμε τις παραδόσεις μας.

  • Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν «Πόλη και Πολίτες» και εσάς προσωπικά;

Η παράταξη και ο ίδιος ο Δήμαρχος έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις να κάνουν όσα πρέπει για τον Δήμο μας. Εγώ ζητάω την ψήφο των κατοίκων γιατί θέλω να εκπροσωπήσω τους νέους και κυρίως τις γυναίκες της Μειονότητας στη περιοχή μας. Αισθάνομαι πως μπορώ και θέλω να προσφέρω στο να γίνει καλύτερος ο τόπος που μεγαλώνω το παιδί μου.

 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο