efhmerida1

«Η τραγική αλήθεια: Ο ζεόλιθος των Πετρωτών κάνει φτερά»

Ανοιχτή επιστολή των κάτοικων που διαμαρτύρονται για την εξόρυξη και επεξεργασία του ορυκτού μακριά απο τον Έβρο.
Όπως επισημαίνουν, στη μίσθωση ενός κοιτάσματος ζεολίθου θα πρέπει οπωσδήποτε να προστίθεται και η ρήτρα της επεξεργασίας στον τόπο της εξόρυξής του.

Πικρία και απογοήτευση επικρατεί στο βόρειο Έβρο μετά τις πρόσφατες εξελίξεις για το θέμα του ζεόλιθου. Η εταιρεία, η οποία έχει την άδεια για την εξόρυξη του ορυκτού, παρά την προσπάθεια συνεννόησης με την επιτροπή των κατοίκων που ζητούν την επεξεργασία του ζεόλιθου σε μονάδα που θα κατασκευαστεί στον τόπο τους, θα μεταφέρει το κοίτασμα στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας, όπως λένε οι κάτοικοι, μόνο λεηλασία και μηδενικό οικονομικό αποτέλεσμα για την περιοχή.

Το αίτημα της επιτροπής των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στα Πετρωτά δεν φαίνεται ότι  υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί από την εταιρεία, η οποια έχει ήδη εξορύξει και  μεταφέρει τις πρώτες ποσότητες ζεόλιθου στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι καταθέτουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή της άδειας εξόρυξης της εταιρείας, ενώ συνεχίζουν την προσπάθεια για εκμετάλλευση του ορυκτού που έχει εντοπιστεί σε άλλα σημεία, με την στήριξη  και των ομογενών μας στη Γερμανία.

Σε ανοιχτή τους επιστολή με αποδέκτες τους βουλευτές του νομού, τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, τους δήμους του νομού, το Επιμελητήριο και τους τοπικούς φορείς, οι κάτοικοι των Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας, σημειώνουν πως συνεχίζουν να αντιδρούν στην εξόρυξη και μεταφορά του ορυκτού χωρίς τη μεσολάβηση της επεξεργασίας στον τόπο του κοιτάσματος, ζητώντας από τους φορείς να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους επί του θέματος και να αναλάβουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες.

Η επιστολή των κατοίκων

«Μετά και τις τελευταίες αποκαλυπτικές εξελίξεις στο θέμα του Ζεολίθου Πετρωτών η ώρα της αλήθειας έφθασε. Και αυτή είναι μία. Τόσο καταφανής όσο και τραγική.

Ο Ζεόλιθος Πετρωτών αυτό το πολύτιμο για την τοπική αλλά και για την Εθνική οικονομία ορυκτό άρχισε με τις κρατικές ευλογίες και υπογραφές να κάνει φτερά, να εξορύσσεται και να μεταφέρεται αυτούσιο μακριά από την περιοχή.

Οι διαβεβαιώσεις και οι αποφάσεις στήριξης του διαχρονικού μας αιτήματος για την επεξεργασία του ορυκτού στον τόπο της εξόρυξής του, δεν χρειάστηκε να μεσολαβήσουν ούτε καν 3 ημέρες, για να καταρριφθούν με την ίδια ευλογία που εδόθησαν.

Εμείς οι κάτοικοι των Πετρωτών συνεχίζουμε να επιμένουμε να αντιδρούμε στην εξόρυξη και μεταφορά του ορυκτού χωρίς τη μεσολάβηση της επεξεργασίας στον τόπο του κοιτάσματος.

Η πρώτη διαδικασία σημαίνει, ερήμωση, οικονομικό μαρασμό, λεηλασία, υπανάπτυξη, η δεύτερη [η επεξεργασία δηλαδή στον τόπο της εξόρυξης] σημαίνει,  τοπική ανάπτυξη, απασχόληση, προστασία του περιβάλλοντος.

Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να πιστεύουμε ότι στη μίσθωση ενός κοιτάσματος Ζεολίθου θα πρέπει οπωσδήποτε να προστίθεται και η ρήτρα της επεξεργασίας στον τόπο της εξόρυξής του.

Εξακολουθούμε ακόμα και σήμερα να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων για το συμφέρον του τόπου. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

Να επαληθεύσετε τις ελπίδες μας με την δημοσιοποίηση των θέσεών σας και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Για την επιτροπή των κατοίκων

Βασ. Σισμανίδης»

1 Σχόλιο

  • Εβριτης
    Posted 20 Απριλίου 2017 13:54 0Likes

    κ.Σισμανιδη κανετε υπομονη και οταν δειτε οτι η Εταιρεια δεν πραγματοποιει την υποσχεση της για επεξεργασια του ορυκτου στον τοπο εξορυξης τοτε να ξεσηκωσετε τον τοπο και εγω μαζι σας, αλλα οχι πριν καλα καλα ξεκινησει η επενδυση να εγειρετε αξιωσεις (δικαια) του τυπου εδω και τωρα?? Ο επενδυτης ειναι ιδιωτης που εχει βαλει καποια ρισκα και πρεπει να λειτουργησει συμφωνα με τον προγραμματισμο της επενδυσης.Εδω δεν εχουμε να κανουμε με δημοσια επενδυση και οτι βρεξει ας κατεβασει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr